6 maart 2020

Vogelnestjes haken

Vogelnestjes haken

Vind jij het ook zo leuk om voor het goede doel te haken? Ik word er altijd zo happy van en oma doet dat heel graag. We hebben de afgelopen jaren al aan heel veel projecten meegedaan en onze favoriete projecten zijn toch wel die voor dieren. Dat vinden we gewoon het allerleukst om te doen, en ik dacht wellicht vind jij dat ook leuk om te doen. 

Vogelnestjes haken
Vogelnestjes

Laatst kwam ik in contact met de dierenbescherming en zag ik dat ze daar allemaal gehaakte vogelnestjes gebruikten. Dit om de vogels die uit het nest vallen of die op een andere manier gewond raken op te vangen. Dat vond ik zo geweldig om te zien! Ik steun ze al jaren met een maandelijkse financiële bijdrage maar als ik op die manier nog iets extra’s kan doen vind ik dat helemaal gaaf! 

Vogelnestjes haken
Belangrijke weetjes bij het haken van een vogelnestje:
 • Gebruik glad garen, dus geen pluizige draad waar hun pootjes in blijven haken. 
 • Gebruik garen dat wasbaar is. Ik begreep van de Wildopvang Krommenie dat de royal van Zeeman geschikt is. 
 • De rand moet minimaal 15 cm hoog zijn zodat de vogeltjes lekker beschut zitten. De rand wordt omgevouwen voor extra stevigheid. 
 • Haak enkel vasten.
 • Haak lekker strak zodat er geen opening in komt, pak desnoods een kleinere naald als je dit moeilijk vindt.
 • De grote van het nestje mag verschillend zijn, ook de vogels die worden binnen gebracht zijn allemaal verschillend. Wij raden aan om voor grote nesten (vanaf pakweg 12 cm diameter) een driedubbele draad te gebruiken. 
 • Gebruik geen felle keuren, het liefst kleuren die ook in de natuur voorkomen als bruin en groen. 
 • Haak lekker strak! Zodat er geen vogelpootjes in blijven hangen, want dan zouden die kunnen breken. Dit bereik je het beste door dubbeldraads te werken op een haaknaald die 1 maat “te klein” is.

Doe jij ook mee? Dat zou ik toch echt helemaal te gek vinden! Stuur de vogelnestjes dan voor 1 april op naar:

Beheer Wildopvang Krommenie

Busch 2

1562 HH

Krommenie

In april begint het hoogseizoen weer voor hen met de vogelopvang dus dan zijn ze precies op tijd. Wildopvang Krommenie zal de nestjes vervolgens verdelen over de opvangcentra in het land.

Doe mee!

Sharing is caring, dus als jij het net zo leuk vindt als ik en je wilt dit ook met anderen delen. Gebruik dan de #happyhandmadevogelnestjeshaken op Facebook en Instagram. Wie weet kunnen we zo nog meer dierenvrienden inspireren! 

Liefs Lies 

7 reacties op “Vogelnestjes haken”

 1. Linda schreef:

  Oh wat lief…trouwens je boek net besteld! Eindelijk haha. Liefs, Linda – hipenhandgemaaktbylin

 2. Anita schreef:

  Wat een goed idee! Ik doe mee!

 3. Petra schreef:

  Hallo
  Ik had het patroon van iemand gekregen maar kan niet weer vinden voor de vogelnestjes wie kan mij helpen waar ik het vinden kan
  Grtjes petra

 4. Rina van Dijck schreef:

  Inmiddels een paar jaartjes verder, zijn er nog mensen die dit doen?
  Ik zou hier ook graag aan meewerken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving