1 oktober 2019

DIY kattenhangstoel

DIY kattenstoel

Mijn Kees is een gekke kat, een heerlijke en superlieve kat. Mijn zusje noemt hem altijd de blog kat want Kees vindt alles wat ik doe en maak geweldig. Alles wat ons huis in komt…is van Kees. Dat denkt Kees in ieder geval. 

Ik heb zo ontzettend veel lol met hem want het is ook altijd net alsof hij weet dat ik foto’s maak en hij model moet zijn. Altijd komt hij direct aangelopen en gaat in beeld zitten. Zo ook nu weer, maar dit keer maakte ik ook echt iets voor Kees. 

DIY kattenstoel

Binnenkort is het dierendag en dat leek me het perfecte moment om eens met een echte katten DIY aan de slag te gaan. Hoewel kleine hondjes dit project misschien ook wel heel erg kunnen waarderen, bedacht ik deze hangmat echt voor Kees. Het lijkt misschien een ingewikkeld project maar dat is het helemaal niet. Je hebt wel wat verschillende materalen en gereedschappen nodig. Maar als je die eenmaal in huis hebt zit het zo in elkaar. Kees vond het laserlampje op de Zamo afstandmeter ook helemaal de BOM haha.

DIY kattenstoel
Benodigdheden:
Werkwijze:

Tip: trek voordat je begint de metalen ring (binnenin) al over op de stof voor het kussen dat je straks gaat naaien. Je maakt een zoom van 2 cm zodat het kussen straks mooi in de hangstoel valt. 

DIY kattenstoel

Dit DIY project bestaat uit wat verschillende onderdelen. Om te beginnen haak je de hangstoel. Ik gebruikte een ring van 50 cm doorsnede. Daarin haakte ik met Phildar Corde een rond kleed met een doorsnede van 48 cm. Hierin wisselde ik hele toeren stokjes en een aantal open toeren af. Let op dat het haakwerk wel stevig genoeg wordt voor je huisdier. Je kunt eventueel ook halve stokjes haken om het uitrekken nog minder te maken.

Als het gehaakte onderdeel groot genoeg is, net iets kleiner dan je metalen ring dan haak je het haakwerk in de laatste toer meteen vast aan de ring. Dit onderdeel is nu klaar! Door met het houten frame. 

Zamo afstandsmeter

Meet zorgvuldig alle stukken op die je nodig hebt met de Zamo afstandsmeter van Bosch en zaag daarna met behulp van de Easycut 8 latten van 50 cm. En zaag nog eens 4 latten van 30 cm af. Meten is met dit toffe hulpmiddel echt easy peasy.  Uniek zijn de adapters die ervoor zorgen dat de toepassingsmogelijkheden enorm veelzijdig zijn, oppervlakten meten, omtrekmaten of lengtemeting, de Zamo kan het allemaal! Ik ben dol op DIYen maar ik vind het ook erg fijn dat de projecten niet te ingewikkeld worden en daarbij helpt werken met dit goede gereedschap echt enorm!

Er zitten in totaal ook nog drie handige adapters bij de Zamo, de Tape adapter (onderste op de foto hieronder), daarmee kon ik de lengte van de latten heel secuur opmeten. Je trekt aan het meetlint en de Zamo geeft de precieze maat aan. Dan heb je ook de Wheel adapter (bovenste op de foto hieronder), daarmee kun heel gemakkelijk de omtrek van een bepaald voorwerp opmeten. Ideaal bijvoorbeeld voor het opmeten van de omtrek van je ronde kussen voor in de zitting. En als laatste de Line adapter (middelste op de foto hieronder), hiermee kun je heel gemakkelijk hele strakke lijnen aftekenen op bijv. je muur. De waterpas zorgt ervoor dat je een mega rechte lijn kunt afplakken, schilderen of tekenen.

Zamo afstandsmeter

Schuur de gezaagde uiteinden netjes glad voordat je verder gaat. Maak van 4 van de 50 cm latten een vierkant frame en schroef deze aan elkaar vast. Doe dit met de andere 4 latten van 50 cm precies hetzelfde. Nu heb je het onder en boven frame in elkaar gezet. Schroef hiertussen aan de binnenkant op de 4 hoeken de 4 latten van 30 cm vast zodat er hoogte ontstaat. Klaar ben je met het frame! Wil jij het net als ik een leuk kleurtje geven? Schilder het hele frame dan nu zijn de gewenste kleur voordat je de hangmat erin vastmaakt. 

DIY kattenstoel

Naai de hangstoel helemaal rondom vast in het frame met dezelfde dikke katoendraad als waarmee je haakte. De hoeken van het frame sla je over i.v.m. de ronde vorm van de hangmat. Zorg dat dit heel stevig gebeurt, liever te strak in dit geval.

DIY kattenstoel

Als de gehaakte hangmat helemaal goed vastzit hoef je enkel nog en kussentje naaien voor erin. Naai het kussen binnenstebuiten rondom dicht maar laat een opening van 10 cm open. Keer het stof nu met de goede kant naar buiten en vul deze op met losse kussenvulling. Naai de laatste 10 cm ook dicht. Werk alle draadeinden netjes weg in het kussen en klaar ben je! 

DIY kattenstoel

Het kussen kan in de hangstoel en dan is de stoel toch ook echt klaar om in te hangen. Nu maar hopen dat jouw huisdier er net zo blij mee is als de mijne :) 

Fijne dag! 

Liefs Lies 

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Bosch Home & Garden.

Sponsormelding

Eén reactie op “DIY kattenhangstoel”

  1. Nel Ebell schreef:

    wat een leuk idee. Een hangmat voor Kees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving