19 februari 2021

4 dingen om op te letten bij het verven van de trap

Het schilderen van de trap draagt bij aan een mooiere uitstraling en een langere levensduur. Zodra de trap verouderd is, is schilderen in de meeste gevallen dan ook een prima oplossing. Toch klinkt dat makkelijker dan het in werkelijkheid is. Want bij het schilderen komt echt nog heel veel kijken. Voor het beste resultaat is het met name van belang dat je de juiste verf gebruikt en dit ook op de juiste manier toepast. Ga jij binnenkort de trap verven met Sigma verf en heb je nog geen idee hoe je dit aan moet pakken? Hier zijn 4 dingen om op moet letten bij het verven van de trap.  

4 dingen om op te letten bij het verven van de trap
1.    De juiste verf kiezen 

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om de juiste trapverf te kiezen. Hierbij is het met name goed om op de eigenschappen van de verf te letten. Zo moet het sowieso stoot- en krasvast zijn. De trap wordt veelvuldig gebruikt, dus heeft dan ook voldoende bescherming nodig om in optimale conditie te blijven. Wanneer je een minder krachtige verf gebruikt, loop je het risico dat de trap alweer heel snel beschadigd is. Daarom is het verstandig om bij trapverf niet te besparen en voor kwalitatieve merken, zoals Sigma en Sikkens, te kiezen. Dit zijn professionele merken die echt garantie bieden voor het uiteindelijke resultaat. Zo weet je zeker dat de trap straks geheel naar wens zal zijn. 

Kies bij voorkeur voor een verf die speciaal is ontwikkeld voor het verven van de trap. Een goed voorbeeld is Sigma S2U Nova Satin. Deze lakverf is speciaal bedoeld voor de trap en geeft daarom extra voordelen bij het gebruik. Zo wordt er direct een antislip laag aangebracht bij het aanbrengen van de lak. Hierdoor glij je minder snel weg op sokken, waardoor de trap ook een stuk veiliger wordt. 

Tips bij het verven van de trap
2.    Ontvet het hout 

Voordat je de trap echt kunt gaan verven, is het belangrijk om met een gladde ondergrond te beginnen. Hierbij is schuren uiteraard in de meeste gevallen noodzakelijk. Bedenk echter wel goed dat de trap door de jaren heen veel vuil heeft opgezogen. Daarom is het belangrijk om het hout eerst te ontvetten. Doe je dit niet, dan zal je het vet en het vuil in de trap mee schuren. Hierdoor krijg je het er uiteindelijk met geen mogelijkheid meer uit. Gebruik een goede ontvetter om de trap snel te reinigen.

3.    Vergeet geen grondlaag aan te brengen 

Zodra de trap ontvet en geschuurd is, kun je beginnen met verven. Bedenk echter wel goed dat het tevens belangrijk is om de trap goed in de grondverf te zetten. Hiervoor gebruik je een kwalitatieve primer. Zodra je gebruik maakt van een primer, zul je merken dat de laklaag veel beter gaat zitten en ook minder in het hout wordt gezogen. Daardoor heb je uiteindelijk minder verf nodig voor een optimaal resultaat. Uiteindelijk ben je dus goedkoper uit door ook nog een goede primer aan te schaffen. 

Trap verven
4.    Breng minimaal twee laklagen aan 

Denk vooral niet dat je na één laklaag direct klaar bent. Zodra de eerste laag namelijk is aangebracht, wordt het tijd om ook de tussenlaag te schuren. Zo zorg je ervoor dat de volgende verflaag beter hecht en het resultaat nog mooier is. Denk er wel aan dat je de oppervlakte na het schuren weer stofvrij maakt, anders wordt dit straks in de laklaag opgenomen. Na het aanbrengen van de tweede laklaag is de trap klaar voor gebruik. Probeer wel minimaal twee weken zo voorzichtig mogelijk te zijn op de trap, dit geldt totdat de verf goed is doorgehard en écht tegen een stootje kan. 

Meer verfinspiratie vind je hier op mijn blog.

3 reacties op “4 dingen om op te letten bij het verven van de trap”

  1. Joanike schreef:

    Goeie tips! Hier moet de trap ook nodig geverfd worden, maar pffff…begin er maar eens aan!?
    Groetjes Joanike
    Mevrouw Monstera

  2. Emma schreef:

    Bedankt voor de goede tips voor het verven van de trap. Wij hebben net een huis gekocht en de trappen moeten nodig aangepakt worden. Ik wist niet dat er verven met een antislip laag bestaan, dat is een slim idee. We twijfelen nog of we zelf aan de slag gaan of dat we een winterschilder laten komen, trappen verven is een flinke klus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving