HHL magazine
Yes, er komt weer een nieuwe Happy Handmade Living uit! Bestel hem hier

Deze wanten vind ik zo heerlijk om te dragen in de winter, wanneer je een mooie boswandeling maakt of gewoon even een paar boodschapjes doet. Door het mooie tweed garen zijn ze een echte eye-catcher! Samen met de hoofdband heb je een prachtige winter set waar je overal mee voor de dag kan komen.

Wanten:

Iedere hand is natuurlijk anders dus het is mogelijk dat deze verhouding niet de perfecte is voor jouw handen. Kijk daarom goed tijdens het maken of de vorm bij je handen past en pas ook steeds even tussendoor. Je kunt het aantal steken eenvoudig aanpassen door een veelvoud van 5 aan te houden. Ook voor de duim kun je eventueel meer of minder steken opnemen. Voor de lengte pas je eenvoudig het aantal toeren aan. Het zou zonde zijn als ze na al die uren werk niet passen.

Benodigdheden:

  • 3 bollen Rowan Felted tweed in kleur 194
  • Sokkenbreinaalden (5 stuks) 4 mm.
  • Breinaalden 4 mm.
  • Stopnaald
  • Veiligheidsspeld

Gebruikte steken:

  • Recht
  • Averecht
  • Minderen

Moeilijkheidsgraad: **Werkwijze:Zet 50 steken op en verdeel deze over de 4 breinaalden, met de 5e naald ga je breien.Toer 1: Brei 3 steken recht, 2 averecht om en om. Herhaal dit tot het einde van de toer.
Brei zo door totdat het boord van de want 7 cm lang is.Brei vanaf nu alle steken recht. (op de rondbreinaalden ziet dat eruit als tricotsteek).

Brei alle steken recht totdat je zo 5 cm hebt gebreid. Meet even goed na of dit voor jouw hand ook goed is.Zet nu aan 8 steken apart op een stekenmarkeerder om later een duim aan te breien. Je breit nu verder (alle steken recht) met de 42 overgebleven steken en slaat de 8 steken die apart staan voor de duim over. Je zal zien dat er een natuurlijke opening ontstaat.Brei in totaal 10,5 cm omhoog. Meet ook weer even na of dit ook voorjouw vingers hoog genoeg is.Vanaf nu ga je minderen. Dat betekent dat je steken samen gaat breien. Dus in plaats van én steek recht te breien, brei je er nu twee tegelijk. De overige niet genoemde steken brei je gewoon enkel recht.Toer 69: Brei elke 6e en 7e steek samen (42).Toer 70: Brei elke 5e en 6e steek samen (36).Toer 71: Brei elke 4e en 5e steek samen (30).Toer 72: Brei elke 3e en 4e steek samen (24).Toer 73: Brei elke 2e en 3e steek samen (18).Toer 74: Brei elke 1e en 2e steek samen (12).Bijna klaar! Knip de draad naar de bol af en rijg deze met de stopnaald door de 12 overgebleven steken. Naai de opening zorgvuldig dicht. Je bent er nu bijna.

Nu hoef je enkel nog de duim af te breien. Zet de 8 steken die op de veiligheidsspeld staan over op 2 (4 per naald) van de 5 sokkenbreinaalden. Pak aan de bovenkant van de duim opening nog 8 steken op (meet even of deze opening goed is voor jouw duim, pak anders meer steken op. Je pakt de steken op door met een haaknaald de draad van de bol door de steken in de handschoen de trekken en die lus op de breinaald te zetten. Verdeel die 8 steken over de overige 2 sokkenbreinaalden.Brei die 16 steken gedurende 19 toeren (ongeveer 6 cm) recht en ga daarna weer minderen. Door eerst elke 3e en 4e steek samen te breien, daarna elke 2e en 3e steek samen te breien. Nu heb je nog 8 steken over, nip de draad naar de bol af en rijg deze met de stopnaald door de 8 overgebleven steken. Naai de opening zorgvuldig dicht. Je eerste want is af!!!!Brei volgens bovenstaand patroon nog een want, met nu het gat voor de duim aan de andere kant (in spiegelbeeld). Werk alle draadeinden netjes weg.

Hoofdband:Deze hoofdband is niet alleen heerlijk warm voor op de koudere dagen. Hij is ook nog eens mega hip! Dit model zie je de laatste maanden weer overal in de winkel en je kunt het dus ook gemakkelijk zelf maken!]

Zet om te beginnen 32 steken op.Toer 1: *Brei 3 steken recht, brei nu
1 steek averecht*, herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer.Toer 2: *Brei de eerste 2 steken recht, brei dan 1 steek averecht en daarna weer 1 steek recht*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer.Herhaal toer 1 en 2 om en om totdat je lap 1,20 meter lang is. Dit was voor mijn band de goede maat, maar meet zelf even goed om je eigen hoofd om er zeker van te zijn dat dit ook voor jou goed is, maak het anders langer of stop juist eerder. Kant af als je lap lang genoeg is en zet hem dan als volgt in elkaar.Hou de uiteinden van de lap bij je voorhoofd omhoog. Het middelste gedeelte zit onderaan tegen je achterhoofd. Draai de uiteinden nu boven op je hoofd om elkaar heen. Vouw ze vervolgens terug naar de achterkant van je hoofd. Hou de band stevig vast als je hem van je hoofd afhaalt (om het model te behouden) en naai de uiteinden van de lap met de korte kanten aan elkaar.Voor de stevigheid en om het model goed te bewaren kun je het beste ook de zijkanten van de band met een aantal steekjes aan elkaar vastzetten.

Heel veel winterplezier met je mooie wanten en je toffe hoofdband!Liefs Lisanne(dit bericht bevat gesponsorde materialen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving