fbpx
HHL magazine
Yes, er is weer een nieuwe Happy Handmade Living uit! Bestel hem hier
vogels voeren

Ik ben dol op beestjes en de natuur. Ik probeer mijn tuin ook zo optimaal in te richten voor insecten en vogels. Het is schokkend dat het nodig is, maar het is in deze wereld keihard nodig om ons best te doen voor deze belangrijke beestjes. Nu voerde ik de vogels elke winter, dat deed mijn moeder altijd al en heb ik gewoon van haar overgenomen. Maar laatst ontdekte ik (voor mij) nieuwe informatie door de webshop Vivara. Namelijk dat je vogels het hele jaar door mag bijvoeren.

Vogels voeren
Het hele jaar door voeren

Vroeger zeiden ze altijd dat dat geen goed idee was omdat de vogels lui en afhankelijk worden. Maar vogels kunnen dus prima het hele jaar worden bijgevoerd, ook in de zomer! De vogels zijn dan volop bezig met het grootbrengen van hun jongen en kunnen dan alle energie gebruiken. Vogels zijn slimme eters! Ze gaan altijd eerst op zoek naar natuurlijk voedsel, pas dan komen ze naar de voederplaats. Ook zullen ze zich niet volproppen, ze stoppen als ze genoeg hebben.

Vogels voeren

Je kunt ze een handje helpen door ze voer en vet aan te bieden. Zo kunnen ze al hun energie gebruiken om in de natuur op zoek te gaan naar voedsel voor hun jongen. Bovendien laten de vogels zich dan nog meer in onze tuin zien en dat vind ik dan weer echt genieten. Jij toch ook? Het is zo gezellig in de tuin met al dat gezang en verkeer. Ik kan daar echt uren naar kijken. Vivara heeft heel veel mooie voedersilo’s te koop waaronder ook deze die je niet eens hoeft vast te boren maar met klittenband kunt ophangen. Dat is met een man als de mijne de ultieme oplossing!

Welk soort voer?

Je kunt het hele jaar door het hetzelfde vogelvoer gebruiken. Heel belangrijk is dat je altijd kiest voor voer met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en zonder zout, zodat het niet alleen maagvulling is voor vogels maar ze daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. In de lente en zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Pinda’s zijn het hele jaar door een bron van energie. Neem ongebrande en ongezouten pinda’s en biedt deze altijd aan in een speciale pindasilo, zodat de vogels er stukjes vanaf kunnen pikken. Wil je toch pinda’s voeren op de voedertafel, koop dan gehakte pinda’s. Kleine vogels kunnen namelijk stikken in hele pinda’s.

vogels voeren

Ook in de natuur eten onze tuinvogels in de zomermaanden volop plantaardige en dierlijke vetten. Hang de vetproducten tijdens hoge temperaturen wel op een schaduwrijke plek.         

DIY

Omdat ik zo graag bezig ben met het leven in onze tuin bedacht ik me dat ik ook zelf een vogelvoer houder wilde maken. En omdat onze tuin een vast kleurenpallet heeft wilde ik materiaal gebruiken dat er goed bij past en dat al vaker voorkomt in onze tuin. Namelijk…terracotta potten!

Benodigdheden:
 • Terracotta pot (/12 cm)
 • Terracotta schotel (/12 cm)
 • Terracotta schotel (/20cm)
 • Stevig dik touw of macramé koord 5/6mm dik
 • Metaal of steenboor in verschillende grootte
 • Boormachine
 • Veiligheidsbril
 • Vogelvoer
 • Schaar
vogels voeren
Werkwijze:

Deze DIY is echt mega makkelijk en goedkoop te realiseren, we beginnen met het boren van de gaatjes. Tip: je kunt het terracotta van te voren nat maken, dit maakt het boren makkelijker. Zet geen kracht op de boor maar doe dit heel geleidelijk en voorzichtig. Boor de gaatjes in de schotels liever niet te groot zodat er geen regen in komt, of het voer op de grond valt. Boor in het midden van het kleinste schoteltje een klein gaatje van ongeveer 4 mm (precies groot genoeg voor het touw). Boor onderaan in de zijkanten van het potje 4 gaatjes van ongeveer 1 cm en verdeel deze mooi rondom.

vogels voeren

Hier moet straks je voer doorheen passen dus pas de grootte eventueel aan aan jou voerkeuze. Als laatste boor je nu nog een gaatje van 4 mm in het midden van de grotere schotel. Oké de boormachine kan weer in de schuur. Nu ga je alles met elkaar verbinden d.m.v. het touw. Rijg als eerste de kleine schotel er ondersteboven aan, ga dan door de pot (van boven naar beneden door het gat wat al in de pot zat, rijg nu de grote schotel er (goede kant boven) aan. Knoop een aantal stevige knopen in het draadeinde onder de grote schotel. Schuif nu alles zachtjes op elkaar en vul daarna de pot met het Vivara vogelvoer. Klaar ben je!

Hang de voerhouder op een droge niet al te zonnige plek en de vogelvrienden kunnen gaan smikkelen. Nu maar wachten tot ze hem ontdekt hebben. Veel vogelspot plezier ermee!

Liefs Lies

Eén reactie op “DIY: een tuin voor vogels!”

 1. moois van mie schreef:

  Wat een toffe diy! Ik geef de vogeltjes ook eten tot halverwege de lente. Ik wilde ook eerst heel het jaar door voederen maar vanaf de lente wordt mijn voederbakje dat in mijn voortuintje hangt in een perenboom toegetakeld door wat duiven die vervolgens ook mijn boompje beschadigen in hun pogingen er aan te kunnen en mijn tuin en brievenbus onderschijten. Om de 1 of andere reden doen ze dat in de winter niet.
  Vogeltjes voederen is natuurlijk zeer goed voor die vogeltjes zelf, maar ook voor mij want ik kan elke dag genieten van al mijn gevederde vriendjes voor mijn raam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving