fbpx


DIY: Insectenhuis bouwen

Nog even en het tuinseizoen knalt weer los! Daar heb ik, net als iedereen denk ik, ontzettend veel zin in. Momenteel zijn we al druk bezig met het gereed maken van onze tuin. Dat betekent lekker veel nieuwe planten, de meubels soppen en natuurlijk ook al het snoeiwerk is al gedaan. 

DIY insectenhotel

Maar ik heb nog een aantal tuinprojecten die ik dit voorjaar gedaan wil hebben. Zo wil ik het makkelijker maken om de was buiten de drogen (daarover binnenkort meer), wil ik meer insecten en vooral ook bijen in de tuin en moet er een nieuw tuinhek komen. Met het tweede project, het insectenhotel ging ik vast aan de slag. Ik vind het altijd heerlijk dat wanneer je in de tuin zit, er overal leven is. Je ziet de vlinders genieten van de vlinderstruik. De vogels zijn lekker druk met hun kroost en insecten die af en aan vliegen. 

DIY insectenhotel

Ik probeer het altijd zo fijn mogelijk te maken voor deze beestenbende in de tuin. Veel bomen en planten in de tuin. Daarnaast bloemen waarvan insecten houden en ook heb ik diverse insecten en egelhuizen :) Dit keer ging ik met mijn eigen Black en Decker gereedschap (stoer he, je had mijn mans gezicht moeten zien ;) aan de slag om zelf een Insectenhotel te maken. Want het is ontzettend leuk om dat te doen en hoeft niet veel geld te kosten. Zo hebben insecten een plek om te schuilen en nesten, insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur, dus tijd om ze een handje te helpen! 

DIY insectenhotel
Wat heb je nodig?
DIY insectenhotel
Stappenplan:

Begin allereerst met het bepalen van hoe groot jouw hotel of huis moet worden. En hoeveel kamers je daarin wilt maken. Dan weet je wat je voor plankjes je moet zagen. Zaag het hout vervolgens op maat. Je maakt als eerst de ombouw, dus twee planken voor de zijkanten, 1 voor de onderkant en de bovenkant en een grote vierkanten voor de achterwand van het hotel. Het is belangrijk voor insecten dat er maar aan 1 kant in een ingang is en dat het een droge plek is waar ze kunnen schuilen als het slecht weer is. 

Schroef dit nadat je het allemaal op maat hebt gezaagd met de boormachine in elkaar. Maak nu de plankjes voor het geraamte op maat. Ik maakte totaal 8 kamers in mijn hotel. Schroef of lijm die plankjes vast in je hotel. Behandel het hout (bovenop) eventueel om het waterdicht te maken. Let wel op dat je geen chemische middelen gebruikt. Nu de ombouw af is, hoef je alleen de hotelkamer nog maar in te richten:)

DIY insectenhotel

Ik kocht bij de bouwmarkt van die lange bamboe tuinstokken en knipte die met de tuinschaar in kleine stukjes. Voor dit ene vakje had ik maar liefst 8 bamboe stokken nodig haha dus verkijk je niet op hoeveel erin gaat. Dit is een fijne plek voor grotere bijen en kapoentjes. Twee andere vakjes vulde ik met boomstammetjes die ik op in stukjes zaagde. Daarna boorde ik er allemaal gaatjes in met de boormachine, dat vinden sluipwespen, spinnen een lekker plekje. Boor de gaatjes zo diep mogelijk en probeer de gaatjes zo glad mogelijk te krijgen.

Ook vulde ik twee kamers met plakkaat mos, oude bladeren en kleine terracottapotjes. Dit vind ik zelf een heel erg tof gezicht en ik hoop dat er ook een aantal insecten (bijv. kleine kevertjes) happy van worden! Als laatste vulde ik twee vakken met oude bladeren en dennenappels. Of dit echt fijn is voor insecten weet ik niet, maar je ziet ze in bijna elk hotel terugkomen en ook dit staat weer erg leuk. Mocht iemand daar tips over hebben let me know!

DIY insectenhotel

Nu is je hotel klaar om open te gaan! Ik kan niet wachten om te zien of en wie er allemaal bij me komen verblijven dit jaar. En natuurlijk wil ik ook heel graag weten of jij ook rekening houdt met de insecten en vogels in je tuin. Heb jij misschien ook nog tips voor mij?

Ik wens je een hele fijne dag!

Liefs Lies

Labels:, , , , , ,

Lisanne Multem

Hi, wat leuk dat je mijn blog bezoekt! Wil je meer over mij weten? Lees dan de over Lisanne pagina!

Laat een reactie achter