Als ik zo naar buiten kijk, lijkt de zomer toch echt voorbij. Eén voordeel….we kunnen weer aan de slag met winterse wolletjes! Speciaal voor het Haken & Plukkenfeest van afgelopen zondag ontwierp ik Jacqueline deze Big Bobble Col. Een heerlijke luchtige col, maar toch ook lekker chunky door de grote bobbels. De col is gehaakt met 2 prachtige bolletjes Mila Color Superwash van Lang Yarns.

Het feest dat ik samen met Heleen en Lotte georganiseerd heb, vond plaats in de prachtige pluktuin Pluk (link) in Haalderen. Nadat iedereen onder het genot van koffie, thee en iets lekkers de prachtige tuin had bewonderd, gingen ze aan de slag met de Big Bobble Col. Wat een enthousiaste reacties kreeg ik over het patroon en het mooie verloopgaren van Lang Yarns! Ook Lisanne was erg enthousiast en vroeg of ik het patroon wilde delen op haar blog. Nou…heel graag Lisanne! Wat een eer!

Ik hoop dat iedereen veel plezier beleeft aan het haken van de Big Bobble Col en de col daarna met veel plezier draagt!

Het is een heerlijke col voor buiten die je draagt op een frisse herfstdag of een koude winterdag. Maar ook aangenaam voor binnen!

Materialen:

 • 2 bollen Mila Color superwash van Lang Yarns
 • Haaknaald 8 mm
 • Stopnaald
 • Schaar

Informatie vooraf:

Ik heb de col gehaakt met een haaknaald die 2 maten dikker is dan de wikkel van de bol aangeeft.

Je haakt een langwerpige lap in de bobbelsteek zoals beschreven in de werkwijze. Hierdoor kan je tussendoor de voor jou gewenste lengte bepalen en de col op jouw maat maken.

Natuurlijk kan je een langere lap haken, zodat je de col twee keer om je nek kan wikkelen. Uiteraard heb je dan meer garen nodig dan in het patroon staat beschreven.

 Gebruikte steken/afkortingen:Losse|keerlosse|steek|vaste|dubbelstokje|cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes|*….* gedeelte dat tussen *….* staat, wordt herhaald.Uitleg cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes:Haak 6 dubbele stokjes in dezelfde steek, maar haak elk dubbelstokjes niet helemaal af. De laatste doorhaling van elk dubbelstokje haak je niet. Op het laatst heb je 7 lussen op de naald. Sla de draad weer om de naald en haal de draad in 1 keer door de 7 lussen. Je cluster is klaar.Werkwijze:Haak een ketting van 22 lossen (veelvoud van 4 + 1 extra losse + 1 keerlosse).Toer 1


Haak een vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald. * Haak 1 losse. Sla 1 steek over. Haak een cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes. 1 losse. Sla 1 steek over. 1 vaste *. Herhaal nog 4x.

Toer 2


Haak 4 lossen. * Haak een vaste bovenop het cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes uit de vorige toer. 1 losse. Cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes op de vaste uit de vorige toer. 1 losse *. Herhaal nog 3x. Haak een dubbelstokje op de 1e vaste uit de vorige toer.Toer 3
Keerlosse. 1 vaste in dubbelstokje van vorige toer. * 1 losse. Cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes op vaste uit vorige toer. 1 losse. 1 vaste op cluster van 6 samengestelde dubbele stokjes uit vorige toer *. Herhaal 4x waarbij je de laatste vaste in de 3e losse haakt van het begin van de vorige toer.Herhaal toer 2 en toer 3 totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.Knip aan het eind je draad af, maar laat een langer stuk over om de lap tot col aan elkaar te naaien.Getekend patroon:        

 

Afwerking:

Naai met de lange draad en de stopnaald de uiteinden van de lap losjes aan elkaar.

Haak een rand vasten langs de bovenkant en de onderkant van de col.

Veel plezier met deze heerlijke Big Bobble Col

Voor de finishing touch: Maak deze col af met een leerlabeltje van www.vanmez11.nl

                            

Heel veel plezier ermee..!!

Liefs Jacqueline

5 reacties op “GASTBLOG: Big Bobble Col haken”

 1. Janina schreef:

  Hij is leuk, die onthoudt ik zeker,om nog een keer te maken, eerst nog mijn vest afmaken, oh en een tas , en 2 kussens , en een korte voeten sprei voor op bed ………..Maar na najaar komt winter,dus ik heb nog even?Zo’n col moet je toch hebben!

 2. Heleen schreef:

  Echt zo’n te gekke col, I ♡ bobbles! Toffe herinnering aan een fijn feestje xx Heleen

 3. Verie schreef:

  Heel tof gemaakt, volgens mij had je `hm om op het haakfeestje van Blijhakertjes, ofniet? Fijne dag lieve meiden!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 4. […] Big Bobble Col” – can be found on Lisanne’s blog / Draad & Praat (link here). Immediately at the beginning of the party we were gifted two balls of LangYarns […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving