3 september 2021

DIY groenten en kruiden kweken op water

groenten kweken op water

Mijn naam is Rachelle en op mijn Instagramaccount en interieurblog Huiswaarts deel ik bijna dagelijks  foto’s van mijn groene interieur. Ik ben dol op planten en favoriet hier in huis zijn de planten en stekjes op water. Ik heb inmiddels heel veel leuke plantenbloes geschreven en daarom vroeg Lisanne mij met mijn plantenkennis om een gastblog te schrijven. Ik schreef deze leuke DIY blog over het kweken van groenten en kruiden op water voor Happy Handmade Living.

Zo kwam ik op het idee om deze keer te gaan werken met groenten en kruiden op water. Het staat gezellig, is beter voor het milieu en ook beter voor je portemonnee! WIN-WIN-WIN dus :) Met deze tips kun jij ook aan de slag.

Kruiden 

De Italiaanse kruiden zijn toch wel favoriet hier. Salie, rozemarijn en tijm blijven veel langer vers in een klein vaasje met water, dan wanneer je ze in de plastic verpakking laat zitten. Stal ze dus eens mooi uit op je aanrecht. Zo heb je altijd verse kruiden in huis als je een pizza of lekkere soep gaat maken. Ook kruiden als peterselie en selderij gaan op deze manier veel langer mee. 

Wist je dat knoflook officieel ook een kruid is? Je kunt knoflook niet vermeerderen op water, maar je kunt er wel degelijk iets mee doen! Zet de teentjes, met schil en al, eens op een bodempje water. Er groeien dan worteltjes uit en vervolgens ook stengels. Deze stengels kun je ook in gerechten gebruiken. Ze smaken lichter dan de knoflook zelf en smaken heerlijk in bijvoorbeeld salades. 

Meer kruiden die het goed doen op water, zijn de Italiaanse kruiden: salie, rozemarijn en tijm staan niet alleen gezellig op een glaasje water, maar zijn altijd handig om in huis te hebben voor gerechten als pizza en soepen. 

Groenten 

Een van de meest gebruikte groenten in mijn keuken is toch wel bosui. Ik heb vaak maar 2 stengels nodig voor een gerecht en de rest verpieterd vervolgens in mijn groentela. Beetje zonde wel. Daarom zet ik de delen die ik normaal weg gooi, tegenwoordig op een laagje water. De stelen groeien namelijk vanzelf weer terug! Zo heb ik altijd bosui in huis en gooi ik niet steeds halve bosjes weg. Hetzelfde trucje kun je natuurlijk toepassen met bijvoorbeeld prei. 

Verschillende soorten sla kun je ook opnieuw laten groeien. Snijd de onderkant eraf en zet dit in een laagje water. Ververs wel het water geregeld. Ik ben benieuwd of jij ook aan de slag gaat met DIY kweken van groenten en kruiden op water. Het is superleuk om te doen! Je kunt ook gebruik van deze handige Brabantia hergroei kit als je echt goed wilt aanpakken. Ziet er ook nog eens prachtig uit op je aanrecht.

Groeten Rachelle

Deze blogpost is in samenwerking opgesteld
Ook samenwerken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving