HHL magazine
Yes, er komt weer een nieuwe Happy Handmade Living uit! Bestel hem hier
25 mei 2018

DIY: aan de slag met raffia

Een paar weken geleden vroeg Lisanne mij of ik het leuk vond om een DIY te bedenken met raffia.
Tuurlijk vond ik dat leuk en al snel had ik een pakket met een enorme streng raffia op de deurmat liggen. Het is de Raffia van Borgo di Pazzi, oa. HIER verkrijgbaar. Het zijn allemaal losse slierten :) dus niet ideaal om mee te haken maar wel ideaal om mee te DIYen…

Doordat ik druk in de tuin bezig was om die zomer klaar te maken, kreeg ik het idee om een wandhanger te gaan maken voor aan de schutting van de tuin.Raffia geeft mij een zomers gevoel.Ik ben eens gaan rondsnuffelen op Pinterest wat er allemaal mogelijk is met raffia en ben daarna gaan kijken wat ik allemaal nog in huis had. Ik kwam metalen ringen tegen en dacht dat wordt de basis van de hanger! Ik heb de raffia met de aanzetknoop vastgezet aan de grote ring en ben daarna vervolgens gaan macrameeën.

Tekening: Elma Pluijm

Zou dat gaan lukken? Kun je met raffia ook macramé-knopen leggen? En ja, dat kan.
Ik vond dat het een geweldig effect kreeg. De knoop die ik voor deze DIY heb gebruikt is de Weitasknoop.
Dit is een veelgebruikte knoop en die niet moeilijk is om te leren. Ik denk dat velen van jullie die vroeger wel op school hebben geleerd. Ik in ieder geval wel. Toen ik begon kwam de handwerk-les weer omhoog en ging het al snel als vanzelf.

Na het knopen heb ik een kleinere metalen ring gepakt en heb die met de raffia vastgezet aan de grote ring. Dit gaf een mooi effect. Om de wandhanger af te maken heb ik schelpen gebruikt die ik bij www.betaalbarekralen.nl gekocht heb. Ook vond ik dat er geen flosjes mochten ontbreken, want ik wilde een wandhanger maken met een soort van boho-sfeertje. Volgens mij is dat best gelukt.

Hieronder vinden jullie de benodigdheden en het stappenplan voor deze DIY. Veel plezier met het maken!

Benodigdheden:

 • Raffia
 • Metalen ring 45 centimeter doorsnede
 • Metalen ring 20 centimeter doorsnede
 • Schelpen
 • Nylon draad
 • Schaar
 • Stopnaald
 • Stappenplan

Stap 1: Leg de grote ring voor je neer op tafel en pak de raffia erbij.

Stap 2: Mijn raffia zat in lange draden in een streng vastgemaakt, dat was makkelijk voor mij, want zo kon ik steeds een draad eruit trekken en met de vastzetsteek aan de ring vastmaken. Zie de stappen op de foto hoe je de vastzetknoop maakt.
Is dit niet het geval?

Stap 3: Als je een flink stuk hebt vastgemaakt, kun je gaan beginnen met de macramé knoop. Zie de stappen op de foto hoe je de weitasknoop maakt.
Je werkt alle draden af met de weitasknoop.
Je merkt dat de raffia nu ook strakker vastzit aan de ring.

Tekening: Elma Pluijm

Stap 4: Je gaat nu beginnen aan de tweede toer. Je gaat dan verspringen. Je laat de eerste twee draden hangen en je gaat vervolgens met de 3e, 4e, 5e en 6e draad aan de slag en zo werk je weer alle draden af. Aan het eind van je toer hou je ook 2 draden over.

Stap 5: Je gaat vervolgens nog een aantal toeren macrameeën en bij elke nieuwe toer verspring je twee draden. Je werk loopt dus schuin naar binnen weg. Je stopt met knopen, zodra jij het zelf mooi vindt.

Stap 6:  Nu is het tijd om de kleine ring aan de grote ring te bevestigen, zodat er een binnenring ontstaat.
Ik vond een eenvoudige knoop op Pinterest, je ziet de afbeelding daarvan hieronder, zodat je kunt zien hoe je aan de slag moet gaan. Heb geen idee hoe die knoop heet, maar moeilijk is hij niet.

Bron: Pinterest

Stap 7: Je knoopt de raffia eerst alleen om de kleine ring heen en vervolgens een klein stukje om beide ringen, hierdoor zitten de ringen gelijk aan elkaar vast.

Stap 8: Het afhechten van de raffia vond ik wel een dingetje, maar door het uiteinde van de ene draad onder het begin van de nieuwe draad te knopen loopt het mooi in elkaar over. Lukt dat niet? Gebruik dan stevige lijm.

Stap 9: Maak kleine flosjes onderaan de kleine ring. Dit doe je door twee kleine stukjes raffia met een stopnaald door het geknoopte deel te steken en die aan de bovenkant te omwinden met een stukje raffia, zo komen ze stevig vast te zitten.

Stap 10: Maak je hanger af met schelpen. Ik kocht die van mij bij www.betaalbarekralen.nl. Deze schelpenkralen hebben al een gaatje en dat is makkelijk voor het vastmaken aan de ring.

Ik heb alle schelpen afzonderlijk vast gemaakt met nylon draad. Het nylondraad valt niet op tussen het raffia. Ik heb zowel aan de grote en kleine ring schelpen bevestigt. Ook aan enkele slierten raffia heb ik schelpen geregen.

Stap 11: Bevestig nog een raffia draad aan de bovenkant van de hanger en ga op zoek naar een mooi plekje om je hanger op te hangen.

Veel suc6 met maken en voor daarna vooral veel plezier met je hanger.Mijne hangt inmiddels te pronken in de tuin en ik ben er super blij mee.

Lieve groet, Miranda

3 reacties op “DIY: aan de slag met raffia”

 1. Carla schreef:

  Heel zomers,mooi gemaakt!

 2. Dylano schreef:

  Mooi , maar ik vind de stukjes raffia zo kort , ik wil een grote hanger maken…..moet ik dan ander materiaal kiezen of zijn er ook grote repen raffia te koop…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving