22 juni 2019

Marrakech.!

le jardin secret

Een poosje geleden vertrokken we voor een vierdaagse stedentrip naar Marrakech, de stad van de 1000 geuren, kleuren en belevenissen. Hier op mijn blog deel ik vandaag wat mijn ervaring is van deze trip. Ik deel hierbij uitsluitend mijn eigen oprechte mening en daarom deel ik ook de dingen die ik niet leuk vond aan deze reis.

Toen we aankwamen op het vliegveld, dat reusachtig en heel modern is werd ik nog nieuwsgieriger naar deze stad. Online zie je altijd zulke mooie plaatjes voorbij komen en ook de mooiste woonacessoires komen uit dit land :) Ik moest het daarom een keer zien en meemaken hoe het was. Eenmaal aangekomen bij onze Riad, Riad Rodamon, was ik echt enorm blij. De rit ernaartoe is al een leuke uitdaging, want men wat is het verkeer anders dan hier in Nederland haha. Gelukkig hadden wij een hele goede chauffeur die er niet warm of koud van werd.

Onze Riad was echt bizar mooi, de tegels, inrichting en aankleding echt te gek! Er was een hele mooie binnenplaats met bar en zwembad waar je lekker kon relaxen en heel de dag terecht kan voor eten en drinken. Maar ook was er een heel tof dakterras waar je heerlijk kan zonnen, de zon daar was al wel snel te heet voor ons. Maar er is gelukkig voor veel schaduwplekken gezorgd. Ook de kamers zijn echte aanraders, kortom we hadden geen betere plek kunnen treffen! Super aardige en behulpzame mensen en ook de ligging was ook perfect. We hoefde niet met onze koffers de souks door, maar zaten er wel heel dichtbij.

We wilde een aantal restaurants bezoeken, een prachtige tuin en natuurlijk de souks. Daarom gingen we de eerste dag, met een kaart die we kregen in het hotel, meteen op pad. En het klopt, je ziet prachtige dingen. Kraampjes met de mooiste verkoopwaar, bijna allemaal handgemaakt en in prachtige kleuren.

De weg vinden is er echt een drama haha, door alle kleine straatjes, geen straatnamen en omdat alles op elkaar lijkt, ben je de hele tijd aan het verdwalen. Op zich geen probleem, want als je rustig om je heen kan kijken, of het aan iemand kan vragen komt dat meestal wel goed. Maar in deze stad lopen er een heleboel mannen achter je aan om op een rare manier geld te verdienen. Op het moment dat je stopt om om je heen te kijken komen ze meteen op je af met de vraag of ze je moeten helpen met de weg.

In het hotel waren we gewaarschuwd voor dit soort praktijken en kregen we de tip om deze mensen allemaal te negeren. Ook al voelt dat raar en onbeleefd, lukt dat op zich wel, maar ze zijn zeer vasthoudend. Soms word je gewoon een hele tijd achtervolgt ook al heb je 100 x gezegd dat je geen hulp wilt. En dit gebeurt echt op elke hoek van de straat en iedere toerist die we tegenkwamen ondervond hetzelfde. Ik vond dat echt heel vervelend!

Ik heb een aantal hele toffe en mooie accessoires gekocht in de stad, waaronder een te gek vloerkleed, lampenkappen van gras, rieten hoedjes en prachtig groen aardewerk. Als je maar niet vergeet af te dingen want voor sommige dingen vragen ze inzet begin wel heel veel geld. Ook werden we gewaarschuwd voor agressieve verkopers maar daar hebben we eigenlijk het minst last van gehad. Ja, de mensen willen heel graag iets verkopen, logisch, en ze zijn erg vasthoudend maar vergeleken bij de mannen die ik hierboven omschreef vond ik het heel erg meevallen. En je kan altijd nog weglopen in dit geval.

We vonden onze rust gelukkig wel in de prachtige tuin, Le Jardin Secret, wat een te gekke plek. Een oase van rust met ontelbaar veel mooie planten en bomen! Ook zitten er schildpadden en cirkelde er hoog in de lucht een aantal hele grote koningsarenden. Prachtig om te zien! We zijn hier uren geweest, hebben er wat gedronken (muntthee uiteraard) en vooral genoten van de rust en het uitzicht. Omdat we hier zo genoten zijn we zelfs nog een keer teruggeweest een dag later.

Ook vonden we een aantal mooie en lekkere restaurants, zoals Nomad, Le Jardin en Café Arabe. Dit zijn ook plekken waar je heerlijk rustig kunt zitten (tip om te reserveren) als je een tafeltje kunt bemachtigen. Ze hebben een dakterras maar ook een begane grond met leuke tafeltjes en werkelijk heerlijk eten.

Wat ik echt niet tof vond om te zien, was de vervuiling, maar nog meer het dierenleed in de stad. Op het grote plein lopen ze bijvoorbeeld met apen aan een touw en slangen in mandjes zodat toeristen daarmee op de foto kunnen. Onbegrijpelijk dat mensen dit anno 2019 nog doen, maar geloof me, er zijn er nog veel te veel. We hebben dit plein daarna ook meteen vermeden. Ook als kattenliefhebber had ik het heel zwaar, er zijn zoveel zwerfkatten en superkleine kittens die het zo zwaar hebben. Ik weet heus wel dat ze het niet overal even goed kunnen hebben in deze wereld, maar dit vond ik echt heel heftig om te zien.

Kortom, ik heb prachtige dingen gezien, veel inspiratie opgedaan op craft en interieur gebied. Maar ik heb ook veel lelijke dingen gezien en dat maakte het voor mij geen relaxte reis. Ik heb het gezien en dat wilde ik graag, maar ik zal niet snel meer terug gaan. Nogmaals, dit is onze ervaring en onze mening en ik wil je zeker niet laten twijfelen om te gaan. Maar ik wil wel eerlijk zijn over onze reis, zodat je niet net als ik verrast wordt hoe het daar kan zijn.

Liefs Lies

Eén reactie op “Marrakech.!”

  1. moois van mie schreef:

    Ik ben eens een keertje naar Tanger geweest en vond dat heerlijk. Daar geen agressieve verkopers of rare achtervolgingen, al kan het feit dat ik er was met een Marokkaanse vriendin misschien wel geholpen hebben. Zo’n slangen en apen heb ik daar niet gezien. Maar Tanger is natuurlijk niet zo toeristisch als Marrakesh. Zwerfkatten wel en mij viel het op dat iedereen die gewoon liet doen, niet wegjoegen en eten gaf en ze dus helemaal niet schuw waren zoals bij ons. Ik had juist de indruk dat de mensen daar heel goed met die zwerfkatten omgingen.
    Ik zag er wel veel arme mensen en dat vond ik soms erg pijnlijk.
    Ik vond het een boeiende ervaring en zal wellicht nog wel eens gaan. Maar of Marrakesh ooit op mijn reislijstje komt te staan weet ik niet. Ik denk dat je daar niet echt een juist beeld krijgt van het land zelf omdat alles daar op toerisme gericht is. Een beetje zoals Benidorm ook niet erg representatief is voor Spanje.
    En ik denk dat het echte Marokko veel rauwer is en minder idyllisch mooi als Marrakesh, maar wel echter. En ik wil graag toch ook wel het echte land zien als ik reis. Ook als dat allemaal niet zo mooi is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving