Het zal nu toch echt wel zomer worden binnenkort..? :) Ik heb er zo vreselijk veel zin in, ik heb inmiddels al 15 (lees)boeken gescoord en kan niet wachten tot ik in de tuin kan hangen om ze vervolgens in één ruk uit te lezen! Maar voordat het zover is, heb ik nog een heel leuk zomers haakpatroon voor jullie gemaakt. Dat op de zonnige dagen mooi gedragen kan worden…

Het is een heerlijke sjaal die je juist zomers graag zal dragen, gemaakt van DMC Natura XL, dat een prachtig katoengaren is. Hierdoor is de sjaal zomers niet te warm om te dragen en houdt hij je op wat koelere avonden juist wel weer lekker warm. Daarnaast is hij heerlijk om te haken. Het is zo’n lekker werkje dat je gewoon doet voor de tv. Je herhaalt steeds dezelfde stappen en daardoor kun je lekker je hoofd leegmaken.

Daarnaast heeft hij chique franjes met glitters, gemaakt van By Claire sparkle garen. Ik heb gekozen voor twee kleuren die heel erg op elkaar lijken. Rustige beige en goud tinten waardoor de sjaal, ondanks de glitters een heel rustige en zelfs een beetje dromerige uitstraling krijgt. Uiteraard kun je met deze sjaal alle kanten op en is het misschien ook leuk om hem eens met hele felle zomerkleuren te maken!

Hij draagt heerlijk comfortabel omdat hij bijna niks weegt en lekker luchtig is. Uiteraard kun je hem ook stukken breder maken voor een omslagdoek. Voor bovenstaande sjaal heb ik gebruikt:

 • 3 bollen DMC Natura XL, (beige).
 • 1 bol By Claire Sparkle (lichtgoud)
 • Haaknaald 6 mm.
 • Schaar.
 • Stopnaald.

Hierboven zie je de tel tekening van de sjaal, ik heb in totaal 36 steken opgezet, dus hierboven zie je een maar gedeelte van de totale sjaal, let op dat je met behulp van onderstaande uitleg het juiste aantal steken opzet.

Je haakt de sjaal als volgt:

Zet 36 lossen op met de DMC Natura XL in beige.

Toer 1: Haak 1 vaste in de 8e losse vanaf de haaknaald, *haak nu 4 lossen, sla 3 lossen over en haak 1 vaste in de 4e losse*. Herhaal het gedeelte tussen de *  tot het einde van de toer, sluit met een vaste en keer je werk.

Toer 2: Haak 4 lossen, haak nu 1 vaste om de lossen boog van de vorige toer,* haak 4 lossen en haak 1 vaste om de volgende lossen boog*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer, sluit met 1 vaste en keer je werk.

Deze toer (2) ga je nu net zo lang herhalen tot je drie bollen beige wol op zijn gehaakt, hecht af met 1 halve vaste en werk de draadeinde weg. De sjaal wordt met drie bollen DMC Natura XL, ongeveer 1,50 meter lang (exclusief franje).  Dan hoef je enkel nog maar de franje eraan te maken :)

Voor de franje knipte ik een heleboel slierten glittergaren van 40 cm af. Ik heb per kwastje 4 slierten dubbelgevouwen en vastgemaakt aan elke opening van de sjaal. Dit doe je aan beide kanten van de sjaal. Je kunt de franje heel gemakkelijk vastzetten door de dubbelgevouwen slierten met een haaknaald door de opening te trekken en dan vervolgens de uiteinde door de lus te halen. Zo zitten ze meteen vast en zien er allemaal hetzelfde uit.

Voor je het weet is je sjaal al van de haaknaald af en kun je hem met veel plezier gaan dragen. Heel veel plezier met je zelf gehaakte sjaal!! Ik ben heel benieuwd hoe jullie sjaals gaan worden en hou me aanbevolen voor een leuke foto :)

Veel haakplezier!

Liefs Lisanne

5 reacties op “Luchtige sjaal haken..!”

 1. Emily schreef:

  Hey Lisanne,
  Wat een leuke sjaal is dat geworden zeg. Ik ben hem al vaak tegengekomen op facebook enzo. Een lekker makkelijk patroon. Misschien dat die ook nog wel op mijn lijstje komt te staan.
  Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

 2. Letty schreef:

  Hoi Emily, wat een leuke sjaal! Ik heb nog nooit gehaakt maar wil het toch gaan proberen met dit patroon. Nu heb ik een vraag, waarom gaat bij de eerste toer, de 1e vaste, pas in de 8e losse? Omdat bij de rest van het werk steeds de vaste in de 4e losse komt? Dat snap ik niet helemaal (maar dat komt misschien omdat ik nog nooit gehaakt heb ;D).
  Ik kijk uit naar je berichtje,
  Groetjes Letty.

 3. Tiny Kroon schreef:

  Leuk en snel te maken ik heb geen franjes gedaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving