Ik stap ‘s-ochtends altijd al vroeg op de fiets en ik vind het behoorlijk fris als ik de dijk uit sjees haha. Ik heb heel snel last van mijn oren met de kou en dus bedacht ik om een stoere muts te breien. Een muts die zowel voor mannen als vrouwen kan, die lekker stoer staat en je ook nog eens goed warm houdt.

Ik maakte hem van prachtig grijze Merino wol die ik kocht in Rijssen, bij het Wolhuis. Het is de Martta de Merino van tjockt om precies te zijn. Ik had aan één streng genoeg voor mijn beanie, dit kan echter wel verschillen als je een grote mannenmuts (haha wat een gek woord) maakt.

Mijn nieuwe labels staan er helemaal super bij :) Ik ben er zelf helemaal weg van en met het maken van deze foto’s werd nog duidelijker dat dit de perfecte draad en praat… labels zijn!

Wat heb je nodig:

 • Tjockt Martta de merino (midden grijs).
 • Rondbreinaalden 10 mm met kabel van 40 cm (voor het grootste gedeelte van de muts).
 • Sokkenbreinaalden 10 mm (om met dicht te breien).
 • Haaknaald 8 mm (voor de rand).
 • Leren label (optioneel).

Zet met de rondbreinaald 42 steken (pas wel even of deze maat ook goed is voor jou) Zo niet, pas dan simpelweg het aantal steken aan. Brei de eerste 42 toeren recht. Je houdt tot en met toer 42 hetzelfde aantal steken (42). Wanneer je recht breit op een rondbreinaald krijg je tricot steek.Toer 43: Brei elke 6e en 7e steek samen (36).Toer 44: Brei elke 5e en 6e steek samen (30).Toer 45: Brei elke 4e en 5e steek samen (24). (Ik ben vanaf hier overgaan op de sokken breinaalden omdat ik het behoorlijk geklungel vond met die rondbreidraad van 40 cm. Maar ook daar zijn trucjes voor.Toer 46: Brei elke 3e en 4e steek samen (18).Toer 47: Brei elke 2e en 3e steek samen (12).Toer 48: Brei elke 1e en 2e steek samen (6).Hecht af door simpelweg de draad door de laatste 6 steken te trekken, zo trek je de laatste opening meteen dicht. Je kunt indien gewenst nog een pompon aan die opening bevestigen maar ik vond het deze keer stoerder zonder. Naai die laatste 6 steken nog even goed dicht en hecht dan af. Werk de draden daar meteen weg met de stopnaald.

Om ervoor te zorgen dat de beanie goed blijft zitten (tijdens het fietsen bijvoorbeeld ;-) heb ik met een haaknaald 8 mm een rand rondom de onderkant van de muts gehaakt. Ik heb dat gedaan met halve vasten, zo krijgt de rand meteen een mooie afwerking.Klaar! Je hoeft niet meer met koude oren naar je werk, owja en let op want mijn man wilde er ook meteen één :) Voor je het weet ben je een echte mutsenbreister! HAHA @Kiki bedankt voor het modellenwerk :)Veel breiplezier!X Lisanne

16 reacties op “Stoere beanie breien..!”

 1. Shirley schreef:

  Hartstikke leuk Lisanne en stoer natuurlijk!
  Ik heb het patroontje even overgenomen en bewaar het voor als
  ik wat meer ervaring met breien heb ;)

  Liefs, Shirley :)

 2. Caroline schreef:

  Leuke muts!
  Je kan goed zien dat jullie zussen zijn☺☺….
  Gezellig, warm weekend gewenst.

  Lieve groet, Caroline.

 3. Janina lange schreef:

  Wat is hij weer leuk, ga ik zeker maken
  (Ik weet dat je houdt van mooie handwerkbladen/ideeën , heb je op veritas be wel eens bij magazines gekeken? Moet je zeker een x doen)
  Weer bedankt voor het leuke patroon !

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Janina, dank voor de tip! Ik ken ze nog niet maar ben nu wel mega nieuwsgierig geworden :) Koop jij die online? Groetjes Lisanne

 4. Echt een hele coole muts! Misschien wel wat voor dochterlief, die zal binnenkort vast koude oren krijgen op de fiets naar school.

 5. Christine schreef:

  Leuke, stoere beanie!

 6. Liza schreef:

  Wat een stoere muts en model. Wat staat de muts haar goed!

 7. Hanny schreef:

  Wauw lisanne wat een leuke dingen maak jij :)
  Leuke tattoos Kiki :)

 8. sylvia schreef:

  Bewaar jou patroon van de beanie. Waar laat je de labels maken? En toepasselijke naam. Ga je zeker volgen.

 9. Mirna schreef:

  Hallo,

  Is dit te doen voor een beginner? Vind hem wel heel leuk.

  mvg, Mirna

 10. Janny Strootman schreef:

  Hoe brei je met de sokken breinaalden?
  Nooit geleerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving