5 april 2019

5 tips om duurzamer te wassen

Droogmolen

Ik kan nog een heleboel leren als het over duurzaam leven gaat. Maar ik geloof wel dat als we allemaal kleine aanpassingen doen, het absoluut verschil kan maken. Je kunt daarin natuurlijk je eigen keuzes maken en kijken wat voor jou haalbaar is. iedereen heeft hier ook zo zijn eigen ideeën over en dat is volgens mij helemaal prima. Ik eet sinds mijn twaalfde vegetarisch en probeer zoveel mogelijk afval te scheiden. Daarnaast probeer ik niet te lang te douchen en wil ik je vandaag vertellen over hoe ik met wassen ook een verschil probeer te maken. In dit bericht deel ik 5 tips waarmee je gemakkelijk wat duurzamer kunt wassen.

Duurzamer wassen

1.  Doseer je wasmiddel

Wanneer je teveel wasmiddel gebruikt is dit niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor je portemonnee want zo moet je al snel weer een nieuw pak aanschaffen. Ik heb de ideale oplossing voor dit probleem gevonden in de online shop van Marieke, June Goodies.

Namelijk het Eco Laundry Egg. Deze EcoEgg wasbal is vriendelijker voor het milieu en je huid dan veel reguliere wasmiddelen. Je stopt deze in de wasmachine en wast (bij voorkeur) tussen 30 en 60 graden. De twee types van minerale pallets die zich in de Eco egg bevinden gaan aan het werk en produceren een krachtig en natuurlijk reinigend wasmiddel die uw kleding goed schoonmaakt. Hij doseert dit zelf. Na 210 wasbeurten kun je de Eco egg ook nog eens hervullen met een refill. Ja, je leest het goed 210 wasbeurten! Je kunt dus gewoon een jaar lang wassen met de kekke eitje. Ik heb hem uiteraard getest en ben zeer tevreden. De was is schoon en ruikt lekker fris. Wil jij hem ook? Scoor de Eco Egg dan hier.

2. Stop je wastrommel lekker vol.

Hierdoor hoef je minder vaak te wassen en ben je dus energie aan het besparen. Belangrijk is dat er nog wel een beetje ruimte is tussen de was en de trommel. Geadviseerd wordt dat dit ongeveer de grootte van een sinaasappel moet zijn.

3.  Was kouder

Een wasje van 30°C spaart het milieu en je kleding. Wassen op een temperatuur hoger dan 60°C is sowieso niet nodig, deze temperatuur is al bacteriedodend.

Strijkwerk besparen? Vouw de was op als deze net uit de droger komt en nog warm is. De kreuken wrijf je eenvoudig glad, omdat de warmte zijn werk doet. Gebruik je wasverzachter? Vouw je schone was dan dezelfde dag nog op. Wasverzachter verzacht de vezels en vermindert daardoor kreuken. Laat je het wasgoed een nacht in de droger of mand zitten? Dan zijn de vezels weer harder en gaat het effect verloren. 

4.  Droog je was buiten

Dit is echt mijn favoriete tip, je hebt er wel wat ruimte voor nodig om de was buiten te laten drogen maar het heeft meteen zoveel voordelen. Het gaat sneller dan in de droger (als de zon schijnt), het bespaart je geld, het is beter voor het milieu, je kleding krimpt niet en het ruikt ook nog eens heerlijk fris! Win -Win situatie zou ik zeggen.

Droogmolen

Ik heb de luxe dat ik ruimte genoeg heb een hele handige Brabantia Droogmolen in de achtertuin en ik ben er helemaal happy mee. Het is even een investering maar dan kun je ook gewoon alle was kwijt en hoeft de droger niet eens meer aan. Zelf heb ik de LIFT-O-MATIC ADVANCE aangeschaft omdat deze superlicht in gebruik is en op de ideale werkhoogte is in te stellen.

Ik vind het echt een ideaal ding en vraag me af waarom ik dit niet al jaren eerder deed. Maar goed, beter laat dan nooit. Deze droogmolens zijn er trouwens ook in een variant die je op een balkon of aan een muur kan hangen. Dus ook bij minder ruimte is er een goede oplossing. Wat het nog leuker maakt om deze van Brabantia te komen is dat zij en WeForest een boom planten voor elke droogmolen die je koopt. tof idee he!

Duurzamer wassen

5.  Niet meer strijken 

Nog meer energie besparen? Schud je was goed uit na het wassen en laat het meteen in model opdrogen. het liefst zonder knijpers, want laten vaak van die lelijke plekjes achter op je kleding. Dit scheelt je een boel strijkwerk en zo heb je meer tijd om lekker te haken ;)

Ik hoop dat ik je kan inspireren met deze tips. maar ik ben ook benieuwd of jij nog goede tips voor mij hebt? Laat ze vooral achter onder dit bericht.

-X- Lies

2 reacties op “5 tips om duurzamer te wassen”

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

  Het eco-egg kende ik nog niet. Ik ga hem eens even opzoeken. Bedankt voor de tip.
  Mooie shirts met korte of lange mouw laat ik altijd op een kleerhanger drogen. Geen afdrukken van een wasknijper en mooi in vorm, zodat je niet hoeft te strijken. Ideaal!
  Buiten drogen is ook bij mij favoriet. Niets lekkerder dan ‘s avonds onder een dekbed te kruipen dat overdag buiten gedroogd is. Heerlijk.
  Fijn weekend. Groetjes, Ilse

 2. Antoinette schreef:

  Ik doe mijn was met regenwater.
  We hebben een grote regenton (vuilcontainer van 3.. liter) buiten staan met een vijverpomp erin.
  Het snoer van de pomp loopt tot in de bijkeuken waar de wasmachine zich bevind en zit in een contactdoos met aan/uit schakelaar.
  De waterleiding is ook via de muur naar de bijkeuken gebracht en gekoppeld aan een kraan.
  Ik zet dus eerst de pomp aan met de aan/uit schakelaar, dan plaats ik de gieter onder de kraan en open die. Wanneer deze gevuld is giet ik die leeg via het zeepbakje. Telkens wanneer hij weer water wil gaan pakken zet ik de machine af en vul ik deze weer zelf waarna ik de machine weer aan zet. Zo bespaar ik ca. 40 liter water per wasbeurt. Water kost heel weinig ,en om de kosten is het mij ook niet te doen, maar is voor de toekomst wel het grootste probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving