fbpx
HHL magazine
Yes, er is weer een nieuwe Happy Handmade Living uit! Bestel hem hier

Aan mijn eerdere weefprojecten beleefde ik zoveel lol, dat toen de vraag vanuit Craft Kitchen kwam wie er wilde weven, ik natuurlijk meteen mijn vinger opstak. Ik vind weven echt geweldig. Je kunt er de meest mooie structuren mee maken.

Tot nu toe maakte ik alleen wandhangers, hele mooie muurstukken met verschillende soorten garen. Ik vind het zo gaaf om XXL wol te combineren met dunner garen. Maar dat heb ik dus al wel een paar keer gedaan. Voor dit Craft Kitchen project bedacht ik een nieuwe uitdaging, namelijk weven met 1 soort garen en dan ook nog een garen voor naald 4 mm.

Ik wilde namelijk al een hele tijd een kussen maken, een strak geweven kussen in mijn favoriete kleuren. Het Durable Double Four garen leent zich hier uitstekend voor. Wil jij ook zo’n tof kussen DIY-en dat kan! Ik heb ervoor gekozen om het geweven deel op een bestaande kussenhoes te naaien. Ik vind het een mooi effect geven als de achterkant in een stof is, op die manier benadruk je het weefwerk extra.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het gehele kussen (dus voor en achterkant) te weven. Dan heb je ongeveer het dubbele aantal materiaal nodig om te weven.

Benodigdheden:

  • Durable Double Four garen in jouw favoriete kleuren. Ongeveer 5 bollen voor een 40 cm x 40 cm kussen. Ik gebruikte in dit kussen ongeveer 1 bol per kleur. Let op: Het weefraam moet ook worden ingeweven en daar gaat behoorlijke wat garen in zitten. Kies hiervoor een kleur die je ook wilt gebruiken voor het weven zelf.
  • Weefraam (incl. weefkam)
  • (lange) Weefnaald
  • Schaar
  • Bestaand kussen met hoes
  • Kussenvulling
  • Naaigaren
  • Naald

 

Werkbeschrijving:

Rijg het weefraam eerst volledig in. Nog nooit eerder gedaan? In DIT FILMPJE zie je hoe je dit stap voor stap kunt doen. Zet het geraamte ongeveer 3 cm breder op dan je kussenhoes. Het werk krimpt altijd iets naar binnen tijdens het weven. Ik heb dit volledige project met een dubbele draad gewerkt. Ik wilde zeker weten dat het weefwerk mooi strak en vast werd, omdat de draad relatief dun is gaat dit makkelijker als je met een dubbele draad werkt.

Het meest gebruikte ik in dit kussen de basis weefsteek. De steek waarbij je zigzaggend van onder naar boven door je weefraam gaat. Deze steek is heel fijn als je wat grafische vormen in je weefproject wilt maken. Maar ik gebruikte ook de lussensteek en ik maakte een heleboel franje in het kussen. Samen maken die steken voor mij het kussen tot de look waarnaar ik op zoek was. Ik heb ook nog een vlechtsteek geprobeerd omdat ik die in het grove garen altijd zo mooi vindt. Maar in dit project en met dit garen vond ik hem toch niet geschikt. Wissel de ‘bijzondere’ steken af met de basis steek. Dit om te voorkomen dat er gaten vallen. Weef ook niet te strak, het is belangrijk dat je zijkanten mooi recht blijven en dat je werk niet gaat trekken.

Uitleg van die steken vind je in vele filmpjes op YouTube. Kijk bijvoorbeeld HIER voor een voorbeeld van de lusjessteek en voor de franjes. Je kunt het beste de steken uitproberen om te zien of ze naar je zin zijn. Ze worden in ieder garen namelijk ook weer anders. Het leukste is om met de kleuren en steken te experimenteren. Leef je lekker uit :) Knip de franjes die je in het kussen weeft op de gewenste lengte af als je project nog op het raam zit. Dan kun je het makkelijker strak houden en recht knippen.

Weef je project ongeveer 3 cm hoger dan je kussenhoes. Want ook tijdens het afhechten krimpt je werk nog iets in. Hecht vervolgens af op dezelfde manier als dat je hebt opgezet en haal je werk van het raam af. Knip de spanningsdraden in het midden door en knoop ze per twee stevig aan elkaar vast. Zo weet je zeker dat je weefwerk niet kan gaan rafelen. Deze draden laten we zitten om het kussen nog meer franje te geven.

Naai de geweven lap op je kussenhoes. Voor een zo mooi mogelijk resultaat kun je dit het beste met de hand doen. Zet de lap zowel onder als bovenaan goed vast. Knip de franje van de uiteinden als laatste nog op de gewenste lengte af en klaar is je kussen!

Heel veel plezier ermee :)

Liefs Lisanne

Eén reactie op “Kussen weven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving