8 maart 2023

Too Good To Go!

Too Good To Go veroverde de harten van meer dan 5 miljoen Belgen en Nederlanders als een app waarop je overschotten van restaurants en supermarkten voor een zacht prijsje kan afhalen. Daarnaast sensibiliseert de beweging wereldwijd tegen voedselverspilling. Je leest hier meer over deze duurzame lifestyle.

Kook je koelkast leeg!

Voedsel verspillen is zonde. Het is slecht voor het milieu én het klimaat, het heeft sociale gevolgen en het kost handenvol geld. Juist omdat voedselverspilling zo’n grote impact heeft op onze planeet, zou je denken dat we bewust omgaan met voeding. Niets is minder waar. Een derde tot de helft van al het voedsel dat we kopen, verdwijnt in de vuilnisbak. Alleen al in Europa gooien gezinnen jaarlijks 47 miljoen ton voedsel weg.

Too Good To Go!

Wil zoveel mogelijk mensen bewust maken van deze verspilling door manieren te zoeken om het tegen te gaan. Kleine veranderingen maken in dit geval vaak een heel groot verschil. Het begint al bij slim boodschappen doen, waarbij onze Too Good To Go-app van pas kan komen. Je installeert hem gratis op je smartphone en krijgt elke dag voordelige aanbiedingen van onverkochte producten van handelaars uit je buurt. Het gaat zowel om klaargemaakte maaltijden die je thuis meteen kunt verorberen, als om pakketten met ingrediënten waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

Ik mag van Top good te go dit heerlijke recept met jullie delen. Een groene kool is meestal te veel voor één maaltijd. Maak er een groentetaart van die je zowel warm als koud kunt eten.

INGREDIËNTEN:

 • 1 vel bladerdeeg
 • 2 eetlepels broodkruim (eventueel van oud brood)
 • 1⁄2 groene kool
 • Zongedroogde tomaten (optioneel) 200 g fetakaas
 • 5 eieren
 • Een scheutje melk of room peper en zout nootmuskaat

BEREIDING:

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 2. Vet een (metalen) taartvorm in met een beetje boter. Leg het vel bladerdeeg in de vorm en druk goed aan.
 3. Leg een vel bakpapier op het bladerdeeg (gebruik het vel waarin het deeg verpakt zat) en strooi er blindbakvulling op (bonen, rijst…). Bak ongeveer 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 1. Maak de kool schoon en snipper fijn. Stoof de kool in een scheutje olijfolie en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Snijd de zongedroogde tomaten (als je die gebruikt) kleiner en schep ze door de kool.
 2. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de blindbakvulling (niet weggooien, je kunt ze gewoon nog weer een keer gebruiken) en strooi wat broodkruim op de bodem.
 3. Verdeel de groenten over de taartbodem. Verkruimel er de fetakaas over.
 4. Klop de eieren los met een scheutje melk of room. Kruid met peper en zout. Giet ze over de groenten.
 5. Bak de groentetaart 30 minuten in de oven. Serveer met wat rucola of een groene salade.

Gooi jij weleens met pijn in het hart eten weg? Of weet je soms ook niet wat aanvangen met dat eeuwige restje saus, brood of groenten? Houd deze anti-verspil-bijbel dan vooral in handen, want Too Good To Go heeft voor elk ingrediënt wel een handige verwerktip klaar! 

Van hoofdschotels tot tussendoortjes en desserts, dit boek staat boordevol ideeën om in de keuken alles uit de (koel- en voorraad-)kast te halen. Zo wordt een overschot groenten met wat creativiteit een pittige curry en is een teveel aan gekookte aardappelen perfect voor een heerlijke rösti. 

Naast recepten krijg je nog een massa tools en tips voorgeschoteld om voedsel beter te bewaren. Weet jij hoe je de versheid van eieren test? Of welk fruit in de koelkast moet en welk juist niet? Je vindt de antwoorden – en nog veel meer! – in dit boek.

Liefs Lies

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving