Zodra de zon zich steeds vaker laat zien krijg ik zin in meer kleur en franjes :) Zo ontstond het idee om deze zomerse Ibiza sjaal te haken, tijdens de frisse avonden houdt hij je heerlijk warm. Je haakt de sjaal in de breedte, wat een erg leuke afwisseling is, omdat je heel veel van kleur wisselt. Dat maakt hem echt een feest om te haken. Daarnaast haak je per kleur ook steeds een andere steek, en dat maakt de uitdaging nog groter!!

Het patroon hieronder beschreven is van de oorspronkelijke eerst gehaakte Ibiza sjaal. Je ziet hem op de foto hieronder en voor meer foto’s van die bont gekleurde sjaal kun je HIER terecht. Daarna haakte ik hem ook nog eens in mijn eigen favoriete rustige kleuren :) Die foto’s zie je verderop in dit blog (en op de foto hierboven) steeds terugkomen. Veel haakplezier! Let op: De kleuren in de omschrijving zijn van de bontgekleurde sjaal. Je kunt de kleuren eenvoudig aanpassen naar je eigen smaak en wens.Wat heb je nodig:

 • Haaknaald 3,5 en 4,5 mm. (Haak je erg strak dan kan een 4,5 en 5,5 mm ook prima).
 • Haaknaald 6,5 mm. (Voor de opzet).
 • 1 bol Durable Cosy Ivoor.
 • 1 bol Durable Cosy Mint.
 • 1 bol Durable Cosy Sky.
 • 1 bol Durable Cosy Emerald.
 • 1 bol Durable Cosy Fuchsia.
 • 1 bol Durable Glam Goud (de lichte variant).
 • Schaar

Gebruikte steken

 • Lossen
 • Halve vaste
 • Vasten
 • Stokjes
 • Halve Stokjes
 • Puffsteek: Een puffsteek bestaat in dit geval uit 3 omslagen. Je haakt hem als volgt. Sla de draad om de haaknaald en steek in, sla de draad nogmaals om de haaknaald en haal de lus op (trek deze uit tot ongeveer 1 cm). Herhaal dat nog tweemaal, je hebt nu 7 lussen op je haaknaald staan. Sla de draad nog eenmaal om de haaknaald en haal deze door alle 7 lussen op je naald.

 

Moeilijkheidsgraad: **De sjaal wordt ongeveer twee meter lang en 20 cm breed.

 We beginnen met het mint kleurige gedeelte van de sjaal. Zet om te beginnen 2 meter aan lossen op met haaknaald 6,5. Het is erg belangrijk dat je deze lossenketting lekker los haakt zodat je sjaal niet gaat trekken. Haak daarna verder met naald 4,5 mm.


Toer 1: Haak in de tweede losse vanaf de haaknaald 1 halve vaste, *haak in de volgende losse 1 half stokje, haak daarna weer 1 halve vaste in de volgende losse*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer.Toer 2: Haak 1 losse en keer je werk, haak nu boven elk half stokje van de vorige toer 1 halve vaste en haak boven elke halve vaste van de vorige toer 1 half stokje.Herhaal toer 2 nog tweemaal en ga dan over op het Emerald kleurige garen en haak daarmee verder.Toer 1: Haak 1 losse en keer je werk, haak 1 vaste in de eerste steek, *haak daarna 1 losse, sla nu 1 steek over en haak daarna weer 1 vaste in de volgende steek*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 vaste in de laatste steek.Toer 2: Haak 2 lossen en keer je werk, haak 1 vaste om de losse van de vorige toer, *haak daarna 1 losse, haak dan weer 1 vaste om de volgende losse van de vorige toer*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 vaste in de laatste steek.
Herhaal toer 2 nog driemaal en ga dan over op het goudkleurige Glam garen en haak daarmee verder. Let op, van dit garen gebruik je een dubbele draad. Hiervoor deel je de bol in tweeën.Toer 1: Haak 2 lossen en keer je werk, haak nu 1 puffsteek om de losse van de vorige toer, *haak nu 1 losse, haak weer een puffsteek om de volgende losse van de vorige toer*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 stokje in de laatste steek.Toer 2: Haak deze hetzelfde als toer 1.Ga nu over op het Fuchsia kleurige garen en haak daarmee verder.Toer 1: Haak 2 lossen en keer je werk, Haak 1 stokje in de eerste steek, *sla nu 1 steek over, haak 1 vaste en 1 stokje in de volgende steek*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 stokje in de laatste steek.
Herhaal toer 1 nog tweemaal en ga daarna over om het ivoorkleurige garen. Je kunt deze Ivoorkleurige toeren het beste met een kleinere haaknaald haken, dit omdat deze toer iets breder worden. Als je daarna met het blauwe stuk verder gaat trekt dat weer recht.Toer 1: Haak 3 lossen en keer je werk, sla de eerste steek over, haak 1 stokje 1 losse en nog 1 stokje in de volgende steek, *sla nu weer een steek over, haak 1 stokje 1 losse en nog 1 stokje in de volgende steek*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 stokje in de laatste steek.Toer 2: Haak 3 lossen en keer je werk, *haak 1 stokje 1 losse en nog 1 stokje om de losse van de vorige toer*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 stokje in de laatste.
Ga nu over op lichtblauw, de laatste kleur van deze toer. Let op bij de volgende toer sla je de lossen (tussen de stokjes) van de vorige toer steeds over. Daar haak je dus niet in.Toer 1: Haak 1 losse en keer je werk, haak 1 half stokje in elke steek (maar let dus op dat je de lossen (tussen de stokjes) van de vorige toer overslaat.Toer 2: Haak 3 lossen en keer je werk, haak 1 stokje in de volgende 3 steken, *haak nu 1 losse en sla 1 steek over, haak 1 stokje in de volgende 3 steken*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 stokje in de keerlosse van de vorige toer.Toer 3: Haak 1 losse en keer je werk, haak 1 vaste in de eerste 4 steken, haak nu 1 stokje in overgeslagen steek (het gaatje) van de vorige toer. Let op: Je steekt dus twee toeren lager in, in het overgeslagen halve stokje van toer 1. *Haak nu 1 vaste in de volgende drie steken, haak daarna 1 stokje in de overgeslagen steek (het gaatje) van de vorige toer*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer en eindig met 1 vaste in de keerlossen van de vorige toer.
Hecht af en knip de draad af, het haakwerk van je Ibiza sjaal is klaar! Nu hoef je enkel nog franjes te maken aan de uiteinden van de sjaal. Knip daarvoor per kleur 10 sliertjes van 30 cm. Per kleur maak je 5 sliertjes/franjes vast aan beide zijkanten sjaal. Vouw het sliertje van 30 cm. dubbel en haal het midden met een haaknaald door een steekje van de sjaal.Trek daarna beide uiteinde van het sliertje door de lus en trek deze stevig aan. Maak zo alle franjes vast aan beide kanten van de sjaal en knip ze daarna allemaal tegelijk op maat. De franjes aan deze sjaal zijn 13 cm lang, maar je kunt ze natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt.Je sjaal is af!! Heel veel plezier met je supermooie sjaal!Ow en ben je ook weg van die tas hierboven op de foto!! Het is een plastic tas (ideaal om je haak of breiwerk mee te nemen) van Curver, met een gebreide pint! Hoe cool is dat, ik scoorde hem in mijn eigen favoriete kleur, maar er zijn nog meer kleuren! Binnenkort meer over deze toffe spullen met Knit print. De tas scoor je HIER.


X Lisanne

14 reacties op “Zomerse Ibiza sjaal”

 1. Margaret schreef:

  Prachtige sjaal. De kleurrijke is echt voor het zomergevoel, maar mijn favoriet is echt die met de blauw-grijs tinten. Echt gaaf. En zeker met die tas erbij. Dank je wel voor het patroon.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

 2. Arja schreef:

  Gaat nu toch tijd worden om op te schrijven wat ik op zeker wil gaan haken/breien voordat ik van alles ga vergeten.Mooie sjaal geworden, krijg helemaal zin ervan :-)

 3. esther schreef:

  superleuk en lekker zomers! fijne zonnige zondag!

 4. Nadine schreef:

  Leuke sjaal Lisanne, bedankt voor het patroon:) Ik vind de groen/grijs/blauwe kleuren prachtig! Welk garen en kleuren zijn dat? Fijne dag!

 5. martine schreef:

  Hoi Lisanne,
  Wat een geweldige sjaal!! Ik vind ook die blauw/grijze het mooist, echt mijn kleurtjes. Weer eentje voor op mijn to-dolijst, die alsmaar langer wordt. Weet jij misschien waar ze tijd verkopen?? groetjes, Martine

 6. sandra schreef:

  Zo leuk! Ben direct begonnen en heb nu een vermoeden dat er een fout zit bij de toer in fuchsia. ..moet je elke keer een steek overslaan? Mijn werk trekt dan erg krom…misschien moet “sla een steek over buiten de * *?

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Sandra, j moet idd elke keer een steek overslaan anders ben je aan het meerderen. Je haakt twee steken in 1 steek en slaat er dan een over om op een gelijk aantal steken te blijven als de vorige toeren. Veel haakplezier! Liefs lianen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving