fbpx


Recht en Averecht

Aan de Sonsbeeksingel, in het modekwartier van Arnhem, zit ‘Recht en Averecht’, een winkel die prachtige en eerlijke wol verkoopt. Bij ‘Recht en Averecht’ kun je zowel online als in de mooie stenen winkel terecht. De garens die eigenaresse Marijke verkoopt zijn allemaal diervriendelijk en zo duurzaam mogelijk tot stand gekomen. Daarnaast zijn ze ook nog eens van een hele mooie kwaliteit. Ik wil je graag 2 nog relatief onbekende merken in het bijzonder laten zien: Artemis en TréLiz. De maakster van de garens van Artemis is een ‘indy dyer’ uit Frankrijk. Bij ‘Recht en Averecht’ zijn de ‘single merino sock yarn’ (100% merinowol) en de ‘4 ply fingering yarn’ (75% merino en 25% nylon) van Artemis te koop. Er zijn zowel verloopgarens, met een verloop in verschillende kleuren, als semi-solids, dus héél licht gemêleerde garens. De semi-solids geven een mooi en subtiel ton-sur-ton effect. Alle garens van Artemis worden in kleine oplages met de hand geverfd, op een zo milieuvriendelijke manier. In het kleurenpalet zitten veel pastelkleuren, maar ook voor de wat fellere kleuren kun je bij Artemis terecht. Ik ben met een prachtige streng van de Artemis ‘single merino sock yarn’ in de kleur Olympia aan de slag gegaan. Wat een heerlijk garen! Maar hierover later meer. Eerst wil ik je het merk TréLiz uit Griekenland laten zien. De garens van TréLiz worden ook met de  hand geverfd, net als bij Artemis, volgens dezelfde milieuvriendelijke acid dye-methode, dat wil zeggen verven op basis van azijn met Europees goedgekeurde verfstoffen. TréLiz is verkrijgbaar in fellere en brutalere kleuren en kleurcombinaties dan Artemis. Naast een aantal semi-solids, maakt TréLiz vooral ook veel gedurfde verloopgarens. Hiervoor baseert ze de kleurkeuze vaak op een bepaald thema, en niet op wat per sé mooi staat bij elkaar. Dit zorgt voor soms wat onverwachte maar erg mooie kleurcombinaties. Bij ‘Recht en Averecht’ zijn de Zeus (100 % superwash merino), mini Zeus (kleine strengetjes superwash merino), Poseidon (72% mohair en 28% zijde) en Eros, met een klein glimmertje (95% superwash merino en 5% stellina) verkrijgbaar. Stuk voor stuk prachtig! De garens zijn ook heel mooi met elkaar te combineren. De strengetjes mini Zeus, overwegend semi-solids, zijn ideaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld accenten of randjes. Het is ook verrassend om Artemis en TréLiz met elkaar te combineren. Ik gebruikte voor mijn Artemis-wol het toffe patroon van de Winterglow-sjaal uit Handmade Living magazine. Het garen is zo fijn en zacht! Na het haken heb ik de sjaal eerst gewassen in een Eucalan-badje. Het is altijd een goed idee om haak- en breiwerk dat van wol is gemaakt vóór het eerste gebruik te wassen en blocken, zodat de steken extra mooi uitkomen. De Eucalan zorgt ervoor dat het wolvet in tact blijft en je werkstuk soepel blijft. Ik heb Eucalan Eucalyptus gebruikt, en mijn sjaaltje is na de wasbeurt niet alleen supermooi door de open structuur en de goed zichtbare haaksteken, maar hij ruikt ook nog eens heerlijk! Ik doe hem niet meer af :-) Ik ben echt fan van deze mooie wol. Het is misschien iets kostbaarder in aanschaf, vanwege de kwaliteit en het hand geverfde en kleinschalige karakter, maar je kunt wel écht prachtige dingen maken met deze garens. Ik ben in elk geval van plan om ook snel iets moois met TréLiz te gaan maken, dat lijkt me een mooi cadeau voor onder de boom ;-) Ben je ook enthousiast geworden? De mooie winkel in Arnhem is absoluut een aanrader. Naast Artemis en TréLiz vind je er ook tal van andere mooie merken, zoals Malabrigo, Madeleine Tosh en draadkracht. Neem gerust eens een kijkje op www.rechtenaverecht.nl Veel liefs Heleen

Labels:, , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Lisanne Multem

Hi, wat leuk dat je mijn blog bezoekt! Wil je meer over mij weten? Lees dan de over Lisanne pagina!

Reacties (2)

 • Avatar

  Arja

  |

  Je ziet de zachtheid van het garen, wat mooi zeg.
  En de sjaal is prachtig!

  Reply

  • Avatar

   Lisanne Multem

   |

   Dankjewel voor je lieve bericht! Wij zijn ook fan!

   Reply

Laat een reactie achter