5 juni 2024

3 tips voor professionele creatieve ondernemers die hun eigen koers willen varen

Margriet van Monsak neemt ons op Happy Handmade Living mee in haar nieuwe bedrijf.

Wat zijn creatieve ondernemers?

Dit zijn makers, ontwerpers en andere mensen die ‘iets’ vanuit het niets creëren, dit delen met anderen en hier geld mee verdienen. In veel gevallen ontstaat dit bedrijf per ongeluk vanuit een hobby. Dit kan een vrijwillige hobby zijn of een onvrijwillige wanneer je bijvoorbeeld in een burn-out terechtkwam en door maken weer opkrabbelde.

3 tips voor professionele creatieve ondernemers die hun eigen koers willen varen

Mijn bedrijf Monsak ontstond doordat ik de ideale tas niet kon vinden. In het naaiatelier van mijn moeder ontstond mijn perfecte model. Ik kreeg de smaak te pakken en was niet meer weg te slaan achter haar leernaaimachine. Een solide bakbeest waar ik dikke vrienden mee werd. Eén ding was zeker: ik wilde blijven maken. Dus ging ik mijn creaties verkopen aan vrienden en dat liep gigantisch uit de hand. Mijn geluk: ik heb óók veel lol in ondernemerschap.

Natuurlijk moest ik daarin groeien. Op m’n bek gaan. Experimenteren. Vallen. Nog meer proberen en weer opstaan. Zo ontdekte ik iets nieuws over ondernemerschap: Je kunt ’t precies zó kneden als jij zelf wilt. Ondernemerschap is geen vaste mal, waar je jezelf koste wat kost in moet wurmen. Nee! Jij bent de baas, en die bepaald! Herken de link tussen jou en je bedrijf.

Ik en mijn werk zijn nauw met elkaar verbonden. Niet 2 kampen, maar 2 elementen die sterker worden al ze samenwerken. Misschien twijfel je of er een ondernemer in je huist. Omdat je ’n plaatje hebt van wat een ondernemer hoort te zijn. Wedden dat’ie een stropdas draagt? ;)

Dit plaatje is ontstaan door wat jij eerder zag, hoorde of ervoer bij ondernemerschap. ERROR. Want aan een plaatje moeten voldoen is nou précies wat jij NIET wilt. Je wilt onafhankelijk zijn. Je eigen ding doen. Toch? 

Heb je ook allerlei ideeën hierbij die je niet waar kunt/wilt maken? Dan heb ik goed nieuws voor je: Je bent zo vrij als ’n vogel om je eigen plan te trekken, ook als ondernemer. Er is géén vaste vorm, geen mal. Jij mag je eigen vorm van ondernemerschap boetseren. En is dat niet éxact wat je zo graag wilde? Zelf doen?

Leer je eigenheid kennen. Wat je voldoening geeft. En wat je uniek maakt voor ten opzichte van een ander. Je bedrijf vormt zich om jou heen, niet andersom. 3 tips om je eigen pad te kiezen met je creatieve onderneming.

1. Verlaat de kudde

Ik zie veel makers & ontwerpers om zich heen kijken, omdat ze niet op hun eigen onderbuik durven te vertrouwen. Daardoor krijg je een dertien-in-een-dozijn-aanbod. Zonde! 

Je hebt een voorsprong door je creatieve geest. Kijk niet teveel naar hoe anderen het doen. Dan wordt je een schaap in de kudde. Durf je eigen pad te bewandelen. Te ondernemen op jouw manier. Je wéét hoe je moet pionieren, gebruik die bekende energie om je eigen vorm te kneden. Dat kun je als geen ander.

Nog een voordeel van je eigen dingen doen: je ervaart richting wanneer je doet wat bij je past. Voel je je vaak chaotisch of stuurloos? Dan laat je je teveel beïnvloeden door je omgeving, waardoor je op dezelfde plek blijft staan en je onvoldaan en gefrustreerd voelt.

2. Stop met pleasen

Als maker ben je ’n meester in helpen. Je staat áltijd voor de ander klaar, maar vergeet jezelf. Dat je geld verdiend met je passie kun je soms amper geloven. Daarom ben je – vooral in het begin – blij bent met elke opdracht/aanvraag/bestelling. Je leeft je droom, maar die kan ’n nachtmerrie worden wanneer je jezelf (weer) een burn-out werkt omdat je geen nee kunt verkopen. 

Jij ben de motor van je bedrijf. Als die motor niet gesmeerd blijft (door naar jezelf & je onderbuik te leren luisteren) dan zakt het fundament onder je droombaan als een plumpudding in elkaar. 

Happy you = happy customer = happy bankrekening = vrijheid!

3. Zoek toestemming bij jezelf

Op een of andere manier denken veel ondernemers dat ze een rol moeten spelen om serieus genomen te worden. Alsof de goedkeuring van ‘n ander, je toestemming geeft om jezelf écht een ondernemer te mogen noemen. Of een goudsmid, illustrator of ontwerper. Je klant kan je pas serieus nemen, wanneer jij jezelf serieus neemt. Als ondernemer ben je een leider. 

Jij maakt. Jij moet je koppie laten zien. En jij moet je ambacht zo gigantisch geweldig vinden dat je dit elke dag van de daken wilt schreeuwen. Niet om arrogant te zijn, met jezelf te koop te lopen of jezelf op de voorgrond te zetten. Nee! Omdat creëren je zoveel plezier en voldoening geven dat je dit wilt delen met de wereld. Zonder verwachtingen. 

Je klant is niet je ouder, die je om goedkeuring vraagt wanneer je je zelfgemaakte tekening aan ze geeft. Je klant mag meegenieten van jouw ge-wel-dige talent. En daar rijkelijk voor betalen.

Voel je je aangesproken? Je maakt verwondering mogelijk zodat we onze hersens kunnen oprekken en anders naar de wereld gaan kijken. Dat betekende ’t al voor jou, maar door je passie met ons te delen, kunnen we meegenieten. Dat vergt moed en precies die moed heb je nodig om de ondernemer in je tot leven te wekken. Hulp nodig?

Kunnen jij en je bedrijf ’n goed gesprek gebruiken? Zodat ze samen gaan werken, i.p.v. elkaar tegenwerken? Check mijn Groepstraject of ga voor individuele coaching  Ik ga je niet vertellen wat je moet doen. Wat ik wel doe is samen met jou ontdekken waarom de zaken niet lopen zoals je wilt. We ontdekken waarom je belangrijke stappen in je bedrijf uitstelt of niet durft te nemen. Samen doorbreken we patronen zodat jij en je bedrijf weer als ’n speer gaan!

Margriet Meijer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving