Deze deken is een echte eyecatcher! Het Schachenmayr Soft & Easy garen is een prachtig betaalbaar garen dat heel zacht is en niet pilt. Daardoor heb je heel lang plezier van de deken. Ik vond het geweldig om deze te deken mee te nemen naar het strand. Hij is echt heerlijk om onder weg te kruipen. En toen ik deze foto’s maakte was ik met mijn zusje en moeder een weekend weg in Zeeland! Daar kunnen wij zo genieten…en nu kan ik ook nog nagenieten :)

Heel veel haakplezier!!!

Wat heb je nodig:

 • Haaknaald 4 mm.
 • Haaknaald 5 mm. (Voor de opzet).
 • 5 bollen Schachenmayr Soft & Easy wit (001).
 • 6 bollen Schachenmayr Soft & Easy beige (005).
 • 1 bol Schachenmayr Soft & Easy donkerblauw (050).
 • Schaar

Gebruikte steken

 • Lossen
 • Halve vaste
 • Vasten
 • Stokjes
 • Noppensteek:


Uitleg noppensteek: Een noppensteek bestaat uit meerdere stokjes. In dit geval bestaat de noppensteek uit 5 stokjes. Haak een stokje zoals normaal, maar maak hem niet af, de laatste stap sla je nu even over, haak zo 4 onafgemaakte stokjes, zodat je in totaal 5 lussen op je haaknaald hebt staan. Sla de draad dan om de haaknaald en haal deze in 1 x door alle 5 de lussen heen.Moeilijkheidsgraad: **De deken wordt ongeveer 1.30 meter bij 1.70 meter wanneer je hem met het voorgestelde garen haakt (incl. rand).Deze stoere deken is gehaakt in prachtige beachhouse kleuren, door het gebruik van het super zachte niet pillende Soft & easy garen wil je er niet meer onder vandaan komen. Hij is perfect voor de avonden dat het toch wat afkoelt buiten, of gewoon het hele jaar door op de bank.Deze deken bestaat uit brede strepen in twee kleuren, in beige en in wit. De rand haak je na afloop in donkerblauw. Om de strepen te creëren wissel je steeds na 14 toeren van kleur. Daardoor krijg je steeds 7 toeren met groepjes van stokjes boven elkaar. Je eindigt voorafgaand aan de kleurwissel altijd met een boogjes toer.Begin met het opzetten van 182 lossen met haaknaald 5 mm. in de kleur beige. Haak daarna verder met haaknaald 4 mm.
Toer 1: Haak 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald (de eerste 3 lossen tellen als keerlossen). Haak 1 stokje in elke volgende losse. Haak daarna 3 lossen en keer je werk.Toer 2: Haak 1 vaste tussen het 3e en 4e stokje van de vorige toer, haak daarna 3 lossen, sla de volgende 3 stokjes over, haak dan weer een vaste tussen het 6e en 7e stokje van de vorige toer. Herhaal dit tot het einde van de toer en eindig met 1 vaste in de bovenste van de 3 keerlossen van de vorige toer. Als het goed is heb je nu 60 boogjes gehaakt.
Toer 3: Haak 1 losse en keer je werk, haak 1 halve vaste om de eerste boog, haak dan 3 lossen (telt 1e stokje) en nog twee stokjes in diezelfde eerste boog. *Sla de vaste over, haak 3 stokjes om de volgende boog*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer. Haak 3 lossen en keer je werk. Je hebt nu allemaal groepjes van stokjes gehaakt en daardoor ontstaat er openingen in je haakwerk.
Toer 4: Haak 1 vaste om de eerste opening van de vorige toer (dus tussen de eerste 2 groepjes van stokjes van de vorige toer). *Haak daarna wederom 3 lossen, haak dan 1 vaste om de volgende opening*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer. Eindig met 1 vaste in de bovenste van de 3 keerlossen van de vorige toer.Herhaal toer 3 en 4 om en om (vergeet niet steeds na 14 toeren van kleur te wisselen) totdat je 7 beige en 6 witte strepen hebt gehaakt. Daarna hecht je af en ga je verder met het haken van de rand.


Rand:


Hecht het donkerblauwe garen aan op een willekeurige plek (niet op een hoek).


Toer 1: Haak rondom de gehele deken 1 vaste in elke steek. Haak op de hoeken steeds 3 vasten in 1 steek, zodat je makkelijk de bocht kunt maken. Als je helemaal rond bent ga je verder met toer 2.Toer 2: *Haak 3 lossen, sla nu 2 vasten over, haak 1 vaste in de volgende vaste, haak wederom 3 lossen, sla nu weer 2 vasten over en haak 1 vaste in de volgende vaste. Haak nu 4 lossen, haak 1 noppensteek in de 4e losse vanaf de haaknaald. Sluit de noppensteek met 1 halve vaste in de laatst gehaakte vaste*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer.Dus totdat je de gehele deken rond bent. Sluit dan af met 1 halve vaste in de eerste steek van deze toer en hecht af. Werk alle draadeinden weg in de deken. Je stranddeken is klaar!Heel veel plezier ermee…liefs Lisanne(dit bericht bevat producten die naar ons zijn opgestuurd door een bedrijf)

19 reacties op “STOERE stranddeken haken..!”

 1. Sofie schreef:

  Heel mooi en stoer! Dank je wel voor het patroon, wie weet, haak ik het nog wel eens.

  Groetjes Sofie

 2. Marijke schreef:

  Wat is je deken super mooi!!
  De strepen maken het helemaal in de strand sfeer..!

  Lieve groet,
  Marijke

 3. Miranda schreef:

  Wauw! Wat gaaf weer!
  Ga toch maar weer eens een poging ondernemen om het haken onder de knie te krijgen!
  Liefs, Mirands

 4. Martine schreef:

  Gaaf! Wat een stoere deken!!

 5. Janine schreef:

  wow wat een gave deken!! ik krijg meteen zin om naar het strand te gaan :)

 6. Arja schreef:

  Dank je wel voor het patroon, echt zo mooi.

 7. Wat een leukerd! Hij kleurt idd perfect bij het zand en de schelpen.

 8. Margaret schreef:

  Mooie deken en prachtige foto’s. Zag het strand en de zee er maar altijd zo mooi en rustig uit.
  Bedankt voor het delen van het patroon.

  Fijn weekend, Margaret

 9. Marjan schreef:

  Hoi, vraagje.
  Ben met de laatste toer bezig, maar snap niet goed wat ik precies moet doen na de 4 lossen (ben beginneling hoor) kan iemand me dat iets duidelijker uitleggen?

  • Lisanne Multem schreef:

   Je haakt steeds tussen de groepjes van stokjes uit de vorige toer. De lossen vormen nieuwe boogjes waar je straks weer mee gaat haken. Veel haakplezier nog! Groetjes Lisanne

 10. Gerda schreef:

  Hallo Lisanne,
  Wat een prachtige deken! En je hebt een hele mooi steek gebruikt. Heeft deze steek ook een ‘naam’? Of heb je de steek zelf bedacht?
  Groetjes, Gerda

 11. Ellen schreef:

  Ik hen van hetzelfde merk 6 witte en 7 beige bollen gekocht en 2 blauwe. Dus overal 1 extra van om zeker te zijn dat ik genoeg heb . Mn bollen zijn nu op en ik heb nu 5 beige strepen en 4 witte dus veel kleiner. De bollen die ik heb zijn 50 gram. Wat doe ik fout? Ik zie nergens hoeveel gram per bol. Ik heb van Schachenmayr de Bravo gekocht. Ik hoop dat ik nog kan bijkopen

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Ellen, wij hebben niet de bravo gebruikt maar de Soft en Easy zoals in de tekst vermeld staat. Daar zit veel meer meter op 1 bol, je kunt wel ander garen gebruiken natuurlijk alleen dan moet je de meters vergelijken en niet de grammen. Op de soft and easy zit idd ook 100 gram ipv 50. Groeten Lisanne

 12. Sandra Verbeek schreef:

  Hoi Lisanne,

  Ik heb voldoende in huis om de deken 1,5m breed te maken.Ik hou van een flinke deken waar je in kan wegkruipen. Hoeveel lossen moet ik opzetten aan het begin? Ik heb zitten rekenen en ik gok op een veelvoud van 4,maar die twijfel is zo vervelend. Ik hoor het graag.

 13. Bianca schreef:

  Hoi Lisanne,

  Recent ben ik ook begonnen met het haken van deze mooie stranddeken. Ik gebruik het betaalbare garen Royal van de Zeeman in dezelfde kleuren als genoemd in de beschrijving. Als extra doe ik tussen het wisselen van de kleurbanen 1 toer boogjes en 1 toer met vasten in de kleur donkerblauw.
  Misschien leuk als ik een foto van het resultaat stuur?
  Groetjes Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving