25 oktober 2019

Een duurzaam huishouden, wat kun je zelf doen?

Duurzaam leven

Eerder schreef ik al over dat ik duurzame keuzes probeer te maken in het leven. Zo droog ik de was zoveel mogelijk buiten, eet ik vegetarisch en probeer het afval te scheiden. Maar er zijn natuurlijk een heleboel dingen die je kunt doen om duurzamer te leven. Hieronder deel ik een aantal tips die mij erg geholpen hebben. 

Ik wil meteen aangeven dat ik geen expert ben en dat ook ik nog heel veel kan leren op het gebied van duurzaam leven. Ik deel hier enkel wat mij erg heeft geholpen en waar ik me fijn bij voel. Zo probeer ik mijn best te doen. Mocht jij nog tips hebben, let me know! Ik deel verschillende tips voor in en om het huis. Simpele dingen als sorteer je afval, en het vervangen van je lampen voor LED lampen heb je vast al lang gedaan. Hierbij nog een aantal simpele tips, sommige kosten niets extra’s en leveren juist geld op, voor andere moet je wellicht iets langer sparen :) 

Voor in huis
Duurzaam leven

Tip 1. Duurzame energie! Want groen is goed. En écht groene energie al helemaal. Duurzaam en dichtbij opgewekt uit zon, wind en biomassa. De moeite waard om je eens in te verdiepen en vaak ben je als je overstapt ook nog goedkoper uit. Of wat dacht je van zonnepanelen op je dak. Lijkt mij te gek en ben er daarom al een aantal jaar voor aan het sparen. 

Tip 2. Zet de Verwarming lager, wij craft liefhebbers zijn dol op stoere gebreide dekens, truien en kussens. Die zijn ideaal om je lekker warm te houden in de winter. Zet de verwarming lager en trek alles over elkaar aan. Kat op schoot en je komt zo de winter wel door. Scheelt je ook nog eens lekker in de portemonnee. 

Tip 2: Goede isolatie van je woning kan een heel groot verschil maken in de winter. Zelf ben ik aan het sparen voor schelpen isolatie onder ons huis. Zo hoef je minder te stoken en blijft het ook in de winter aangenaam. Ons hoekhuis kan behoorlijk koud worden in de winter dus dit zou een echte verbetering zijn. 

Tip 3. In mijn vorige duurzame blog las je er al over. Met wassen kun je ook een verschil maken. Was kouder, stop je wasmachine goed vol en droog je was lekker buiten in de buitenlucht als het kan. Dit scheelt een hoop energie ook nog eens lekker in de kosten. Daarnaast gaat er niets boven een zongedroogde was. Ook op het gebeid van wasmiddel kun je betere keuzes maken. Zo heb ik nu een Laundry Egg dat maar liefst een heel jaar meegaat. Maar koop bijvoorbeeld ook eens waspoeder in karton verpakt i.p.v. wasmiddel in die grote plastic kannen. Poeder is namelijk ook beter voor je wasmachine!

Tip 4: Korter douchen! Deze tip vind ik zelf nog best moeilijk, op de dagen dat ik mijn haar niet was gaat het prima om lekker kort te douchen. Maar soms vind ik zo heerlijk om even uitgebreid te scrubben, maskeren en bruin zonder zonnen (ja, dat kan onder de douche). Nu zet ik dan wel de kraan uit want ook dat scheelt al een heleboel, maar toch douche ik dan nog te lang. Hopelijk kan ik mezelf trainen om steeds korter te douchen. Ook ga ik op pad voor een waterbesparende douchekop, want dit is een hele simpele aanpassing die veel verschil maakt. 

Tip 5: Gebruik schoonmaakmiddelen die minder agressief zijn, zoals de ecologische of bio afbreekbaar lijnen in de supermarkt. Zelf ben ik fan van Method schoonmaakmiddelen en gebruik ik voor de afwas Seepje. Ook bij Dille en Kamille kun je een heleboel schoonmaak alternatieven vinden die er ook nog eens prachtig uitzien. 

Op het gebied van voeding

Tip 1. Eet minder vaak vlees. Tegenwoordig zijn er zoveel goede vervangers op de markt. Ik vind vlees echt niet lekker, dus ik kies niet snel voor een vervanger die de smaak en textuur van vlees nabootst. Maar die zijn er tegenwoordig volop! En dat maakt het gemakkelijk om het vlees in bijvoorbeeld een ovenschotel te vervangen. Een groenteburger of quinoa burger kan ik dan wel weer heel erg waarderen! Door minder vlees te eten draag je enorm bij aan het milieu en ook aan het dierenwelzijn, want hoe minder vraag, hoe minder gedoe.

Tip 2. Haal je boodschappen dichtbij in de kleinere winkels (indien mogelijk). In onze gemeente kunnen we gebruik maken van de boodschappen service Rechtstreekx. De producten die je daar koopt komen allemaal uit de omgeving bij kleinere ondernemers die vaak heel hard hun best doen om goed (bio) voedsel te produceren. Dit scheelt enorm veel transport, het smaakt vaak lekkerder en zo steun je ook meteen de ondernemers uit de buurt. Heb je die optie niet ga dan naar de lokale bakker, slager en groenteboer. Naast het feit dat je de plaatselijke middenstand steunt, koop je er ook producten die op verantwoorde wijze geproduceerd worden. Je proeft direct het verschil tussen een boterham van de bakker of die uit de supermarkt.

Tip 3. Verspilling moet minder! Gebruik minder plastic. Doe de appels meteen in je eigen tas. Koop losse groenten en fruit in de supermarkt of op de markt. Gebruik een herbruikbare waterfles en verpak je boterham niet in een plastic zakje maar in zo hippe herbruikbare verpakking van stof. Thuis verpak ik mijn eten in handige bewaardozen die zorgen dat het lang extra houdbaar blijft en ik er heel lang mee kan doen. Het zijn maar kleine dingen, maar als we er allemaal een aantal doorvoeren in ons leven maken we toch een groot verschil. 

Tip 4: Verkies grootverpakkingen boven kleinverpakkingen.Veel producten worden zowel in groot- als kleinverpakkingen verkocht. Grootverpakkingen leveren minder afval op dan de kleine tegenhangers en zijn vaak ook in verhouding goedkoper.

Op het gebied van craft
Duurzaam leven

Tip 1: Uitgekeken op een project dat je een tijd geleden maakte? Haal je oude projecten gewoon weer uit en maak van het garen iets nieuws. 

Tip 2: Koop alleen garen voor het project dat je wilt maken. Spreek met de winkel af dat wanneer je hele bollen overhoudt je deze mag terugbrengen of ruilen voor je volgende project. Moeilijk he, I know, maar overvolle kasten is ook niks en ruimte in huis zorgt ook voor ruimte in je hoofd. 

Tip 3: Maak kleding die je draagt, zo hoef je minder te consumeren in de modewinkels en kun je je garderobe ook nog eens perfect op maat en stijl maken. Hoe leuk en hoe bijzonder dat jij je eigen vest of trui maakt. 

Tip 4: Kies voor alternatieve garen. Denk aan Eco garen, garen van natuurlijke materialen en vezels. Eco katoen is ook superfijn om mee te werken. Het is niet alleen beter, maar ook heel leuk om nieuw garen uit te proberen. 

Op zoek naar nog meer tips op het gebied van duurzamer leven? Check dan zeker even de blog van mijn collega blogger Mirjam Een goed verhaal. Zij is echt heel goed bezig en deelt haar tips op een inspirerende manier op haar blog. 

Fijne dag!

-X – Lies

7 reacties op “Een duurzaam huishouden, wat kun je zelf doen?”

 1. Ilse (by-ik.blodpsot.nl) schreef:

  Leuk om deze tips te lezen.
  Een heel aantal pas ik al toe, maar het is altijd goed om nóg duurzamer te leven.

  • Lisanne Multem schreef:

   Hi Ilse, thanks voor je reactie! Ja toch, zo helpen we elkaar weer :) En als we allemaal ons best doen, moet het toch een hoop helpen. Liefs Lisanne

 2. Sarah schreef:

  Leuke tips! Ik doe ook mee. Met name met de kleine dingen die volgens mij toch at the end een grote impact hebben :-)
  Wij hebben bijv. winddelen gekocht via greenchoice. Je koopt dan gezamenlijk een windmolen. Erg leuk! En voor de kids probeer ik veel houten speelgoed te kopen.
  Oh en nooit je oude kleding weg gooien in de vuilnisbak. Dan wordt alles gewoon verband. Echt in de textiel container. Voor recyclen en upcyclen! Groet sarah

  • Lisanne Multem schreef:

   Thanks voor je reactie Sarah en goede tips idd, Ik lever de kleding meestal in bij een kledingpunt of kringloop zodat ik zeker weet dat het gerecycled of hergebruikt wordt. Liefs Lisanne

   • Sarah schreef:

    :-)) nice!
    Ik ben degene die dit altijd roept in de vriendinnen groep haha dus inmiddels heb ik veel mensen hiervan bewust gemaakt. Al die kleine dingen moeten toch helpen!

 3. Marije schreef:

  Fijne tips en leuke blog heb je! Method werkt inderdaad heel fijn. Ik doe veel van deze dingen ook. Alleen oude projecten waar je niks mee doet uithalen en weer opnieuw beginnen had ik nog niet bedacht haha, goeie! ;)

  • Lisanne Multem schreef:

   Dank voor je leuke reactie. Zo kunnen we allemaal iets bijdragen inderdaad. In de hoop dat het toch helpt ook zijn het soms maar kleine stapjes :)
   Liefs Lisanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte bijven?

Follow me on instagram

@happyhandmadeliving