Hoe het begon:

Of ik zin had om mee te gaan naar Lapland..?! Fins Lapland, haha nou wie mij kent weet dat zo’n reis al heel lang op mijn lijstje staat. Mijn man en ik hadden eindelijk besloten om het ook gewoon maar eens te plannen en dus echt zo’ n reis te gaan maken. Toen mijn zusje Kiki me vroeg of ik met haar mee wilde gaan op een spectaculaire actieve reis. Nouja, misschien heb ik mezelf ook wel een beetje opdringerig aangeboden haha. Het is natuurlijk helemaal niet vervelend om een zusje te hebben dat over reizen blogt :)

Toen het echt werd:

Ik dacht er geen seconde over na en wilde dit absoluut niet missen. Het land van de rendieren en bossen. Twee dingen die mijn hart doen springen. Wat leek het me gaaf om zo’n prachtig dier in het echt te zien! Dat deze reis echt onvoorstelbaar gaaf zou worden wist ik toen nog niet. Het is eigenlijk niet te bevatten wat we hebben meegemaakt in 1 week. We vlogen rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Rovaniemi waarna we met onze huurauto op pad gingen naar de eerste accommodatie in Ruka. Na nog geen half uur moesten we al uitwijken voor de eerste rendieren familie die gewoon op de weg stond. Dus een paar uur verder kon ik al twee buckitlist punten afvinken, naar Lapland reizen en rendieren in het echt zien.

De eerste dag:

Het is zo heerlijk dat je in Lapland gewoon een uur kunt rijden zonder dat je ook maar 1 iemand tegen komt. Met aan beide kanten alleen maar bos! De eerste plek waar we een paar nachten bleven was meteen adembenemend mooi! Papin Talo is een typisch Scandinavisch huis dat midden in het bos staat en aan een prachtig meer ligt. Als je ergens tot rust komt is het hier wel, met die prachtige uitzichten en rendieren in de achtertuin. Voor bijna elke dag stond er een uitdagende excursie gepland en onze eerste dag gingen we meteen al raften haha. Dat was me spannend! Met tussendoor een lunch in het bos bij het kampvuur. Een groot contrast met peddelen voor je leven op een rivier in een prachtig nationaal park. Maar dat was nog niet genoeg spanning voor 1 dag en dus gingen we in de avond ook nog even op zoek naar wat extra actie. We reden nog dichter naar de Russische grens om op zoek te gaan naar beren…ja je leest het goed BEREN!

We hebben gewoon echte loslopende beren gezien haha en ze zijn zo schattig, maar ook zoooo groot in het echt. Je kunt eigenlijk niet echt geloven wat je ziet. Na anderhalf uur wachten liet de eerste bruine beer zich zien, hij kwam verkennen of het veilig was en verdween daarna ook snel weer. Maar hij kwam terug, met maar liefst 5 vrienden of familieleden waarvan 1 kleine beer die pas 3 jaar oud was. Echt, ik kan het eigenlijk nog steeds niet helemaal geloven, het was zo bijzonder. Na een aantal uren kwam een van de beren wel heel dichtbij en moesten we daarna snel terug door het bos naar onze auto. En na zo’n intense dag buiten zou je natuurlijk het liefst lekker naar bed gaan, nou ik kan je vertellen dat doe je niet in Lapland hahaha. We moesten nog meer vinkjes op die buckitlist en bleven daarom op om het noorderlicht te spotten. Helaas was het te bewolkt en moesten we uiteindelijk toch echt naar bed.

De tweede dag:

Vroeg uit de veren want ook vandaag stond er weer een spannende uitdaging op het programma :) Heerlijk ontbijten in het knusse restaurantje en daarna even naar een klein supermarktje in de buurt om brood en beleg te scoren zodat we goed voorbereid op pad konden gaan. Onze tweede activiteit was door het bos en over de skipiste scheuren in een buggy hahahaha, ow wat was dat cool zeg! En wat kan mijn zusje scheuren hahaha. Wil je meer beelden zien? check dan HIER even mijn stories daar zie je nog veeeeel meer foto’s en filmpjes van deze reis. Ook deze avond bleven we weer tot diep in de nacht op om het noorderlicht te zien, de kansen waren enorm hoog op de app. Maar wegens bewolking hadden we er helaas niets aan. Overigens was het de hele week overdag wel droog en regelmatig heerlijk zonnig. Dat was heel prettig, zeker met al die water activiteiten. En de hoop op het noorderlicht hielden we gewoon vast.

De derde dag:

Deze dag stond er geen activiteit gepland en dus trokken we ons eigen plan. We maakte we een wandeling door de omgeving van onze accommodatie, bezochten de sauna (die heb je echt overal in Lapland) en jacuzzi en gingen daarna op bezoek bij een Husky Farm! Dat was ook weer zo’n bijzonder ervaring, wat een vrolijke beestjes zijn dat. Ze zijn zo enthousiast en vriendelijk dat ik ze allemaal wel wilde hebben haha. In de herfst kun je bij vele husky farms de honden uitlaten maar helaas was er deze dag geen begeleider aanwezig. Het bezoek zelf was ook al zo tof! Ook deze nacht bleven we weer tot laat op (let niet op de wallen haha) maar helaas bleek nu al sneller dat we geen geluk hadden. De volgende dag vertrokken we namelijk naar onze tweede accommodatie.

De vierde dag:

Na het ontbijt vertrokken we op ons gemak naar de tweede plaats, Salla. Online zagen we al dat we hier nog meer kans zouden hebben op het spotten van het noorderlicht. Deze dag was er extra veel kans en dus zochten we een goede plek in de buurt, waar we een kampvuur konden maken zodat we ons weer de hele avond en nacht warm konden houden. Want ja, je zou het maar missen! Dan ben je echt zuur haha. En die perfecte plek vonden we, aan een meer met werkelijk prachtig uitzicht! Dus water en marshmallows in de rugzak en gaan! Al snel verschenen er honderden indrukwekkende sterren en kon de avond niet meer stuk…maar toen gebeurde het.

Fotocredits: Kiki

Iets wat ik eigenlijk niet kan omschrijven, zo bijzonder is het! In eens, uit het niets verschenen er groene stippen in de lucht en een paar minuten later begonnen die stippen te dansen en werden het golven. Het is werkelijk magisch om te zien! Je komt eigenlijk ogen te kort, omdat ineens bijna de hele lucht vol zat. Kippenvel en dit keer niet van de kou :) Wat een geluk, dat we ook dit mochten meemaken in die toch al overweldigende week.

De vijfde dag:

Vroeg uit de veren want op de planning staat het bezoeken van een prachtig natuurpark met rendieren. Oké, bij de woorden park en rendieren ben ik natuurlijk al verkocht. Maar dat het zo tof zou zijn, dat had ik niet durven dromen. We reden met onze huurauto achter de gids aan het park in om op een veilige (toen nog) rustige plek te parkeren. Het zonnetje scheen door de hoge bomen en daarachter lag een prachtig meer. De gids riep alle rendieren bij elkaar en net als in een film kwamen ze uit alle hoeken en gaten aangesjeesd haha. Het was zo grappig om te zien. Ze wisten gewoon dat ze eten bij zich had en hadden blijkbaar flinke trek :) Wat een prachtige lieve beesten zijn het!

Van kleintjes tot oudere rendieren en zelfs twee albinos konden we van heel dichtbij zien. Kurvaari (rechtsboven en linksonder) bleek een echte mensenvriend en hij bleef vanaf het eerste moment bij ons. Ook toen we bij het kampvuur genoten van een heerlijke verse soep en zelfgebakken broodjes. Wat een heerlijk beest! Ik denk dat dit mijn absolute hoogtepunt is van onze reis. Het leek wel een dag in een sprookjesbos gevuld met mijn favoriete dieren. Maar we moesten door…want die middag stond er een bijzondere mountainbike excursie gepland, met een e-fatbike de heuvels/skipiste op. Dat bleek een flinke uitdaging, want bergop over stenen en boomwortels met een behoorlijke snelheid fietste ik nog niet eerder (weer die buckitlist he). Wat hebben we gelachen zeg! Op een na hebben we allemaal gras gehapt maar gelukkig zijn we niet hard gevallen. Dit ga ik zeker ooit weer eens doen, want het is ontzettend stoer om op zo’n grote fiets de bossen door te sjezen.

En nu denk je natuurlijk, vroeg naar bed want het noorderlicht heb je toch al gezien. Nou niet helemaal, het noorderlicht werkt verslavend en omdat er ook deze avond weer grote kans zou zijn, bleven we gewoon op! Gelukkig maar, want ook deze nacht hadden we geluk om het spektakel weer te zien!

De zesde dag:

De laatste echte dag voordat we weer naar het vliegveld vertrokken. Met als laatste excursie een kanotocht door het nationaal park! Poeh he….hier zag ik een beetje tegenop. Ik zag mezelf al een paar x omslaan in dat bootje en op de laatste dag in Lapland mooi verzuipen. Maarja ik wilde niets missen en omdat ik toch al zoveel toffe dingen had meegemaakt de afgelopen week ging ik gewoon mee. En ik ben er blij om, ik zal het denk ik niet snel nog een x doen, maar het is wel een ongelofelijk mooie dag geworden. Wat is het eng om op zo’n groot meer te zitten haha, maar wat is het tegelijkertijd beeldschoon om op die manier de natuur te verkennen.

Fotocredits: Anouk

Met als kers op de taart een lunch in het bos, waarbij de gids speciaal voor ons vega burgers had meegesjouwd en klaarmaakte bij het kampvuur. Voor bij de thee en koffie na afloop sneed hij snel even een paar koffielepels uit een blok hout. De mensen hier zijn allemaal zo vriendelijk en relaxt. Ze zijn zo goed in het buiten leven! Ik vond het ontzettend inspirerend om dat te zien en ik kan nog steeds niet helemaal bevatten wat ik allemaal heb beleefd tijdens deze week.

Ik kan deze reis echt aan iedereen aanbevelen en ik heb besloten om ook een keer in de winter terug te gaan. Gewoon om te kijken wat je er dan kunt beleven. Maar de nazomer is voor bovenstaande activiteiten echt het perfecte seizoen. Ik heb meer dan 10 vinkjes kunnen zetten na deze bijzondere trip.

Op instagram vind je in mijn stories nog veel meer beelden van wat we hebben meegemaakt. Uiteraard heeft mijn zusje uitgebreid gefilmd in Lapland en de eerste vlog vind je HIER. Wil jij meer info over de reis zelf? Kijk dan op de website van Voigt Travel, zij zijn gespecialiseerd in deze reizen en kunnen hem helemaal op maat aanbieden. Met de excursies die jij graag wilt doen. Ik kan oprecht zeggen, dit was de reis van mijn leven! Op naar het volgende avontuur…maar voorlopig nog even nagenieten van iets dat ik nooit meer zal vergeten.

Liefs Lies

12 reacties op “Lapland…de reis van mijn leven!”

  1. Carla schreef:

    Wat een ervaring heb jij mee gemaakt zeg!Tof beschreven en ik ben benieuwd hoe je het de winterversie gaat beschrijven.

  2. Jannus82 schreef:

    Wauw Lisanne, wat een supertoffe reis!! Prachtig om zo met je mee te kijken. Wat is Finland mooi he? Ooit wil ik ook nog wel eens terug….

  3. Angélique schreef:

    Geweldig! Ik ben er jaren geleden juist in de winter geweest, ow….. zo mooi ook! -30°C, maar goed te doen metde juiste kleding en sneeuw dat zó wit is, met hele kleine ijskristalletjes die alle kleuren van de regenboog schitteren in de zon, echt geweldig!

    • Lisanne Multem schreef:

      Ja de winter moet ook geweldig zijn! Dat ga ik zeker ook nog eens doen. Maar al dat groen en de kleuren van de herfst is ook zoooooo MOOI! Wat een fantastisch land!

  4. Verie schreef:

    Wat een geweldig blogbericht en zo lijkt het net of ik ook een beetje mee geweest ben. Zo gaaf om zo dichtbij de rendieren te mogen zijn. Ik geloof dat we aardig dezelfde interesses hebben. ;) Geniet nog na van deze fantastische reis. Ik ga nog genieten van de vlogs van Kiki. Fijne zondag! Liefs, Verie

  5. Shirley schreef:

    Wat een mooi Blogbericht Lisanne! Het was zo fijn om via je Instagram stories mee te mogen genieten en om nu hier je ervaringen te lezen.

    Liefs Shirley:)

  6. Arja schreef:

    Staat ook op mijn af te vinken lijst, of dat gebeurd?
    Ik geniet in ieder geval van je verhaal, foto’s en stories.

  7. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

    Wauw … wat mooi … Ik word er stil van. Prachtig!
    Wij waren dit jaar in Noorwegen op vakantie. Een onbeschrijvelijk mooie vakantie gehad. Maar jouw verhaal trekt ook zeker mijn interesse. Op ons wensenlijstje dan maar ;-).
    Terwijl jij in Finland was, breide ik de laatste steken aan mij ronde kussen van Noorse wol geïnspireerd op het patroon uit jouw mooie boek.
    Geniet nog fijn na van je mooie reis.
    Groet, Ilse

  8. Joke schreef:

    Ik kan je helemaal begrijpen en ben het met je eens dat Lapland zeker het bezoeken waard is. Ook in de zomer; wij hebben daar enkele jaren midzomer meegemaakt. Een heel speciaal gevoel om te ervaren dat het helemaal niet donker wordt ‘s nachts. Heel Finland is overigens erg mooi en de moeite waard voor een rondreis.

  9. […] reizen die ik maakte met mijn zus en mijn man. Maar liefst twee x ging ik naar Scandinavië en stal Fins Lapland meteen mijn hart. Ik kan niet wachten om terug te gaan, maar ook Ibiza en Fuerteventura waren echt […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving