20 maart 2018

Paaseitjes haken

Het is voorjaar…!! En Pasen staat voor de deur :) Dit is denk ik mijn favoriete tijd van het jaar. Je weet dat het binnenkort weer lekker weer wordt en dat ze zon steeds vaker tevoorschijn komt. Dat we weer meer naar buiten kunnen en dat vind ik zo fijn! Ik vind het ook altijd zo leuk om iets voor Pasen te haken, dit keer maakte ik een aantal paaseieren voor in de paastak…

Zo’ n tak staat zo lekker vrolijk in huis. En deze eieren heb je zo gehaakt. Ik haakte ze in verschillende steken om een leuk reliëf te krijgen. Ook gebruikte ik verschillende kleuren katoen. Van dat lekkere dikke Yarn and Colors Epic katoen, ik had nog wat restjes over van een eerder project en meer heb je voor een ei niet nodig ;)

Wil jij ook van die leuke zelf gehaakte eieren in je takken? Hieronder beschrijf ik hoe je ze maakt. Ik gebruikte voor alle eieren het Epic garen en haaknaald 4 mm.

Binnenstebuiten ei (lichtblauw):

Dit ei haak je tegen de richting in om een leuk reliëf van de vasten aan de buitenkant te krijgen.

Zet om te beginnen met een magische ring 6 vasten op.

Toer 1: Haak 2 vasten in elke vaste (12).

Toer 2: Haak 2 vasten in elke 2e vaste (18).

Toer 3: Haak 2 vasten in elke 3e vaste (24).

Toer 4 t/m 7: Haak 1 vaste in elke vaste (24).

Toer 8: Haak elke 3e en 4e vaste samen (18). Vul het ei zoveel mogelijk op.

Toer 9:  Haak elke 2e en 3e vaste samen (12).

Toer 10: Haak elke 1e en 2e vaste samen (6). Hecht af met een halve vaste en knip een heel lang draadeinde af. Naai de overgebleven opening dicht met een stopnaald en haak een ketting lossen bovenaan (zolang als je wilt) het ei zodat je het goed kunt ophangen. Knoop dat stevig vast.

Streepjes ei (mintgroen):

Dit ei haak je steeds alleen in de achterste lus van de vasten. Ook dan krijg je een mooi reliëf aan de buitenkant.

Zet om te beginnen met een magische ring 6 vasten op.

Toer 1: Haak 2 vasten in elke vaste (12).

Toer 2: Haak 2 vasten in elke 2e vaste (18).

Toer 3: Haak 2 vasten in elke 3e vaste (24).

Toer 4 t/m 7: Haak 1 vaste in elke vaste (24).

Toer 8: Haak elke 3e en 4e vaste samen (18). Vul het ei zoveel mogelijk op.

Toer 9:  Haak elke 2e en 3e vaste samen (12).

Toer 10: Haak elke 1e en 2e vaste samen (6). Hecht af met een halve vaste en knip een heel lang draadeinde af. Naai de overgebleven opening dicht met een stopnaald en haak een ketting lossen bovenaan (zolang als je wilt) het ei zodat je het goed kunt ophangen. Knoop dat stevig vast.

Verticale streepjes ei:

Dit ei haak je niet rond maar gewoon in heen en weer gaande toeren.

Zet een lossen ketting op van 14 lossen. Haak daarna (beginnende in de 2e losse vanaf de haaknaald 1 vaste in elke losse (13).

Toer 1 t/m 12: Haak 1 vaste in elke vaste (13).

Hecht af en laat een langere draad aanhangen. Vouw het lapje dubbel en haak de zijkanten aan elkaar vast, je hebt nu een soort gehaakte tunnel. Maak hiervan als volgt een bol.
 Knip van het garen een draad af en hecht die met de stopnaald stevig aan bij een open kant. Zigzag de draad van voor naar achter langs de gehele opening door je haakwerk, steeds van voor naar achter. Je hoeft niet echt door elke steek te gaan, maar om de steek is wel handig voor als je hem aan elkaar gaat naaien. Trek, als je de gehele opening rond bent, de draad heel strak aan. Je ziet dat er nu al een half bolletje ontstaat. Naai de klein geworden opening stevig dicht en hecht af.

Vul je haakwerk stevig op. Rijg met een zigzagsteek een draad door de gehele andere opening. Trek deze ook aan als je helemaal rond bent. Vul de bol indien gewenst eerst nog wat extra op. Naai ook die opening stevig dicht met de overige draad, haak een ketting lossen bovenaan (zolang als je wilt) het ei zodat je het goed kunt ophangen. Knoop dat stevig vast. Duw het eitje met je vingers in de goede vorm.

Halve stokjes ei:

Bij dit ei haak je iets minder toeren omdat de halve stokjes hoger zijn dan de vasten.

Zet om te beginnen met een magische ring 6 halve stokjes op.

Toer 1: Haak 2 halve stokjes in elke steek (12).

Toer 2: Haak 2 halve stokjes in elke 2e steek (18).

Toer 3 t/m 5: Haak 1 half stokje in elke steek (18).

Toer 6: Haak elke 2e en 3e steek samen (18). Vul het ei zoveel mogelijk op.

Toer 7:  Haak elke 1e en 2e steek samen (12). Hecht af en knip een heel lang draadeinde af. Naai de overgebleven opening dicht met een stopnaald en haak een ketting lossen bovenaan (zolang als je wilt) het ei zodat je het goed kunt ophangen. Knoop dat stevig vast.

Zo heb je binnen een mum van tijd een paastak vol gehaakt. Owja en de schattige houten eitjes kocht ik bij Hema. Vond het zo’n leuke combinatie samen. Ik wens je nu alvast hele fijne paasdagen en heel veel haakplezier met deze leuke eitjes.

-X- Lisanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving