Een super snel en stoer babydekentje om te haken..! Met dit gratis patroon maak je in een mum van tijd een stoer dekentje, want met deze simpele steek kun je tomeloos haken. Kies je favoriete kleurtjes en leef je uit :)

Ik haakte de deken met haaknaald 4 en gebruikte in totaal 10 bollen Scheepjes Linen Soft (2 per kleur) in rustige kleuren (lila, lichtgrijs, wit, donkergrijs en mint) en dan word je deken ongeveer 1,10 meter bij 60 cm. Een ideale maat voor in een stoel of voor bovenop in de kinderwagen. Maar je kunt de deken natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Het garen is niet super zacht en met de franjes zou ik het dekentje niet aanraden voor in het bedje, maar daardoor wordt hij wel lekker stoer en krijgt hij een soort linnen uitstraling! Ook ideaal als plaid voor buiten in de zomer bijvoorbeeld, dan heb je wel wat meer bollen nodig :)

Ik haakte deze als accessoire voor in een baby/kinderkamer en de franjes maken het dekentje extra interessant voor kleintjes. Het scheelt je ook nog uren draadjes wegwerken dus ik zeg: win-win! Haken moet ook ontspanning zijn toch! Je kan de kleintjes er natuurlijk nooit alleen mee laten en het dekentje is dan ook vooral als accessoire bedoeld.

Het dekentje wordt gehaakt in de graniet steek, een hele simpele steek die lekker weg haakt. Je kunt hem natuurlijk ook in felle kleurtjes maken, of echt baby roze of blauw. Ik koos voor rustige pastelkleurtjes die mooi bij elkaar passen en daardoor krijgt het dekentje een hele rustige look.

Hierboven zie je de tekening om het dekentje te haken. Nadat je toer 3 hebt gehaakt blijf je toer 2 en 3 steeds om en om herhalen tot de deken de gewenste afmeting heeft of in mijn geval totdat de bollen op waren :) Je haakt steeds 1 losse en 1 vaste om en om af. Je haakt de vaste steeds om de losse van de vorige toer, zo krijg je het grappige effect van een verspringende steek. Super easy dus, maar wel erg leuk!Zet om te beginnen een meervoud van 2 steken op, voor mijn dekentje heb ik 110 steken opgezet. In totaal heb ik 196 toeren gehaakt en per toer een andere kleur gebruikt. Bij het aanhechten van de nieuwe kleur laat je een stukje draad van 10 cm hangen en ook bij het afhechten van de draad (voordat je weer een nieuwe kleur aanhecht)  laat je ook een stukje van ongeveer 10 cm hangen.  Zo krijg je de leuke sliertjes aan de zijkant, die kun je na het haken nog extra vastknopen aan de zijkant, want bij baby’s met hun grijpgrage handjes wil je wel zeker weten dat het goed vast zit.Het garenpakket wordt HIER verkocht mocht je een compleet pakketje willen voor deze deken. Veel plezier met het patroon!Liefs Lisanne

 

13 reacties op “Stoer dekentje haken..!!”

 1. Juffrouw Mier schreef:

  Het dekentje is superleuk geworden. Ik wil niet sneu doen, maar die onafgehechte draadjes zijn niet echt veilig voor baby’s. Als ze het om hun vingertjes draaien tijdens het spelen of fruniken ermee kan het garen hun vingers ‘afbinden’ waardoor het bloed er niet goed doorheen stromen met alle gevolgen van dien.

  Nogmaals, ik wil echt niet vervekend kritisch doen.

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi, goede tip! Nogmaals het is ook geen dekentje voor in de wieg of in het bedje, maar vooral een leuke accessoire in de kamer. Bijv. voor in een stoel zoals hij ook op de foto staat. Uiteraard moet je altijd voorzichtig doen met baby’s dus ze alleen laten met dit soort dingen is geen goed idee. Maar ik denk dat iedereen dat begrijpt :) Groetjes Lisanne

 2. Katja Klarenbeek schreef:

  Misschien een domme vraag (ik haak pas net) maar moet je na elke toer je werk draaien? Groetjes Katja

 3. Haak en Pen schreef:

  Wat een leuk dekentje ! De granietsteen, ik had er nog nooit van gehoord, maar ziet er tof uit, ga ik zeker een keertje uitproberen.
  Met warme groet Manon

 4. Sophie schreef:

  Mooi dat je ook laat zien dat in een babydekentje best wel een wat hardere kleur mag zitten en dat het er nog steeds lieflijk uitziet! Stoere steek!

 5. Oh ik vind hem wel erg leuk!

 6. Heidi schreef:

  Wat een stoer dekentje Lisanne leuk!! Ik hou van de niet teveel bij hoeven te tellen patroontjes!

 7. Margriet schreef:

  Mooie kleuren. Het is een erg leuk dekentje geworden.

 8. Nandine schreef:

  Hallo Lisanne

  Ik wil heel graag een babydekentje haken, maar ik ben nog maar pas begonnen. Welke steken zijn dit, en kan je dit ook met 2 kleuren doen? Kan je hem ook zonder franjes maken? Ik gebruik het liefst gewoon katoen garen kan je daar ook mee dit dekentje haken? Zijn het losse en vaste om en om?

  Groetjes Nandine

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Nadine, kan prima idd met katoen (is dit ook) en kan idd ook prima in 2 kleuren, het is zelfs mogelijk in 1 kleur :) Zonder franje is een goede optie, is makkelijker ook. Het is de weefsteek en zijn inderdaad steen een losse en vaste om en om en dan daarna de vaste steeds om de losse van de vorige toer. Heel veel haakplezier! groetjes Lisanne

 9. Nandine schreef:

  Hallo. Ik heb de 110 losse gedaan maar vind het lastig om de tweede rij te beginnen met losse en vaste om en om. Hoe kan ik het beste beginnen? Krijg de haaknaald er moeilijk door?. Heb je nog tips? Gebruil nummer 4. Kan je het ook met alleen vaste doen en dunnere naald of welnom en om en dan met een andere naald? Of heb je nog meer dekentjes die niet moeilijk zijn?

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi, zoek anders even een filmpje op google met de weefsteek, misschien helpt het om de steek te zien. Je kunt een grotere naald pakken om je werk ook wat losser te maken. Groetjes Lisanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving