1 maart 2018

Stoere shopper haken

Katoen blijft toch een van mijn favoriete materialen om mee te werken. Vooral matte, stoere katoenen garens vind ik mooi. Barbante katoen van ‘Huisje van Katoen’ is een goed voorbeeld van zo’n tof katoengaren. Het is zacht, veel zachter dan je zou verwachten op het eerste gezicht, en flexibel en omdat het is gemaakt van gevlochten en gedraaide katoenvezels ziet het er stoer uit en heeft het een natuurlijke uitstraling. Ik heb de standaarddikte gebruikt, maar er is ook een toffe XL-variant.  Het Barbante katoen is ideaal voor zowel macramé als haken en breien en het is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Dit toffe garen leek mij heel geschikt om een tas mee te haken en zie hier mijn nieuwe favoriete tas!

Ik heb voor mijn tas twee klossen garen in de kleur ‘woestijn beige’ en haaknaald 6 gebruikt. De gebruikte steek is de ananassteek. Je haakt deze steek als volgt: Omslaan, insteken in de steek waarin je de ananassteek wilt haken, *omslaan, lus ophalen*, herhaal tussen * 4x. Omslaan, draad door eerste 8 lussen op de naald halen, omslaan, draad door overige 2 lussen op de naald halen.


Ik ben begonnen met een ronde bodem van halve stokjes. Haak hiervoor 12 lossen die je sluit tot een ring met een halve vaste. Begin elke toer met 2 lossen, deze tellen als het 1e halve stokje. Als er bijvoorbeeld staat ‘Haak 2 halve stokjes in iedere 2e steek’ dan haak je in elke 2e steek 2 halve stokjes (meerderen), in de overige steken haak je gewoon 1 half stokje.

Toer 1: Haak 2 halve stokjes in elke steek (24).

Toer 2: Haak 2 halve stokjes in elke tweede steek (36).

Toer 3: Haak 2 halve stokjes in elke derde steek (48).

Toer 4: Haak 2 halve stokjes in elke vierde steek (60).

Toer 5: Haak 2 halve stokjes in elke vijfde steek (72).

Toer 6: Haak 2 halve stokjes in elke zesde steek (84).

Toer 7: Haak 2 halve stokjes in elke zevende steek (96).

Toer 8: Haak 2 halve stokjes in elke achtste steek (108).

Toer 9 en 10: Haak 1 half stokje in elke steek (108).

Als je een grotere bodem wilt, ga je wat langer door met elke toer 9 steken meerderen, wil je een kleinere bodem, dan stop je gewoonweg wat eerder.

Nu begin je met het haken van de ananassteek. Hierbij meerder je niet, zodat je tas zijn kokervorm krijgt.

*Haak 1 ananassteek, haak 1 losse, sla 1 steek over*, herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer. Haak vervolgens in de volgende toeren steeds 1 ananassteek en 1 losse tussen 2 ananassteken uit de vorige toer. Sluit elke toer steeds met een halve vaste bovenin de eerste ananassteek uit de vorige toer.

Ik heb zo 18 toeren gehaakt. In de 11e toer heb ik geminderd, door steeds 2 ananassteken te haken en dan 1 ananassteek te minderen. Je doet dit door de eerste helft van het ananascluster op de gebruikelijke plek te maken, en door voor de tweede helft van je ananascluster voorbíj de volgende ananassteek uit de vorige toer in de steken. (Zo komt deze geminderde ananassteek als het ware boven de ananassteek uit de vorige toer.)

In de volgende toeren heb ik niet meer geminderd. Na de laatste toer in de ananassteek haak je in elke steek bovenop een ananascluster 1 half stokje en tussen 2 ananasclusters 1 half stokje. Haak in de volgende toer 1 half stokje in elke steek. Haak vervolgens een toer vasten. Ik heb steeds om de 8 steken een steek geminderd, om deze laatste toer net wat strakker te maken. Nu hecht je af.

Ik heb een hengsel van vasten aan de tas gemaakt, van 5 vasten breed en 48 toeren lang. Hiervoor heb ik haaknaald 5 mm gebruikt. Nog even de losse draadeindjes wegwerken, en de tas is klaar!
Wil je ook met dit mooie garen aan de slag? Je kunt het bestellen bij ‘Huisje van Katoen’. Het is in vele toffe kleuren verkrijgbaar en is echt een heel stoer en tof materiaal om mee te haken.

Liefs, Heleen

48 reacties op “Stoere shopper haken”

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

  Wauw … wat een gave tas met een prachtige, natuurlijke uitstraling!

 2. Emily schreef:

  Wat een ontzettend gave en stoere tas. Heel mooi.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

 3. Ina schreef:

  dat is echt een toffe tas ,niet alleen voor de boodschappen maar ook voor het strand ,een dagje weg enz …of gewoon om aan een haakje in de hall of keuken te hangen ,om cadeau te doen ….ik vind het label ook super ! Waar haalde je deze ?
  Zou het garen ook geschikt zijn voor een vest denk je ? Dan moet ik vast op zoek naar een plezant patroon …bedankt om ons weer hier op te wijzen !

 4. Ellen Kuppens schreef:

  Geweldige tas…. ik heb het katoen nog liggen…. heb er nu een bestemming voor :)
  Dank voor het patroon.
  Groetjes Ellen

 5. Yvonne schreef:

  Hoi Lisanne,
  Prachtig geworden. Hoog “heb” gehalte en had gezien dat de tas op vele to do lijstjes gaat komen :-).
  xxx
  Yvonne

 6. Annick De Jaeger schreef:

  Wow, prachtig! Dit soort tas wil ik al zo lang! Bedankt voor het patroon! Mag ik vragen wat de afmetingen zijn, zodat ik kan inschatten wat er zoal in kan? Alvast bedankt! Groetjes Annick

  • Heleen schreef:

   Hi Annick, dank je! Mijn tas is ongeveer 40 cm hoog en 35 cm breed. Het hengel is ongeveer 37 cm lang. Je kunt de tas ook eenvoudig groter of kleiner maken. Leuk dat je hem wilt gaan maken! x Heleen

 7. Inge schreef:

  Ik vind het een super stoere tas en had toevallig dit type katoen nog liggen… ik ben dus meteen begonnen! In tutorial van de ananas-steek wordt er vaak een losse gehaakt tussen twee ananas-steken. Is dat ook zo bij dit patroon of moet ik geen ruimte houden tussen deze steken?

  • Heleen schreef:

   Hi Inge, leuk om te lezen dat je meteen bent begonnen! Ik heb inderdaad een losse tussen de ananas-steken gehaakt bij dit patroon. Ik zie dat ik dat niet duidelijk in de beschrijving heb gezet, wordt aangepast :-) Haak ze! Liefs, Heleen

 8. Arja schreef:

  Dat is een stoere tas geworden, de natuurlijke kleur is prachtig in deze.

 9. Natasja schreef:

  Ik ben begonnen met de tas, maar als ik meerder zoals jij hebt uitgeschreven dan gaat mijn bodem erg bobbelen. Had jij dat ook? En als ik mijn bodem dubbelvouw heb ik meer dan een halve cirkel, namelijk 2/3 van een cirkel.
  Ik haak met hetzelfde garen en dezelfde naald als jij in je patroon hebt geschreven.

  • Heleen schreef:

   Hi Natasja, het klopt wel dat de bodem een beetje bobbelt. De bodem van de tas valt straks namelijk niet recht, maar een beetje bol , dat geeft een mooiere vorm. Ik kan je haakwerk vanaf hier niet zien natuurlijk, maar ik denk dus dat het gewoon goed gaat komen! Liefs, Heleen

 10. Paula schreef:

  Ik ben ook enthousiast begonnen, mijn bodem bobbelt ook een beetje dus ik denk dat het goed komt?
  Heleen heb jij ook een gaatje in het midden?
  Mijn eerste bol is al op, ik vind het heerlijk weghaken.
  Bedankt voor het leuke patroon.
  Lieve groet, Paula

  • Heleen schreef:

   Hi Paula, dat komt vast goed met de bodem, als je hem straks aan het hengsel vasthoudt, hangt de bodem in het midden wat bol naar beneden. Ik heb geen gaatje in het midden, maar een eventueel gaatje kun je best onopvallend dichtmaken tijdens het wegwerken van je losse begindraad. Haak ze! Liefs, Heleen

  • Natasja schreef:

   Hallo Paula,
   Ik heb ook een gaatje in het midden van mijn bodem. Zelfs met een magische lus als start was het niet weg te krijgen. Komt denk ik doordat er veel halve stokjes in de eerste toer zitten.

 11. Manon schreef:

  Hallo,
  Bedankt voor dit mooie patroon. Mijn tas is ook al klaar. Mijn bodem bobbelde ook, ik heb het toen uitgehaald en het patroon een beetje aangepast. Ik heb de tas ook iets groter gemaakt. Ben er erg blij mee!

 12. Ineke schreef:

  Hallo, wat een schitterende tas.
  Vraagje heb je 2 bollen van 500 of van 300gram gebruikt.
  Dank je

 13. Gonny schreef:

  Ben erg blij met mijn tas,ziet zeker stoer uit.zijn al vriendinnen die de chopper ook willen maken.groetjes,Gonny.

 14. Jolanda schreef:

  Super leuke tas. Heb hem ook gemaakt. Nu nog eentje voor een vriendinnetje maken.

 15. Sietske schreef:

  Hallo,
  Ik wilde deze tas ook maken maar ben nog niet zo ervaren. Heb je tussentijds ook foto’s gemaakt dan weet ik of ik het goed gedaan heb? En moet ik nou rond haken want je hebt het op een gegeven moment over kokervorm maar ik snap niet hoe je dat krijgt als de bodem rond is.
  Ik hoor het graag alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Sietske Botter

  • Heleen schreef:

   Hoi Sietske,
   Ik heb geen stap voor stap foto’s gemaakt voor dit patroon helaas. In het eerste deel van het patroon, als je de bodem aan het haken bent, meerder je steeds, zo krijgt je een cirkelvorm. Als je met de ananas-steek gaat beginnen, meerder je (bijna) niet meer, je krijgt dan vanzelf een kokervorm. Je blijft wel in het rond haken, maar doordat je stekenaantal hetzelfde blijft, krijgt je tas zijn vorm. Ik hoop dat dit je helpt?
   Liefs, Heleen

 16. Heleen schreef:

  Hoi Sietske,
  Ik heb geen stap voor stap foto’s gemaakt voor dit patroon helaas. In het eerste deel van het patroon, als je de bodem aan het haken bent, meerder je steeds, zo krijgt je een cirkelvorm. Als je met de ananas-steek gaat beginnen, meerder je (bijna) niet meer, je krijgt dan vanzelf een kokervorm. Je blijft wel in het rond haken, maar doordat je stekenaantal hetzelfde blijft, krijgt je tas zijn vorm. Ik hoop dat dit je helpt?
  Liefs, Heleen

 17. Ellen schreef:

  Ik ben delta’s aanheft haken nu. Leuk vakantieproject????. Alleen vraag ik me af of de tas niet erg zwaar is, als het klaar is?
  Ik tijdens het haken zelf al zoiets van:” Oei, dat wordt geen lichte shopper”. Lees: “ Ga ik hem dan wel gebruiken?”
  Hoop te lezen van mensen die hem al af hebben??.

 18. Annemarie schreef:

  Hoi, ik ben ook aan de tas bezig maar ik vraag me af hoe je naar de volgende toer van popcorns gaat. Ook eerst 2 lossen of?

 19. Annemarie schreef:

  Hoe maak je de overgang naar de volgende toer popcorns? Ook eerst 2 lossen?

 20. Maud schreef:

  Hi Heleen, de bollen zijn in de maten M (300 gram) en XL (55 meter) en XL (200 meter) verkrijgbaar. Welke heb jij gebruikt? Ik heb veel zin om eraan te beginnen. Vriendelijke groeten, Maud

 21. Marianne schreef:

  Hoi Lisanne, Waar kan ik die leuke leren labeltjes kopen?
  Groetjes,
  Marianne

 22. Suzanne schreef:

  Hoi!
  Bedankt voor dit leuke patroon! Ik kende de ananassteek nog niet en toen ik ging zoeken hoe doe moest kwam ik wisselend 3, 4 en 5 lussen tegen. Ik maak hem nu met 4 lussen, dus als ik 8 op de naald heb haak ik hem af. Vraag me af wat jij hebt gedaan, met 3 is misschien ook mooi? En kost minder garen…
  Ben benieuwd.

 23. Joyce schreef:

  Prachtige tas.. toch even een vraagje: Hoe maak ik de overgang naar de volgende ronde ananassteken? Eerst 3 losse? En haak ik dan voor de as? Kan het rondhaken met deze steek niet goed terug vinden op internet.

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Joyce, ik snap de vraag niet helemaal. Je haakt steeds om de losse (tussen de ananassteken van de vorige toer) En je haakt steeds 1 losse ertussen. Kom je er zo uit? Groetjes Lisanne

 24. Eveline schreef:

  Ik ben met de tas bezig, super leuk.
  Alleen begrijp ik t minderen niet goed,heb je daar misschien een afbeelding van ?

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Eveline, nee sorry daar hebben we geen afbeelding van. Maar op YouTube vind je veel filmpjes met de uitleg van minderen. Je haakt vaak of twee steken samen, of slaat er 1 over. Veel haakplezier nog! Groetjes Lisanne

 25. Marina schreef:

  Wat een gave tas is het geworden!! Ben er superblij mee. Het kost veel garen maar het effect is top!

 26. Wenn schreef:

  Super mooie tas, ben er mee bezig.
  Heb alleen een vraagje, had je bij jou tas garen over of precies genoeg ?
  Dit omdat ik de tas wat groter wil maken en voor nu maar 2 bollen heb.

 27. Marja schreef:

  Welke looplengte heb je gebruikt voor deze tas de 100 of 300 meter per klos?

 28. Adinda schreef:

  Zou je de vraag (2x) van Annemarie kunnen beantwoorden? Daar loop ik ook tegenaan…
  In afwachting van je reactie…

 29. Karin schreef:

  Supergoed gelukt
  Hengsel langer gemaakt kan de tas ook over schouder?

 30. Marjan Roling schreef:

  Ik vraag me af; Bedoel je2 bollen van 250 meter. En dan xl
  Ik wil graag bestellen en beginnen maar twijfel over het te bestellen materiaal

  • Natasja Boertien schreef:

   Dit vraag ik mij ook af
   Wil het graag bestellen als cadeau voor mijn schoonmoeder, die houd van haken. Maar wil ik wel voldoende hebben en heb er zelf 0 verstand van

 31. Joke schreef:

  Beste Heleen, Ik ben gisteravond begonnen met de tas en gebruik dezelfde mooie katoen. De ring met lossen sluit je met een halve vaste maar moet je de toeren met halve stokjes ook iedere keer afsluiten met een halve vaste en daar bovenop 2 lossen voor het eerste halve stokje?

 32. Caroline schreef:

  Als je 12 lossen om te starten sluit tot een ring met een halve vaste , dan heb je toch een gat in de bodem ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving