fbpx


Stoere herensjaal breien..!

Het is altijd lastig om iets te maken voor mannen waar ze ook echt helemaal blij mee zijn. Ze houden niet van kriebeltruien en vesten, maar het is wel heel leuk om iets voor ze te maken waar ze echt iets aan hebben.  Ook zij hebben het graag warm in de winter :) Toen ik het prachtige Norwool garen van Durable zag wist ik genoeg. De stoere wol en kleuren past perfect bij stoere mannen! Zo ging ik aan de slag met deze stoere mannensjaal en ik vind hem echt gaaf geworden. heel mannelijk! Ik gebuikte in totaal 8 bollen Norwool in de kleur grijs/groen M461. Ik heb de wol met dubbele draad gebreid om een extra stoer effect te krijgen dus daarom zijn het dan wat meer bollen. Als je hem liever met enkele draad maakt, heb je er maar 4 nodig. Dan krijgt de sjaal wel een heel andere look door het dunnere garen. De sjaal is heel simpel te breien. Je hebt nodig een paar breinaalden van 7 of 8 mm. De sjaal heeft een afmeting van ongeveer 25 cm breed en 1,75 meter lang.
De sjaal is gebreid in een soort patentsteek, dat maakt het een heerlijk werkje want voor je het weet is hij af! Je herhaalt steeds om en om een toer en die afwisseling zorgt ervoor dat het heel leuk is om hem te breien. Je maakt de sjaal als volgt:
Je zet om te beginnen 40 steken op.
Toer 1: Brei 3 steken recht, brei dan 1 steek averecht, herhaal dit patroon tot het einde van de toer.
Toer 2: Brei 2 steken recht, brei nu 1 steek averecht, brei de volgende steek recht *brei nu weer 3 steken recht, brei 1 steek averecht*. herhaal het gedeelte tussen de * nu tot het einde van de toer.
Toer 3: Brei 3 steken recht, brei dan 1 steek averecht, herhaal dit patroon tot het einde van de toer.
Toer 4: Brei 2 steken recht, brei nu 1 steek averecht, brei de volgende steek recht *brei nu weer 3 steken recht, brei 1 steek averecht*. herhaal het gedeelte tussen de * nu tot het einde van de toer.
Herhaal toer 3 en 4 om en om totdat je 8 bollen ( 4 bollen lengte) bijna op zijn. Maar laat wel genoeg wol over om de sjaal af te kanten.
Laatste toer: Kant nu alle steken af, door de eerste twee steken te breien, haal dan de eerst gebreide steek over de tweede heen. Nu heb je nog 1 steek over. Brei nu weer één steek erbij. Herhaal steeds de vorige stappen van deze toer totdat je nog maar 1 steek overhebt op de naald.  Daar haal je de draad doorheen om af te hechten. Je sjaal is klaar! Heel veel plezier met geven :) Liefs Lisanne

Labels:, , , , , , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Lisanne Multem

Hi, wat leuk dat je mijn blog bezoekt! Wil je meer over mij weten? Lees dan de over Lisanne pagina!

Reacties (36)

 • Avatar

  Margaret

  |

  Nu het zo koud is willen ook mannen graag een gehaakte sjaal om. Deze stoere sjaal vinden vast veel mannen leuk om om te slaan. Ik heb in december ook een mannensjaal en stoere sloughy muts gehaakt. Deze bevielen zo goed dat ik er op verzoek nog een paar heb gehaakt. Jouw sjaal ga ik zeker ook eens maken.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Ja leuk om te doen he! En die mannen zijn niet snel tevreden dus als het dan eenmaal lukt hahaha,
   Groetjes Lisanne

   Reply

 • Avatar

  Yvonne

  |

  Hi Lisanne,

  Heb je bolletjes van 50 of 100 gram gebruikt?

  Groeten, Yvonne

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Van 50 gram. Groetjes Lisanne

   Reply

   • Avatar

    Yvonne

    |

    Met naald 8 krijg ik de sjaal met dezelfde wol niet zo compact als de jouwe op de foto. Wat doe ik verkeerd? Brei ik te los?

    Reply

    • Avatar

     Yvonne

     |

     Of bedoel je met een dubbele draad dat je twee draden tegelijk gebruikt?

     Reply

    • Avatar

     Lisanne Multem

     |

     Hi Yvonne, het kan idd zijn dat je losser breit dan ik. Heb je wel een dubbele draad genomen? Je zou het nog op een 6 of 7 mm kunnen proberen. Groetjes Lisanne

     Reply

 • Avatar

  Silvia

  |

  Hallo!
  Bij toer 2 houd ik 1 steek over aan het eind. (Na de 1 averecht). Brei ik deze steek dan gewoon recht?

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Ja deze kan je recht breien

   Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Hi Silvia, die brei je inderdaad recht :) Ik heb de beschrijving aangepast. Groeten Lisanne

   Reply

 • Avatar

  Mariann

  |

  Hallo, ik ben indd benieuwd of de laatste overgebleven steek van toer 2 weer recht gebreid moet worden? Alvast bedankt.

  Reply

 • Avatar

  Janne

  |

  Hallo Lisanne,
  wat bedoel je met toer 3 en 4 herhalen (snap ik)
  maar om en om wat bedoel je precies??????
  moet ik eerst 3 en 4 en dan 4 en 3????
  bedankt alvast

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Hi janne, je herhaalt steeds: 3,4,3,4,3,4 etc. Groeten Lisanne

   Reply

 • Avatar

  annie

  |

  is een toer heen en terug

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Nee heen en de volgende toer is terug.

   Reply

 • Avatar

  Elly

  |

  Hi Lisanne, ik ben de sjaal aan het breien en deze wordt erg mooi! Ik wil ook dat label eraan maken. Hoe heb je dat gedaan: is het leer of iets anders en hoe heb je het vastgemaakt( drukknoop of een gewone knoop)?

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Hi Elly, ja het is inderdaad leer en ik bevestig het meestal met een gewone drukknoop of een boekschroef :)
   Groetjes Lisanne

   Reply

 • Avatar

  Maureen

  |

  Hallo Lisanne ,,,,mijn vraag is je zegt in een vorige vraag van een mevr :dat je 1steek overhoud je zet 40 steken op en houd 1steek over ,dan zeg je die brei je dan recht ,,,maar dan klopt bij mij de volgende toeren niet .Want toer 1 begin je met 3steken R ,,,en toer twee met 2steken recht maar dan komt het patroon niet goed bij mij ,,,hopelijk kan je mij helpen want het is een mooie herensjaal ,,,,gr Maureen ,,,,,

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Hi Maureen, je hebt helemaal gelijk je breit die laatste steek van toer 2 inderdaad recht, maar ik heb het patroon even aangepast waardoor het nu duidelijk moet zijn (er was een stukje tekst weggevallen). Veel breiplezier! Het is inderdaad een hele toffe herensjaal :) groetjes Lisanne

   Reply

 • Avatar

  Sjoukje

  |

  Hey Lisanne, ik ben nu ook bezig om de sjaal te breien maar ziet er anders uit dan die van jou. Jij zegt in je beschrijving herhaal toer 3 en 4, maar toer 1 en 3 zijn gelijk en toer 2 en 4 zijn gelijk, ik snap het even niet. Ik brei zoals je het hebt beschreven, maar ziet er anders uit. Groet Sjoukje

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   HI Sjoukje, het klopt idd dat toer 3 en 4 verschillend zijn, maar die moet je wel steeds om en om herhalen. Wat lukt er precies niet? Groetjes Lisanne

   Reply

 • Avatar

  André

  |

  Hoi Lisanne,
  Toch een vraagje. Toer 1, 2, 3 en 4 en dan 2 en 3 herhalen?
  Dus is dat dan 1,2,3,4,2,3,2,3,2,3,2,3,2,3 enz??
  of begrijp ik het niet goed.
  Vast bedankt voor je antwoord

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Hi André, nee het is 1,2,3,4 en dan steeds 3,4,3,4,3,4 enzovoorts veel breiplezier!!

   Reply

 • Avatar

  Erik

  |

  Hoi Lisanne, heb je misschien ook een breipatroon voor een stoere heren muts met deze wol?

  Reply

 • Avatar

  Marjon

  |

  Leuke sjaal, ben meteen begonnen. Mijne ziet er iets anders uit, brei je de rechte steek misschien achter in, zodat de steek draait?

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Hi, nee ik hem heb gewoon normaal gebreid.

   Reply

   • Avatar

    Sarah

    |

    Hej,
    ik heb ook hetzelfde probleem, de mijne ziet er wat anders uit …
    alle v’tjes komen onder elkaar buiten deze van de 1e lijn :/
    en een ander vraagje wat die je met je 1e steek, brei je deze of zet je deze gewoon over?
    alvast bedankt

    Reply

    • Avatar

     Lisanne Multem

     |

     HI Sarah, ik heb het patroon nav je vraag opnieuw laten testen maar wij komen precies goed uit. Ik weet dus niet waar het fout gaat bij jou. De banen komen idd onder elkaar uit De eerste steek breien wij gewoon :)

     Groetjes Lisanne

     Reply

 • Avatar

  Guusje

  |

  Ligt het aan mij of zijn toer 1 en 2 hetzelfde als 3 en 4?

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   nee toer 1 en 3 en toer 2 en 4 zijn hetzelfde, veel breiplezier!

   Reply

 • Avatar

  Anneke

  |

  Hoi Lisanne, bedankt voor het leuke ideetje! Ga je patroon zeker in mijn favorieten zetten om tegen de winter weer een leuke sjaal te breien :-)

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Superleuk om te horen Anneke!! Heel veel breiplezier alvast! :)

   Reply

 • Avatar

  Leen

  |

  Heb je een foto als je hem met 1 draad breit?

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Nee heb ik geen foto van.

   Reply

 • Avatar

  Ad

  |

  In mijn 20er jaren heb ik haken en breien geleerd. Een vest en een trui van eigen hand met veel plezier gedragen. Nu ben ik in mijn 60er jaren en mijn echtgenoot gaat de winter tegemoet met wachten op koude, tochtige treinperrons. Het idee ontstond om voor hem een lekker warme sjaal te maken. en zo kwam ik bij jou terecht. Ik wacht nog op de wol en de naalden die ik besteld heb en ben vooral benieuwd “of ik het nog kan”. Je uitleg is in ieder geval lekker duidelijk en filmpjes op internet bekijk ik met veel “oh ja, zo ging dat”s.

  Reply

 • Avatar

  Lisanne Multem

  |

  Beste Mi, er staat geen fout in het patroon. Als je de toeren breit zoals beschreven komt het helemaal goed. Alle V komen boven elkaar :)

  Reply

Laat een reactie achter