23 juli 2021

Ervaar het maakavontuur in het TextielMuseum

Makersgeheimen (Calon, Envisions, Sistiaga)

Eindelijk kunnen we weer leuke uitjes gaan plannen in onze agenda’s! Ik heb meteen een leuke museum tip voor je. Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Ervaar het maakavontuur in het TextielMuseum.

Ervaar het maakavontuur in het TextielMuseum

De combinatie van inspirerende tentoonstellingeneducatieve programma’s en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort. In het TextielLab, het kloppende hart van het TextielMuseum, kijk je mee over de schouders van kunstenaars en ontwerpers. Hier onderzoeken zij samen met de experts de eindeloze mogelijkheden van textiel. Dit is zo ontzettend inspirerend om te zien. Wij zijn natuurlijk altijd al aan het breien en haken en ook macramé en punchen zijn ons niet vreemd. Maar je kunt nog zoveel meer met de juiste kennis en apparatuur. In het TextielMuseum zie je prachtige werken ontstaan op de machines en zit je dicht op het creatieve makerschap. Daarnaast kun je er ook zelf aan de slag met textiel, en je natuurlijk laten inspireren door de bijzondere tentoonstellingen.

TextielLab: innovatieve textielproductie

Het TextielLab laat zien wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is op het gebied van weven, breien, tuften, borduren en laseren. Het is een proeftuin waar zowel jong talent als gevestigde namen in kunst en design, samen met de technische experts en productontwikkelaars, nieuw werk op de innovatieve machines in het TextielLab creëren. Hiervoor putten ze inspiratie uit de rijke bronnen van het TextielMuseum, zoals oude verfstalen, weefbindingen of productiemethoden. Ook het ambacht met het bijbehorende vakmanschap houden ze in stand en ontwikkelen ze verder. Al deze kennis en expertise wordt zo behouden, doorontwikkeld en overgedragen, wat bijdraagt aan de indrukwekkende textiele werken die in het TextielLab worden geproduceerd.

MOMENTEEL IN HET TEXTIELMUSEUM

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab 26 juni 2021 t/m 8 mei 2022

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld naar het TextielLab om er te werken. Uniek aan het TextielLab is dat museumbezoekers er kunnen meekijken over de schouders van de creatieve makers en technische specialisten. Ze zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? In de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ is te zien hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar en Tess van Zalinge.

Design Studio

In de Design Studio van het TextielMuseum kruip je in de huid van een designer. Voor de eerste editie in die van productontwerper Bertjan Pot. In de Design Studio ontwerp je jouw eigen gepersonaliseerde sokken en sjaals. Supertof om zo’n uniek stuk te kunnen maken natuurlijk en je hebt meteen een prachtige herinnering aan die leuke dag. Combineer verschillende kleuren garens en maak je design af met je eigen tekst. Je ziet je ontwerp hierna uit de allernieuwste breimachines rollen. Sokken neem je direct mee naar huis, sjaals krijg je thuisbezorgd.

Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk t/m 12 september 2021

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Hoe gaaf! Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt. Ontdek op een speelse manier het werk van deze ontwerper. Laat je bijvoorbeeld leiden door het licht en geluid in de ruimte waar Kiki’s wandkleden tot aan het plafond de muren bekleden. Hoe bijzonder!

Wil jij meteen toegangskaartjes bestellen voor deze unieke beleving? Je vindt op de site van het Textielmuseum meer informatie en kunt hier meteen je toegangsbewijs aanschaffen. Geniet en ervaar zelf het maakavontuur in het TextielMuseum!

Liefs Lies

Deze blogpost is in samenwerking opgesteld
Ook samenwerken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving