fbpx
HHL magazine
Yes, er is weer een nieuwe Happy Handmade Living uit! Bestel hem hier
24 januari 2020

Opgeruimd het jaar beginnen!

Xenos kledingrek

Niets is fijner dan het nieuwe jaar te beginnen met een opgeruimde kledingkast, vind je ook niet? Een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd, tenminste zo werkt dat voor mij. Nu is het nog winter, maar voordat je het weet dient de lente zich weer aan (Yeah!) en je kunt maar beter voorbereid zijn. Maar waar begin je dan?

Voor mij begint het met de vraag; “Was ik eigenlijk blij met de kleding die er in mijn kast hing dit seizoen? Heb ik het veel gedragen? Wat bleef er hangen? En natuurlijk de belangrijkste vraag; waarom? Wanneer je er een duidelijk beeld en gevoel bij hebt en de juiste opbergartikelen van Xenos.nl, kun je beginnen met het echte opruimen.

STAP 1: ALLES UIT DE KAST!
 • Haal al je kleding uit de kast en leg deze op je bed. Ook de accessoires, schoenen en winterjassen kun je uitzoeken.
 • Sorteer alles op soort: broeken bij broeken, blousjes bij blousjes, etc.
STAP 2: MAAK JE KEUZE!

Begin bij de categorie die het makkelijkste is voor jou. Neem nu elk kledingstuk in je hand, laat je gevoel spreken en vraag je de volgende dingen af:

 • Word ik hier nog blij van?
 • Heb ik het met plezier gedragen?
 • Hoe vaak heb ik het gedragen? 1, 2, 10 keer of helemaal niet?

Maak een keuze en leg het kledingstuk op één van de volgende stapels:

1. Ja, houden!
2. Nee, mag weg!
3. Twijfel….

De JA-stapel:

Deze is het gemakkelijkste. Je krijgt er een goed gevoel bij, het zit lekker en je kan er veel mee. Duidelijk, die komt op de Ja-stapel en mag in de kast blijven!

De NEE-stapel:

Een NEE kan verschillende redenen hebben.

 • Comfort: het zit niet lekker genoeg.
 • Te klein of te groot: je bent in gewicht veranderd.
 • Ouderwets: het is niet meer van deze tijd, het is uit de mode.
 • Afgedragen: het heeft z’n beste tijd gehad.
 • Losse flodders: je kunt het nergens mee combineren.
 • Miskoop: dat heeft iedereen wel eens;)

Deze kledingstukken mogen weg of hou ze eens apart en kijk over een tijdje of je ze gemist hebt! Meestal valt dit reuze mee;) Geef ze dan bijvoorbeeld aan een bekende, een goed doel of breng ze naar de kringloop. Je kunt eventueel ook een leuke kledingruil party organiseren met vriendinnen, zo kun je zonder geld uit te geven een nieuwe garderobe scoren.

De TWIJFEL-stapel:

Wanneer je niet kunt kiezen wat je ermee wilt, krijg je een TWIJFEL- stapel.
Zeker wanneer je bewust bent ingesteld, is het soms best lastig om afscheid van je kleding te nemen. Een schuldgevoel maakt zich meester van je: het heeft zoveel gekost, het wordt misschien wel weer mode, ik hou niks meer over, ik heb er mooie herinneringen aan… Ik hoor ze vaak, maar ze zorgen alleen voor flinke opvulling in je kast, want aantrekken doe je het niet meer!

Vraag jezelf eens af: waar ben ik bang voor, tekorten? Hoeveel heb je eigenlijk nodig? Je hebt minder nodig dan je denkt! Voel je je schuldig omdat je het gekregen hebt van een dierbaar iemand? Je hebt het met dankbaarheid ontvangen toch?! Heeft het veel gekost? Het geld is nou eenmaal al uitgegeven…

STAP 3: RUIM HET OP!

Nu gaat het echte opruimen beginnen!
Je hebt alleen nog maar kledingstukken en schoenen over waar je écht blij van wordt!

 • Neem de echte winter-items apart en loop deze na. Moet er iets gerepareerd worden, doe dit dan nu, dan haal je ze volgend jaar weer met plezier tevoorschijn. Was de wollen truien met een wolwas-programma.
 • Doe je dikke wintertruien in een mooie opruimbox en zet deze bijvoorbeeld bovenop je kast.
 • Hang je winterjassen aan een apart kledingrek, zo kun je er toch nog gemakkelijk bij als de winter wat langer blijft.
 • Doe schoenen die je nu niet nodig hebt netjes in dozen en stapel ze op onderin je kast.

De in-between-kleding is prima geschikt voor de lente. Hang of leg deze weer terug in de kast. Soort bij soort en op kleur voor het maximale overzicht! Zo heb je maar weinig tijd nodig in de ochtend. Gebruik dezelfde soort kledinghangers, zo oogt het meteen netjes, net alsof je een eigen winkeltje hebt ;) Wil je je kleding echt netjes houden gebruik dan deze handige kledinghoezen, zo blijft de kwaliteit als nieuw.

kleding opruimen

Vouw de rest netjes op en leg deze op een andere plek, bv. achterin je kast of een paar planken hoger. Wanneer je daar geen ruimte voor hebt, doe je ze in een mooie opruimbox en zet je ze onder je bed of op zolder.

Je bent nu helemaal klaar voor het nieuwe seizoen! Veel draagplezier!

Groetjes Anique
Sensa Stijlcoach

www.sensastijlcoach.nl

Eén reactie op “Opgeruimd het jaar beginnen!”

 1. ann schreef:

  wintertruien en vesten ga je nu toch nog niet opruimen? Het is nog maar januari!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving