15 oktober 2019

Hoe kies je de perfecte eetkamerstoel? 5 tips

eetkamerstoelen kiezen

Ooit had ik van die hele grote stoffen stoelen bij onze houten eettafel. Dat was in onze eerste woning, en als snel bleek dat die niet lang mee zouden gaan. In ons nieuwe huis paste ook de eettafel niet meer helemaal op z’n plek. Die tafel had ik heel snel op het oog, duurde nog wel een aantal jaren voordat ik hem echt heb vervangen maar ik was vanaf het moment dat ik hem zag op slag verliefd. 

De eetkamerstoelen werden in eerste instantie vervangen door een goedkoop exemplaar. Ik was helemaal uitgekeken op die oude stoelen en liet me verleiden tot een snelle aanschaf bij een groot concern. Niet handig! Dat bleek omdat ze gewoon niet van goede kwaliteit zijn en dus toch niet zijn wat we zochten. Inmiddels heb ik daarvan geleerd en zal ik dat niet snel nog een keer doen.

eetkamerstoelen kiezen

Nog steeds gaat de zoektocht naar de perfecte stoelen dus door. Er zijn natuurlijk een heleboel factoren die mee spelen bij het kiezen van de juiste eetkamerstoelen. Wil je eetkamerstoelen met armleuning of zonder leuning, van stof, kunststof, hout of misschien wel leer. Er is zoveel keus, op zich is dat natuurlijk een positief punt, maar met zoveel keuze kan ik ook wel eens last krijgen van keuze stres. Hieronder een aantal tips die mij hebben geholpen bij mij zoektocht naar de perfecte eetkamerstoelen.

Tip 1:

Denk goed na over hoeveel zitplaatsen je nu eigenlijk wilt creëren. Eten jullie vaak samen met vrienden en tafelen jullie dan lang? Dan wil je genoeg stoelen die extra comfortabel zijn. Natuurlijk kun je in een kleinere ruimte ook voor een aantal extra krukken kiezen, of wat dacht je van een bankje in plaats van losse stoelen. Zo heb je al snel ruimte voor 3 personen en een bankje kun je ook prima tegen de wand plaatsen. Maar als je een grote ruimte hebt wil je misschien liever een hele lange tafel met acht stoelen. Gaaf toch! Als je juist minder ruimte hebt voor de eethoek kun je kijken voor stoelen die zo min mogelijk ruimte innemen. Misschien wel stoelen met een slank frame, of stoelen ook stapelbaar zijn. 

Tip 2:

Meet de eettafel goed op, niet alleen om te bekijken hoeveel stoelen eronder passen. Maar ook de hoogte is zeer belangrijk. Zeker als je een eettafelstoel met leuning wilt, is het belangrijk dat die wel onder de eettafel past wanneer je de stoel wilt kunnen aanschuiven. Niets is zo hinderlijk als een leuning die tegen het tafelblad stoot. Ook de stand van de tafelpoten is hierin heel belangrijk, die kunnen ervoor zorgen dat je minder ruimte te besteden hebt dan je in eerste instantie denkt.

Tip 3:

Denk ook goed na over het gebruik van de eettafel. Waarschijnlijk eet je er iedere avond aan. Maar misschien gebruik je hem ook wel voor andere dingen. Ik zelf werk bijvoorbeeld heel vaak hele dagen aan de eettafel. Dineren duurt meestal niet langer dan een uur of anderhalf. Tenzij je natuurlijk uitgebreid eet met familie of vrienden. Dan is het belangrijk dat je een stoel hebt waarin je lekker kunt zitten en ook een beetje kunt uithangen na het tafelen. Maar voor het werken aan de eettafel wil je geen stoel waarin je wegzakt. Dan wil je juist weer goed rechtop kunnen zitten. En zoals wij hier in Rotterdam altijd zeggen. Je moet er geen houten kont in krijgen:)

Tip 4:

Denk goed na over het materiaal van de stoelen. Wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen vind je het belangrijk dat de stoelen goed afneembaar zijn. Ze moeten tegen een stootje kunnen en ook de kwaliteit van de stoel is erg belangrijk. Bij huisdieren denk je weer aan andere dingen. Trekt de stof veel haren aan, of erger nog, zal mijn kat deze stof kapot krabben. Hebben deze factoren geen rol op jouw keuze, dan vind je het misschien vooral belangrijk dat ze lekker zitten en dat ze mooi bij je interieur passen. Los daarvan is ook je keuze voor kleur en print een belangrijke. Past dit goed bij de eettafel? En bij de andere meubels in je interieur? 

Weetje: één stoel heeft in de breedte ongeveer 60 centimeter ruimte nodig. Dat is inclusief speling om goed te kunnen gaan zitten en de stoel aan te kunnen schuiven. 

eetkamerstoelen kiezen
Tip 5:

Kun je moeilijk voor één soort stoel kiezen, dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Stel dat je meerdere stoelen erg mooi vindt. Kijk dan eens of je ze kan combineren. Mixen met eetkamer stoelen kan ontzetten tof staan, ik doe het zelf ook graag zoals je op de foto’s ziet. Het geheel moet natuurlijk niet te bond worden, maar er mag echt wel wat te zien zijn. Zo kun je er meteen voor zorgen dat je alle gemakken in huis haalt. Een stoel om in te relaxen, één om in te werken, één met en één zonder armleuning. Het kan allemaal. Zolang ze maar bij jouw stijl en bij elkaar passen in het geheel. 

Al met al moet je zo een perfecte set kunnen scoren. Ik ben op dit moment twee prachtige opties aan het uitproberen. De HAY J42 en de muuto Fiber Wood zijn beide verkrijgbaar bij Fundesign. En ik denk dat ik er nu ook echt wel uit ben welk het gaat worden nu. Welke denk jij dat ik zal kiezen?

Fijne dag

Liefs Lies 

2 reacties op “Hoe kies je de perfecte eetkamerstoel? 5 tips”

  1. Skogen schreef:

    Thanks, leuke tips. Ik was opzoek naar tips die wij onze klanten kunnen meegeven.

    Groet,
    Felix

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving