Wat kun je toch een hoop met garen..! Toen ik laatst met het Craft Kitchen team bij Brouwer was voor een overleg, lagen er daar meteen een aantal nieuwe bollen op tafel. Daarbij zat de nieuwe Schachenmayr Merino Extra Fine 285, het is een heel mooi dun garen met een bijzonder kleurverloop. De kleuren liggen vrij uiteen maar passen wel heel mooi bij elkaar. Kleur 584 is een mix van donkerblauw, cognac, beige en een beetje mosterd kleuren. Het zijn echte herfstkleuren vind ik zelf.

Meestal wordt dit dunne garen gebruikt om sokken van de breien, maar ik brei geen sokken en was wel heel nieuwsgierig naar wat er nog meer met dit dunne garen gemaakt kon worden. Uiteraard kun je er nog veel meer projecten mee breien, maar kun je er ook mee haken..?



Al snel kwam het idee voor een sjaal in me op, maar wat voor één. Mijn collega Lidy maakte al een mooie omslagdoek en zo kwam het idee om een mooie lange rechte sjaal te haken. Het patroon voor deze sjaal is afgeleid van de skoody van Claire, met de parelsteek, die staat in het boek Haakgeluk twee. Daar is hij met dikker garen gehaakt en zit er ook een capuchon aan. Maar dat vond ik niet bij dit dunne garen passen.



Je kunt het patroon heel simpel aanpassen naar een gewone rechte sjaal omdat je de capuchon pas later toevoegt. Ik heb de sjaal lekker lang gemaakt zodat hij op meerdere manieren te dragen is.

Nodig:


• 6 bollen Schachenmayr Merino Extra Fine 285, kleur 584 jolie.

• Haaknaald 4 mm en 3,5 mm.

• Schaar

• Stopnaald



Ik heb een lossenketting opgezet van 2,5 meter, deze opzet heb ik met haaknaald 4 mm. gedaan zodat de sjaal recht blijft. Daarna ben ik verder gaan haken met haaknaald 3,5 mm omdat ik vrij los haak. Let wel op dat je haakwerk niet te strak wordt, dan kun je beter een grotere naald pakken.



Ik heb dezelfde toeren steeds herhaalt, twee toeren vasten, 1 toer halve stokjes, 1 toer stokjes, 1 toer dubbele stokjes en dan een toer parelsteek. Na de parelsteek ben ik weer opnieuw begonnen met de vasten :) Mijn sjaal is 2,5 meter lang en 25 cm breed door simpelweg de 6 bollen garen op te haken.



De sjaal kan hierdoor een aantal keren om je hals en dat staat meteen lekker stoer. Indien gewenst kun je er nog een stoer leren riempje om bevestigen zodat de lange sjaal mooi op zijn plek blijft. Neem ook gerust een kijkje bij de andere kleuren van dit garen, er zitten nog veel meer prachtige tinten tussen.

Ik wens je alvast heel veel plezier met deze mooie sjaal! Groetjes Lisanne

21 reacties op “Lace sjaal haken met verloopgaren!”

  1. Huis & haak schreef:

    Wat een mooie sjaal is het geworden! Veel leuker dan sokken!!!?

  2. Caroline schreef:

    Mooi!!

    Wat ik me al heel lang afvraag……..vindt die leren labels zó mooi, maar…….als je de sjaal o.i.d daarna wast, geeft het leren label dan niet af??
    Ben nu een babydekentje aan het haken voor een vriendin.
    Dacht…..een label bestellen voor aan de deken, LEUK☺……als het maar niet afgeeft……

    Gezellige dag toegewenst.

    Lieve groet, Caroline.

  3. Rina schreef:

    Hoi Lisanne, wat een prachtige kleuren, helemaal waar ik van houd.
    Ik ga zeker op zoek naar het garen, vind het erg mooi.
    Groetjes, Rina

  4. Arja schreef:

    Prachtige kleur sjaal, daar ga je veel plezier aan beleven.

  5. Ankie schreef:

    Oh Lisanne, wat is deze sjaal gaaf zeg. En wat een mooie kleuren. Ik hou daar wel van, van die combinatie. Groetjes, Ankie

  6. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

    Wat een geweldig mooi garen! Bij ons dichtbij zit een heel klein garenwinkeltje dat ook vaak prachtige garens heeft in de mooiste kleuren. Meestal te mooi om te laten liggen ;-).
    Leuk patroontje zo van de sjaal!

  7. Astrid schreef:

    Hoi Lisanne,
    wat een geweldig mooie sjaal in prachtige kleuren. Weet jij waar deze wol te koop is? Ik heb gezocht, maar kan het nergens vinden.
    Groetjes Astrid

  8. Christine schreef:

    Mooi sjaal is het geworden!

  9. Liza schreef:

    Prachtig geworden Lisanne!

  10. alice schreef:

    Waar heb je deze wol gekocht? Er zijn diverse wolzaken in mijn omgeving, maar niemand verkoopt deze wol? Ik ben helemaal weg van de kleuren van deze wol!

  11. Bianca schreef:

    Hoi Lisanne!

    Ook hier even een vraag over de sjaal ? Heb je hem rondgehaakt en hoeveel lossen heb je opgezet om uiteindelijk 2,5 meter te krijgen? Super bedankt alvast, ik kan niet wachten om er aan te gaan beginnen!

    X Bianca

    • Lisanne Multem schreef:

      Geen idee hahaha dat is teveel om te tellen, maar je kunt je lossen ketting gewoon opmeten met een meetlint. Veel haakplezier! Groetjes Lisanne

  12. Hilly Baas schreef:

    Hoe gaat de parelsteek dan? Of lees ik daar overheen? Dat boekje heb ik immers niet.

  13. Hilly schreef:

    Dag Lisanne, nog even een vraag, heb je ook een foto van de afwerking met die leren bandjes met drukknoop?

    • Lisanne Multem schreef:

      Hi Hilly, niet van deze sjaal, wel bij de gebreide omslagsjaal, kijk daar anders even voor inspiratie. Fijne dag en groetjes Lisanne

  14. Helma schreef:

    Even een vraagje, de parelsteek, haak je die in ieder dubbel stokje of sla er steeds 1 over ?
    Hij is prachtig, wil er als vakantieproject aan beginnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving