fbpx


Macramé windlichtjes knopen!

Nog even en dan kunnen we weer heerlijk genieten van het voorjaar en dat doe ik het liefst buiten:) Het is zo fijn om lekker in de tuin te werken of gewoon relaxt buiten de haken of te DIY’en. Hopelijk kunnen we van de zomer weer heerlijk lange avonden buiten zitten, en voor die lange avonden maak je heel gemakkelijk zelf een mooi sfeerlicht! Dit keer ging ik voor Craft Kitchen aan de slag met het nieuwe Durable macramé garen, en daarmee knoopte ik twee toffe lichtjes.


Je kunt ze natuurlijk ook prima binnen branden als het nog te fris is, ze staan echt overal superleuk. Nog een voordeel aan deze DIY, je hebt er niet veel materiaal voor nodig. Een oude lege pindakaas pot kun je op deze manier heel gemakkelijk omtoveren tot een leuk nieuw accessoire. Veel knoopplezier!

Benodigdheden:
 • Durable macramé garen (1 bol per pot is ruim voldoende, ik koos voor okergeel en petrol)
 • Haaknaald 5 mm (ongeveer iets dunner of dikker is ook prima)
 • Lege glazen pot (ik gebruikte die van de pindakaas)
 • Schaar
 • Meetlint

Gebruikte knopen:
 • Weitasknoop
Werkwijze:

Knip om te beginnen sliertjes af op ongeveer 70 cm. Je hebt een meervoud van 2 sliertjes nodig. Ik vind het leuk als het licht voldoende ruimte krijgt om tussen de sliertjes door te schijnen dus ik zorg wel voor iets ruimte tussen de sliertjes. In totaal gebruikte ik voor mijn pindakaas pot tussen de 26 en 30 sliertjes.


Knip een sliertje af dat lang genoeg is voor de omtrek van de bovenkant van de pot. Knoop dit strak om de pot heen (om het gedeelte waar voorheen de deksel zat). Het moet goed strak zitten, wel moet er ruimte zijn om met behulp van de haaknaald de andere sliertjes er omheen te knopen.

Vouw het eerst 70 cm sliertje dubbel en houd de lus naar boven, trek die lus met behulp van de haaknaald onder het touwtje van de pot door en haal vervolgens de twee uiteinden van de sliert door de lus. Bevestig zo een voor een alle sliertjes aan de draad. Je hebt een meervoud van 2 slierten nodig rondom de pot omdat een knoop steeds bestaat uit 4 sliertjes.


Nu kan je beginnen met knopen. Ik heb in deze DIY maar één soort knoop gebruikt, namelijk de weitasknoop. In deze video zie je hoe je die knoop maakt. De eerste rij knoop je deze knoop gewoon met de vier draadjes die naast elkaar zitten. Vanaf de tweede toer knoop je iets anders, je pakt dan de laatste twee draadjes van de eerste knoop en de eerst twee draadjes van de volgende knoop. Zo krijg je een mooi macramé netwerk!

Ik vind het altijd erg leuk om te experimenteren met DIY-projecten en maakte daarom twee verschillende lichtjes met dezelfde knoop. Voor het okergele lichtjes knoopte ik 5 rijen weitasknopen naar beneden en in de laatste rij heb ik iets anders geknoopt. Namelijk twee weitasknopen boven elkaar op dezelfde plek, Meteen nadat je de eerste knoop maakt maak je er nog één. Zo krijg je een mooi afgewerkt randje en vallen de sliertjes grappig langs de pot.


Bij de Petrol kleurige pot knoopte ik drie toeren weitasknopen. Dit is de normale manier op de weitasknoop te maken en ook die geeft een heel tof resultaat. Je kunt vele dingen proberen bij het knopen dus ik zou zeggen leef je lekker uit en probeer ook vooral :) Als laatste knip je de sliertjes af op de lengte van de pot en doe je er een waxinelichtje in. Dan zijn je nieuwe accessoires klaar om gezellig te branden! Ze staan zo gezellig!! Heel veel plezier ermee.

Liefs Lisanne

Labels:, , , , , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Lisanne Multem

Hi, wat leuk dat je mijn blog bezoekt! Wil je meer over mij weten? Lees dan de over Lisanne pagina!

Reacties (1)

 • Avatar

  Swissie Carine

  |

  Prachtig,

  Reply

Laat een reactie achter