13 juli 2018

Ibiza tas haken..!

Deze tas doet me meteen aan heerlijke zomerse stranddagen denken. Het stoere jute materiaal in combinatie met kleurrijke pompons of een leuke tekst in felgroen maakt het een echte eyecatcher. Je haakt zowel de tas als de band en door verschillende technieken te gebruiken krijg je een heel gaaf effect. Ik vind zelf die met tekst het allerleukst geworden. Maar toen ik in Ibiza was voor vakantie moest ik hem natuurlijk fotograferen met die kleurrijke pomponhangers die je over ziet :)

Wil jij deze toffe tas ook maken, hieronder vind je de gratis werkbeschrijving.

Benodigdheden:

 • Restjes Durable Cosy voor pompons of tekst en tassels.
 • 1 klos Flaxcord Naturel
 • Haaknaald 6 mm en 9 mm
 • Schaar
 • Stukje restleer van ongeveer 8 bij 4 cm
 • 2 Prym drukknoop/colorsnaps en tang
 • Gaatjesmaker
 • Stopnaald
 • Centimeter
 • Optioneel: pompopmaker of tasselmaker.

Je begint met het haken van de voor- en achterkant van de tas. Zet een magische ring op met haaknaald 6 mm en het flaxcord en haak daar 6 vasten in.

Toer 1: Haak 2 vasten in elke vaste (12).

Toer 2: Haak 2 vasten in elke 2e vaste (18).

Toer 3: Haak 2 vasten in elke 3e vaste (24).

Toer 4: Haak 2 vasten in elke 4e vaste (30).

Toer 5: Haak 2 vasten in elke 5e vaste (36).

Toer 6: Haak 2 vasten in elke 6e vaste (42).

Toer 7: Haak 2 vasten in elke 7e vaste (48).

Toer 8: Haak 2 vasten in elke 8e vaste (54).

Toer 9: Haak 2 vasten in elke 9e vaste (60).

Toer 10: Haak 2 vasten in elke 10e vaste (66).

Toer 11: Haak 2 vasten in elke 11e vaste (72).

Toer 12: Haak 1 vaste in elke steek. Hecht af met 1 halve vaste. Haak daarna nog een zelfde ronde vorm voor de achterkant.

Nu ga je de zijkanten en bodem haken, dat is een doorlopende strook die je er straks in vasthaakt.

Let op: Als jij de tas zwaar wilt gaan beladen, dat is het handig om er een hoes in de naaien. Doe dat voordat je verder gaat met het patroon. Ik heb er mijn telefoon, zonnebrand en portemonnee in vervoerd en dat gaat prima zonder voering. Maar met wordt hij uiteraard nog steviger.

Zijkant:

Zet 8 lossen op.

Toer 1: Haak in elke losse (beginnende in de 2e losse vanaf de haaknaald) 1 vaste (7).

Toer 2 t/m 63: Haak 1 vaste in elke steek (7). Meet even goed na of dit ook voor jou lang genoeg is. Iedereen haakt namelijk anders en het kan daardoor iets korter of juist langer uitvallen. De opening die overblijft in de tas is ongeveer 18 cm. Haak deze lap vast aan de ronde voor- en achterkant. Doe dit door in elke steek (tegelijk door de ronde lap en de rechte lap) 1 vaste te haken.

De opening die overblijft is meteen de bovenkant van de tas. Aan die opening heb ik een leren bandje vastgezet als sluiting. Zet het strookje restleer vast met behulp van 2 drukknopen zodat je het makkelijk open kunt maken. Ik koos voor 2 goudkleurige drukknopen, maar Prym heeft vele soorten en maten :) Hoe je die vastzet staat aangegeven op de verkapping. Dan nu door met de schouderband :)

Schouderband: Deze band haak je middels de I-cord techniek. Zo wordt hij heel sterk en het rekt hij ook niet uit. En het is zo’n grappige techniek om te haken. Wel best een beetje spannend ook hihi.
Gebruik hiervoor de haaknaald 9 mm. HIER vind je een filmpje waarbij je techniek goed kunt zien.

Haak 5 lossen, haal in elke losse en lus op en laat ze allemaal op de naald staan, je hebt er in totaal 6. Oké, nu wordt het spannend hihi.

Toer 1: *Haal de eerste 5 lussen (vanaf de punt gezien) van de naald af. Hou ze goed vast. Sla nu de draad om de naald en haal deze door de eerste en enige lus die nog op de naald staat. Zet de 2e lus op de naald en sla wederom de draad om de naald en haal deze door de 2e lus heen. Ga zo door totdat je alle lussen weer op de naald hebt staan*.

Herhaal het gedeelte tussen de * totdat je een lengte hebt van 1,10 meter (of natuurlijk langer of korter zoals jij hem goed vindt).

Naai de schouderband vast aan de tas. De ene kant van de band aan de binnenkant van de voorkant en de andere kant aan de binnenkant van de achterkant. En de tas is klaar! Tenzij je er net als ik nog een leuke tekst op wilt haken.

Ik haakte het woord Smile op de tas. Je haakt de tekst door de voorkant van de tas heen in een tegengestelde kleur. Ik koos een groene tint uit de Durable cosy collectie. Dat garen is precies te goed dikte en blijft goed op de tas liggen. Je trekt steeds de lussen door het flaxcord heen. En zo vorm je steek voor steek een letter.

Ik doe het uit de losse pols maar je kunt er ook voor kiezen om de tekst eerst op de tas te schrijven met stift. Ik vind het zelf het leuks om een speels effect te krijgen. Dat past naar mijn mening beter bij de Ibiza boho look en feel van deze tas :) Hang er voor nog meer feest ook nog twee tassels aan gemaakt met Durable Cosy garen.

Ik wens je heel veel plezier met je mooie nieuwe tas!

X Lisanne

3 reacties op “Ibiza tas haken..!”

 1. Leny schreef:

  Gave tas. We hebben nooit genoeg tassen. Bedankt voor t patroon.
  Groet Leny

 2. der Kinderen schreef:

  Geweldige tas, veel succes ermee gehad
  Hartelijk dank

  Dieneke

 3. hanneke schreef:

  ik ben er nog mee bezig, het is een makkelijk patroon. heel mooi ook omdat het straks prima past voor mijn discman om makkelijk mee
  te nemen is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving