14 juli 2020

Jute placemats haken

Een poosje terug scoorde ik dit mega toffe jute touw bij Søstrene Grene! Ik was meteen verliefd. Ik ben dol op stoere projecten met jute, de look van dat materiaal maakt alles meteen mooi. Een stukje van dit draad om een cadeautje en het ziet er meteen stijlvol uit.

Meestal heb je het gewoon in de jute kleur, maar bij Søstrene Grene hebben ze het nu ook in andere kleuren. Waaronder in deze frisse blauw/groene tint. Haha die ging natuurlijk mee naar huis. Ik maakte er meteen een leuk haakpatroontje mee, namelijk stoere placemats.

Benodigdheden:
  • Sostrene Grene 100% Jute (3 bollen voor 2 placemats)
  • Haaknaald 5 mm
  • Schaar
  • Stopnaald
  • Optioneel: block materiaal
Patroon:

Zet een magische ring op en haak daar 6 vasten in. 

Toer 1: Haak in elke steek 2 vasten (12).  

Toer 2: Haak in elke 2e steek 2 vasten (18).

Toer 3: Haak* 3 lossen, 1 steek overslaan, 1 vaste in de volgende steek*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde toer. Sluit de toer met 1 halve vaste in de derde van de beginlossen. 

Toer 4: Haak 2 halve vasten naar het midden van het eerste boogje, * haak 5 lossen, daarna 1 vaste in het midden van het volgende boogje*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde toer. 

Toer 5: Haak 3 lossen en 5 stokjes om het eerste boogje, haak daarna 6 stokjes om elk boogje. Sluit de toer met een halve vaste in de derde van de beginlossen.

Toer 6: Haak 3 lossen, Haak 1 stokje in elke steek. Sluit de toer met een halve vaste in de derde van de beginlossen.

Toer 7: Haak 6 lossen, *sla 1 steek over, haak 1 stokje in de volgende steek, haak 3 lossen*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde toer. Sluit de toer met 1 halve vaste inde derde van de beginlossen. 

Toer 8: Haak 3 lossen en haak nog 2 stokjes om het lossenboogje, * haak 3 stokjes om elk lossenboogje*. Herhaal het gedeelte tussen de * tot het einde van de toer. Sluit de toer met een halve vaste in de derde van de beginlossen. 

Toer 9 en 10: Haak 1 stokje in elke steek. Hecht daarna af. Klaar ben je!

Om ze mooi plat en in model te krijgen heb ik ze geblockt. Zeker bij jute werkt dat heel goed. Er zit best wat rek in het garen en door ze te blokken krijg je een mooi strak resultaat.

Styling

Wat staat ze tof he op tafel! Je kunt ze natuurlijk leuk onder een bord leggen, maar een plant of wat kandelaars staan er ook supertof op. Of maak een paar verschillende en hang de aan de muur als wanddecoratie!

Op zoek naar meer inspiratie voor DIY met Sostrene Grene? Klik dan even HIER. Fijne dag!!

Liefs Lies

2 reacties op “Jute placemats haken”

  1. Margaret schreef:

    Wat een mooie kleur jute. Daar kun je echt allerlei leuke dingen van maken. Een stoere jute strandtas lijkt me ook leuk. Bedankt voor het patroon voor de mooie onderzetters.

    Groetjes, Margaret

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving