Ik heb een hele leuke col sjaal gemaakt met een super leuk steekje :) Deze sjaal maak je met 1 bol garen en het is een heerlijk snel project. De gerstekorrel ken je waarschijnlijk al, maar dan in de gebreide variant. Je kunt de gerstekorrel ook haken en wat zo ontzettend leuk is aan deze steek is dat hij aan beide kanten heel mooi en verschillend uitpakt. Zo kun je de col dus ook aan twee kanten dragen! Hoe leuk is dat…Wat heb je nodig:

  • Haaknaald 10 of 12 mm afhankelijk van hoe strak je haakt
  • 1 bol SMC Schachenmayr Bravo Big
  • Markeerring
  • Stopnaald
  • Schaar



Gebruikte steken

  • Losse
  • Halve vaste
  • Half Stokje

Moeilijkheidsgraad: makkelijk. De sjaal heeft een afmeting van 21 cm hoog en 33 cm breed. Ik wens je heel veel plezier met het haken!Opzet: Zet om te beginnen een ketting van 41 lossen op. Uiteraard kun je dit aantal aanpassen naar eigen voorkeur, zorg wel voor een oneven aantal.



Toer 1: Verbindt deze lossen ketting tot een ring met 1 halve vaste (vanaf nu ga je rondhaken), dat is meteen je eerste steek, daar kun je het beste de markeerder in doen. Nu ga je de rest van de toer steeds om en om 1 half stokje en 1 halve vaste haken.



Dit patroon met deze twee steken blijf je alsmaar herhalen. Je haakt in toer 2 t/m 15 (geen losse) een halve vaste boven het halve stokje van de vorige toer en andersom. Door het oneven aantal steken zullen de steken automatisch verspringen en daardoor krijg je de gehaakte gerstekorrel. Wat extra leuk is aan deze steek is dat de binnenkant net zo mooi wordt als de buitenkant.



Deze col is in totaal 15 toeren hoog, als je die toeren hebt gehaakt kun je afhechten met 1 halve vaste. Uiteraard kun je hem ook minder hoog maken als dat je voorkeur heeft, dit doe je door eerder te stoppen. Hieronder zie je Miriam Catshoek met haar colsjaal om, staat super stoer he!

Jouw mooie sjaal is af. Werk alle draadeinden weg en naai eventueel een leren label als accent op je sjaal. Dat maakt hem helemaal af :) Ik kan inmiddels zelf drukknopen maken aan leren labels. Met colorsnaps om precies te zijn. Dat is me gaaf spul, Google gerust eens :)



Heel veel plezier ermee!


Liefs Lisanne draad en praat…

23 reacties op “Tweezijdige colsjaal haken..!”

  1. Linda schreef:

    Wat een leuk patroon…die stoere labels zijn ook tof. En de foto van Miriam is GE-WEL-DIG ! Liefs Lin @hipenhandgemaaktbylin

  2. Inge schreef:

    Leuk zeg! En met zulke ‘simpele’ steken toch zo’n geweldig resultaat!!

  3. Wat een superleuk effect geeft deze steek. Ik heb nog een wolletje wat hier al een tijdje ligt te wachten, dus lijkt me er een heel geschikt patroon voor! :-)

  4. Ineke schreef:

    Hij is prachtig! Bedankt voor het patroon!

  5. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

    Super leuk. Lekker eenvoudig en heel stoer resultaat.
    Ga hem onthouden! Bedankt voor ‘t delen.

  6. Margaret schreef:

    Prachtige collen. Handig dat je hem tweezijdig kunt dragen. Dank je voor het patroon.

    Groetjes, Margaret

  7. marjolein schreef:

    Ohh ziet er leuk uit, zeg! Wou dat ik kon haken (of het geduld er voor had..).

  8. Conny schreef:

    Hi Lisanne, een leuk patroon en ik ga het zeker maken voor mijn vriendin die deze week jarig is! Maar waar heb je die bevestigings “spijkers’ voor dat leren stukje vandaan gehaald, want dat is een superidee ?
    Alvast dank voor je reactie, Conny

    • Lisanne Multem schreef:

      Hi Conny, dat zijn boekschroeven en die kan je online kopen :) De shop weet ik niet uit mijn hoofd maar als je op boekschroeven googled kom je er zeker uit!

  9. Marijke schreef:

    Wat een super gaaf patroon!
    Dankjewel voor het delen!!

    Groetjes Marijke

  10. Nelleke schreef:

    Mooi patroon, heb nog wil liggen dus ik ga dit weekend aan de slag. Maar ik heb nog een vraag over dat vest, is dat ook een patroon van jou?

  11. Anneke schreef:

    Joh,wat een leuke col,nu ga er vanavond nog aan beginnen .

  12. Betty schreef:

    Hallo, erg leuk patroon, heb toevallig gister wol gekocht, ga hem proberen te maken.

    Bedankt, Betty

  13. Teughels suzanne schreef:

    Prachtig tweezijdige colsjaal en dank voor je patroon!

  14. Amber schreef:

    Hoi!
    Nadat je de lossenketting met een halve vaste verbonden hebt, maak je dan nog een losse alvorens met het halve stokje te starten?
    Ik wilde beginnen aan mijn 3de toer toen ik zag dat ik aan het begin van de sjaal met een niveauverschil zat . Ik heb geen idee hoe dit komt :s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving