12 augustus 2017

Blocken van haakwerk..?!

Mijn vriendinnen Janneke en Marianne hoor ik altijd over het blocken van hun haakwerk, en ik dacht altijd…waarom is dat dan nodig.



Ik had er ook altijd een verkeerd beeld van, ik dacht je haakwerk daar heel stijf van zou worden en heb het daarom simpelweg nog nooit geprobeerd. In de 4 jaar dat ik nu toch best wel fanatiek haak ;) voelde ik nooit de noodzaak.

Maar die meiden wisten me toch te overtuigen om het een kans te geven. En gelukkig maar! Ze vertelden me dat er verschillende manieren zijn. Ik ben echt een leek op dit gebied en alle hulp en tips zijn dan natuurlijk welkom. Je kunt het doen door het haakwerk eerst te wassen, of je spuit het nat na het spelden. En dan is er ook nog een variant met het strijkijzer. Ja ja, dat blocken is niet zomaar iets.


Eerst moest ik op zoek naar zo’n handige mat om het haakwerk op te kunnen spannen. Daar heb je hele budgetvriendelijke oplossingen voor, zoals een kinder speelmat. Maar die hebben meetal wel hele felle kleuren.


En ja, dat doet er natuurlijk helemaal niet toe, als het maar functioneel is, maar ik kan daar gewoon niet zo heel goed tegen. Van al die felle kleuren word ik snel onrustig van en dat komt het haakwerk niet ten goede ;). Na even Googlen zag ik de mat van mijn dromen. Bij Juffrouw lanterfant scoorde ik bovenstaande set van Coco Knits, je vindt hem eventueel HIER in haar webshop.



Het is echt een prachtige mat met spelden. Onbetaalbaar, dat moet ik eerlijk toegeven, maarja iets met vakantiegeld enzo zorgde ervoor dat ik hem toch bestelde. Nu maar hopen dat hij de rest van mijn leven meegaat hihi.

Toen de mat binnen eenmaal binnen was kon ik echt niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Ik ben bezig met een project waar deze sterren in komen dus dan was een mooie kans om het meteen uit te proberen. En eerlijk waar, die meiden hebben gelijk, het is alsof je steken een soort van anders gaan liggen.


Oké, dit klinkt best gek. Maar het wordt er mooi plat van en het haakwerk komt er ook beter door in de gewenste vorm. Ik ben dus fan! Dit was een heel klein ene overzichtelijk block projectje, maar zij doen het ook met dekens en sjaals etc. Dat wordt dan maar mijn volgende uitdaging!



Block jij je haak of breiwerk? En zo ja, doe jij het anders? Heb je misschien nog tips? Ik ben heel benieuwd…



Fijne dag en fijn weekend alvast!



X Lisanne

15 reacties op “Blocken van haakwerk..?!”

  1. Ik heb het laatst voor het eerst gedaan en je kunt het verschil echt goed zien!

  2. Ellen schreef:

    Ik block het meeste van mijn breiwerk, ik brei heel veel lace en dat is gewoon nodig om het patroon mooi te laten uitkomen. Ik block op de kinderspeelmat. Persoonlijk vind ik jouw versie te duur en van dat geld koop ik dan liever een exclusief garen. Een vriendin van me houdt ook niet van die felle kleuren en kocht bij decathlon tegels om fitnesstoestellen op te zetten. Die zijn licht of donkergrijs en blocken ook prima.

    • Lisanne Multem schreef:

      Klinkt gaaf dat lace :) Het is idd een hele uitgave en ik hoop er nog heeeeeel lang mee te doen. Goed alternatief idee van je vriendin. Thanks voor de tip! Groeten Lisanne

  3. Ina schreef:

    had het ook nog nooit gedaan ,2 jaar geleden voor het eerst met een sterredeken voor de kleinzoon ,en ja ,het wordt er meer”” af”” van ,vind ik persoonlijk…hangt ook van het garen af ,bvb een omslagdoek van stone wash van scheepjes ,daar had het het omgekeerde effect bij …trouwens ik gebruik soms de strijkplank ,soms de kinderspeelmat ….

  4. Lieve Ryckaert schreef:

    Ik block op een oud badlaken dat ik dubbel leg, daarop mijn haakwerk en daarop leg ik een natte (uitgewrongen)handdoek. En maar wachten tot alles goed droog is. Het gaat, maar jou systeem ziet er zo netjes en professioneel uit. Misschien toch een spaarsysteempje opstarten om een set als dat van jou aan te schaffen!! Ik droom er al van!

    • Lisanne Multem schreef:

      Zo herkenbaar, het is een behoorlijke uitgave inderdaad. maar ik kan niet stoppen met ernaar te kijken hahahahaha. En gelukkig werkt hij ook heel prettig :)
      Groetjes Lisanne

  5. Jopie schreef:

    Ik ben ook fan van het blocken op speelmatten. In het begin maakte ik de fout om gewone spelden te gebruiken. Resultaat: witte kerststerren met roestvlekken! Ik heb ze toen maar rood geverfd, zag je de vlekken gelukkig niet meer. Dus mijn tip is: gebruik roestvrijstalen spelden, liefst speciaal voor blocken bedoeld. Die hebben nl een stompe punt en zijn wat langer en steviger. Er bestaan ook een soort hele lange pinnen maar je kunt voor dekens enz. ook breinaalden gebruiken. Die span je dan weer met spelden. Ik wens je veel block-plezier!

    • Lisanne Multem schreef:

      Hi Jopie, dankjewel voor deze goede tips! Dat gaat veel mensen helpen :) Gelukkig is rood ook een echte kerstkleur, maar kan me voorstellen dat je daar wel even van baalde.
      groetjes Lisanne

    • Monique schreef:

      Jopie, ik ben benieuwd hoe dat spannen met breinaalden en spelden gaat. Ik wil een deken blokken nL maar weet niet goed hoe. Groet Monique

  6. Christine schreef:

    O, wat goed! Het wordt zoveel mooier. Ik word vaak blij van haken, maar ook van blocken. Het trekt dan recht en glad. Veel plezier met je nieuwe ‘blocking mats’!

  7. Daphne schreef:

    Een tijdje geleden ben ik er ook mee begonnen. Eigenlijk is het een hele kleine moeite en je haakwerk wordt er zoveel mooier van! Ik heb alleen niet van die prachtige matjes al jij, ik gebruik de oude foampuzzelstukken van de kids. Ik herken wel wat je zegt over de kleuren van de puzzelstukken, maar ach, er moet foch wat te wensen over blijven. ;-)

  8. Nadine schreef:

    Wat een mooie blocking set! Ik heb de laatste tijd ook steeds vaker mogen ervaren hoeveel mooier je werk van blocken wordt. Meestal draai ik eerst een kort wasje als mijn project klaar is. Daarna span ik het op. Hiervoor gebruik ik gewoon mijn kopspelden en het matras van ons 2 persoons logeerbed als blockingmat!

  9. Veronique schreef:

    Fijn dat je dit beschrijft. Ik wist niet precies wat het inhield enhet leek me veel extra werk maar lees nu dat het de moeite waard is dus ga het zeker proberen. Met alle tips die ik hier net gelezen heb;) Bedankt allemaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving