9 juni 2020

Zomerse lantaarns haken

lantaarns haken

Ben jij de laatste weken ook extra veel in de tuin te vinden? Nu we zoveel mogelijk thuis zijn is het dubbel fijn dat het zonnig weer is.  Zo kunnen we de tuin omtoveren tot een gezellige werk en relaxplek. En dat doe je met gezellige accessoires. Daar vind je er heel veel van in de webshop van Xenos, denk aan leuke kussens, kunstplanten, plantenstandaards en plantenmanden. Maar wist je dat je die accessoires ook zelf kunt maken? 

Wat heb je nodig?

Ik haakte deze vrolijke lampionnetjes voor in de tuin. Je maakt ze met een bolletje katoen en haaknaald 3,5 mm. Daarnaast heb je ook nog metalen ringen nodig (2 per lantaarn) van ongeveer 10 cm doorsnede. Of wellicht heb jij nog wel iets liggen in een ander formaat. Je kunt ze natuurlijk ook groter of kleiner maken. 

Aan de slag!

Zet om te beginnen om de eerste ring 75 vasten op. Je haakt de steken dus om de ring heen zodat die meteen vastzit en bedekt is met garen. Sluit de toer met 1 halve vaste in de eerste steek. 

Toer 1: Haak 2 lossen, sla 1 steek over en *haak 1 vaste in de volgende steek, haak 1 losse en sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit de toer met 1 halve vaste. 

Toer 2: Haak 3 lossen, sla de vaste over en haak 1 half stokje om de losse van de vorige toer. *Haak 1 losse en sla de vaste over, haak 1 half stokje om de losse van de vorige toer*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit de toer met 1 halve vaste. 

Herhaal toer 2 totdat jij het lantaarntje hoog genoeg vindt. Ik haakte in totaal 10 toeren hoog. Haak daarna de tweede ring erin vast door op elk half stokje en om elke losse van de laatste toer 1 vaste om de ring te haken. Voor extra sfeer heb ik aan de onderkant een stoere dikke kwast gemaakt van franje. Je knipt hiervoor sliertjes af van 20 cm en bevestigd deze tussen elke steek aan de onderkant van de lantaarn. Bindt ze vervolgens samen en knip ze op gelijke lengte af.

Je kunt i.p.v. halve stokjes ook hele stokjes haken voor een leuke afwisseling van steken. Hang ze aan de schutting, aan een boom of aan je overkapping en je hebt meteen een leuke styling te pakken. Hang er voor extra sfeer ook nog een solarlampje in zodat je er in de avond ook gezellig bij zit. 

Heel veel haakplezier!

-X- Lies

13 reacties op “Zomerse lantaarns haken”

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl) schreef:

  Wat gezelllig zo!

 2. Verie schreef:

  Ze zijn echt super gaaf!! En zo lieflijk!!

  Liefs, Verie

 3. Suzie schreef:

  Kei Leuk..!!
  Ik tel wel 15 toeren ipv 10 toch.?

  • Lisanne Multem schreef:

   Ik heb wat verschillende hoogtes en steken geprobeerd. Met halve stokjes kun je ook prima 15 toeren pakken idd. Het is echt naar eigen smaak dus gewoon doen wat je zelf mooi vindt :)

 4. Dorien schreef:

  Hoi….wat een leuke lantaarntjes. Is dit ook iets voor beginners? Of is dit een stap te ver? Waar koop je de metalen ringen?

 5. Alda schreef:

  Dit is een leuk projectje
  heel er bedankt ga er zeker een maken

 6. Heel leuk om te haken
  Heb een opgezet gisteren dus schiet lekker op dan.de 2de

 7. Nicole schreef:

  Heel erg leuk deze lampion te haken! Maar hoe maak je de losse draadjes vast zodat je er een dikke kwast onderaan van kunt maken?
  Ik heb het al met een haaknaald en een hobbynaald geprobeerd maar dan zit je met de korte draadjes waar een knoopje in moet, lijkt mij?

 8. Marjolein schreef:

  Moet je bij elke nieuwe toer weer met 3 lossen beginnen? Want bij mij zijn die gaten veel groter dan de rest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving