15 december 2020

Kerstboom breien (gratis patroon)

kerstboompje breien

Ben jij al helemaal klaar voor de feestdagen? Ik wel hoor, ik maak er een lekker relaxte kerstdag van. HelloFresh bezorgt mijn kerstdiner, de kerst afspeellijst staat ook al klaar dus verder niets geen gedoe in overvolle supermarkten. Lekker freubelen voor de feestdagen!

kerstboompje breien
Kerstboompjes breien

Gewoon lekker op mijn gemak vanuit huis werken en genieten van de extra haak en breitijd. Helaas kunnen we niet met de hele familie bij elkaar komen en het nieuwe jaar goed starten, Maar positief blijven is het enige dat we kunnen doen nu. Deze leuke gebreide kerstboom maakte ik nog snel af :) Ik gebruikte er de heerlijke wol Superwash Wool van Søstrene Grene voor. Die is zo mooi en vult het boompje echt mooi op. Ik gebruikte naalden 4 mm maar als je erg strak breit, kun je gerust grotere gebruiken.

De stammetjes voor de gebreide kerstboom maak je ook gewoon zelf van snoeiafval. Wil jij ze ook maken? Je vindt het gratis breipatroon hieronder.

Grote Boom

Zet 60 steken op, we breien het hele patroon in ribbelsteek, dus alle toeren recht. En om de vorm te krijgen gaan we meteen minderen.

Toer 1: Brei de eerste twee steken recht, haal de eerste steek over de tweede steek heen. Brei de rest van de toer recht uit.

Herhaal dit 27 toeren totdat je 14 ribbels hebt gebreid. Er zijn nu nog 32 steken over. Maak nu aan beide zijkanten 10 steken bij.

Herhaal toer 1 nu wederom 22 toeren, er zijn nu 30 steken over. Maak aan beide kanten nu 7 steken bij voor de top van de kerstboom.

Herhaal toer 1 wederom 16 toeren, daarna ga je niet 1 maar twee steken minderen aan de zijkant. Brei daarvoor de eerste twee steken samen, brei de eerder steek normaal echt en haal die eerste 2 (samengebreide steken) over de derde steek heen. Brei zo door totdat er nog 1 steek over is, hecht dan af. De helft van jouw gebreide kerstboom is nu af.

Brei nog een zelfde kerstboom voor de andere kant. Naai de boompjes netjes op elkaar vast maat laat de onderkant open, vul de boom mooi op met vulling en naai dan ook de onderkant grotendeels dicht. Maar laat natuurlijk wel een opening voor het stammetje :)

Kleine Boom

Zet 40 steken op, we breien het hele patroon in ribbelsteek, dus alle toeren recht. En om de vorm te krijgen gaan we meteen minderen.

Toer 1: Brei de eerste twee steken recht, haal de eerste steek over de tweede steek heen. Brei de rest van de toer recht uit.

Herhaal dit 20 toeren totdat je 10 ribbels hebt gebreid. Er zijn nu nog 20 steken over. Maak nu aan beide zijkanten 7 steken bij.

Herhaal toer 1 nu wederom 16 toeren, er zijn nu 18 steken over. Maak aan beide kanten nu 5 steken bij voor de top van de kerstboom.

Herhaal toer 1 wederom 16 toeren, daarna ga je niet 1 maar twee steken minderen aan de zijkant. Brei daarvoor de eerste twee steken samen, brei de eerder steek normaal echt en haal die eerste 2 (samengebreide steken) over de derde steek heen. Brei zo door totdat er nog 1 steek over is, hecht dan af.

Ik hoop dat jij dit ook een lekker tussendoor projectje vind. Ik gebruikte twee bollen per groot boompje. Het Superwash Wool garen vind je hier in de webshop van Søstrene Grene. Deel jouw gebreide kerstboom gerust op social media en tag me dan even.

Stay safe

X Lies

3 reacties op “Kerstboom breien (gratis patroon)”

  1. Carolien schreef:

    Heb zojuist je blog ontdekt…blij mee!
    Dankjewel voor de inspiratie!

  2. Christina schreef:

    heel mooi!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving